![]() |
Czy magnes mo¿e zniszczy dane na p³ytach CD lub DVD?
Witam
Jestem na tym forum nowy.I mam pytanie. Czy magnes(czy magnez ? Nie pamiêtam poprawnej formy,ale chodzi o czarne ¿elastwo z dwoma biegunami) mo¿e zniszczyc dane na p³ytach cd lub dvd?Wiem ¿e kasuje on np.nagrania na kasetach magnetofonowych.A jak to jest z p³ytami?Czy jak bym po³o¿y³ p³yte cd-audio ko³o kolumny g³o¶nikowej to czy informacje na niej siê skasuj±? P.S. Przepraszam ¿e pisze to tutaj ale wydaje mi siê to forum najbardziej pasuj±ce do tego tematu. |
Oczywiscie ze nie. Przez pole magnetyczne mozna zniszczyc dane ktore sa zapisywane magnetycznie (dysk twarde, kasety wszelkiego rodzaju, itp.).
Dane na plytach zapisywane i odczytywane sa w sposob optyczny. |
Nie.
I wiecej - na HDD tez nie - w samej obudowie HDD jest tak silny magnes (magnes, bo magnez to pierwiastek) ze zaden magnes nie da rady. |
TAK! trzeba mocno pociera***263;.
|
albo celnie rzucic
a tak na serio, to nie |
OK Czyli po prostu laser w naszych komputerowych nagrywarkach wypala(dos³ownie)dane na p³ytach,dobrze kapuje?A jak to jest w wytwórniach fonograficznych(a konkretnie tam gdzie nagrywa siê p³yty,oryginalne cd-audio)bo s³ysza³em ¿e tam jest troche inaczej.¯e s± jakie¶ prasy które pod si³± kilku ton wyt³aczaj± dane na p³ytkach.Tak tylko s³ysza³em,czy to prawda?
|
Cytat:
Tak- laser wypala piny na plycie, rozdzielone pitami. Piny i pity razem tworza zapis plyty. Tlocznie - jak sama nazwa wskazuje, robi to samo za pomoca tloczenia. No moze nie brutalna prasa mechaniczna, ale zasada podobna :) Qrde! A moze odwrotnie? |
Cytat:
Czy mo***380;e masz na my***347;li landy i pity (czy jak je tam zwa***322;). ;p :piwo: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:45. |