![]() |
Cytat:
Pozdrawiam! |
Cytat:
|
Cytat:
watpie aby praktycznie sprawdzilo sie to w polskich warunkach... :( |
Jeżeli firma sprzedaje swoje programy (albo gry) zabezpieczone czymkolwiek to bez łaski powinna wymieniać zniszczoną płytkę. Uniemożliwia urzytkownikowi zrobienie kopii bezpieczeństwa, więc musi wymienić.
|
Z ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz. 904, z 2001 r. Nr 128, poz. 1402)
... Art 75 ust. 2 Nie wymaga zezwolenia uprawnionego: 1) sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z programem komputerowym ... A ponieważ MOŻNA wykonać kopię bezpieczeństwa, a nie NALEŻY to nikogo nie obchodzi, że nie da się skopiować Tages. I zabezpieczanie nie narusza prawa, chyba że warunki licencyjne - vide spór Philipsa o audio. Ale ja nie jestem prawnikiem. :) Więc może są i inne interpretacje, a całej ustawy i tak nie chciało mi się czytać... Pozdrawiam |
Problem jest ciekawy bowiem zgodnie z Polskim prawem:
1) Można wykonać kopię bezpieczeństwa. 2) Wychodzi na to że w związku z tym zabezpieczenia płyt są nielegalne. Ale jest to problem niestety nie rozstzrygnięty. ;-) |
Cytat:
oni przysla ci przegrana kopie 'bezpieczenstwa' :D :D :D :D :D |
a jednak Polska nie taka zla ;D
|
Zgodnie z Polskim prawem uzytkownik programu ma pawo do zrobienia sobie kopi bezpieczenstwa. Z tego co wiem w USA nie ma takiego prawa...
|
To skopiuj tagesa jak rzes taki madry :)
|
Jak nie mozna jak mozna, tylko na swoj uzytek. Jest to legalne.
|
Nie mozna zrobic kopie bezpieczenstwa ale jak ja zrobic jak jest TAGES ??? :) Ja juz cos wyczailem a propo MR3 :)
|
najczesciej jest, ze pod zadnych pozorem nie mozna skopiowac danego kompaktu !
a co jesli rzeczywiscie zrobimy kopie bezpieczenstwa, a oryginalna plytka na np. zginie albo peknie? 5 lat za piractwo? :D |
Tam jest napisane, że wolno ci zrobić sobie kopię bezpieczeństwa.
pozdrawiam Jacek Szpyrka |
Obczajcie w umowach licencyjnych jest napisane...
przewaznie ze mozna zrobic kopie bezpieczenstwa a jak zrobic kopie MOTO RACERA 3 ktory jest zabezpieczony Tages ??? Co wy o tym sadzicie ? :D
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:26. |