Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   edycja menu - dodawanie przyciskow, nowe komendy (https://forum.cdrinfo.pl/f13/edycja-menu-dodawanie-przyciskow-nowe-komendy-75223/)

Tupac 12.11.2007 23:38

edycja menu - dodawanie przyciskow, nowe komendy
 
obrobka oryginalnego menu z watku Macnowa i napotykam na pewien problem. uzywajac MenuEdit chce do title menu dodac odnosnik /przycisk/ do menu root. pytanie brzmi jaka komende podpiac pod ten przycisk. jakim softem moge "zdobyc namiar" na czesc filmu ktora odpowiada za root menu.

Reetou 13.11.2007 01:50

Coś pomieszałeś - więcej informacji proszę.

ideJ 13.11.2007 15:58

Dodawanie nowego przycisku jest trochę bardziej skomplikowane.
Pierwszym krokiem nie jest znalezienie właściwego "namiaru", tylko zrozumienie logiki działania konkretnego menu. Wydaje mi się, że najbardziej przydatnym narzędziem będzie PgcEdit i DVDSubEdit.
Dodanie obrazka to ostatni krok (i jak mi się wydaje będzie to najprostszy krok w tym wszystkim).

Tupac 13.11.2007 19:51

chodzi mi mniej wiecej o to by w miejscu ktore jest zaznaczone strzalka na screenie umiescic przycisk ktorego nacisniecie spowoduje wybrana funkcje / w tym przypadku cofniecie do root menu gdzie mam wybor plyt: 1 i 2 /
czy komendy przyciskow sa jakos ustandaryzowane jak w programowaniu?
http://img406.imageshack.us/img406/261/snap1cr3.jpg

Reetou 13.11.2007 21:05

Wczytaj tą płytę do PGCEdit i włącz symulację. Zapisz do którego menu chcesz wrócić (VTS..., ..., ...). Zapisz z którego menu skaczesz. Zrób screena z Lewej części PGCEdit i tu wklej.

W PGCEdit możesz dodać przycisk - klikasz PPM na menu i wybierasz 'Menu buttons', dalej w oknie 'Edit', i w menu 'Button' nowego okna pozycja 'Add'.
Dalej musisz ustalić sliderami wielkość i położenie przycisku. Później ustalić nawigację (Adjacent buttons) dla nowego, oraz zmodyfikować dla starych przycisków (by nie był pomijany w nawigacji).

Nad instrukcją się zastanowimy jak wkleisz screena...

Tupac 14.11.2007 22:14

hmm sciaglem soft ale nie moge w nim znalezc opcji symulacji. nie znam wogole tego programu :]
jakbys mogl dokladniej opisac jak ten proces ma przebiegac bylbym bardzo wdzieczny

Reetou 14.11.2007 22:27

Ilość załączników: 1
Z menu Trace włączasz opcję Trace mode. Pojawia się na dole okno sterowania symulacją:

Załącznik 43422

Step wykonuje po jednej instrukcji, Next PB wykonuje instrukcje do najbliższego odtwarzania - i z tego możesz korzystać. Jak zobaczysz poszukiwane menu w oknie podglądu to notuj z lewego okna nr VTS'ów i PGC

Tupac 15.11.2007 00:03

nie wiem czy o to chodzilo ale wklejam
obrazek pierwszy: to jest root menu
http://img267.imageshack.us/img267/8232/rootdb0.jpg

do niego chce sie dostac z pozostalych dwoch menu za pomoca nowych przyciskow /po jednym przycisku na kazde podmenu/
podmenu nr1
http://img267.imageshack.us/img267/3853/collinsth3.jpg

podmenu nr2
http://img267.imageshack.us/img267/3558/ibizauq6.jpg

a oto cala struktura plyty
http://img267.imageshack.us/img267/8868/listaxed0.jpg

Tupac 15.11.2007 00:40

inny problem: zmieniam tlo menu. postepuje wedlug opisu Macnowa i pojawia sie problem. VobEdit przy remux m2v /plik ten nowym, ze zmieniona szata graficzna/ zwraca mi voba ktory jest pusty: gdy podgladam go w menuedit wyswietla mi komunikat "no video present."

Reetou 15.11.2007 00:51

Pod oba przyciski powinieneś podpiąć instrukcję:

[30 06 00 01 04 83 00 00] (JumpSS) Jump to VTSM 4, Root menu (TTN 1)

Reetou 15.11.2007 01:01

Co do podmiany tła - musisz robić gdzieś błąd na etapie kodowania bitmapy. Spróbuj może tej metody http://www.dimadsoft.com/dvdremakepr...or_dvd_vob.php

Najlepszy efekt (jakość) kodowania bitmapy uzyskałem w Scenariście jeśli masz dostęp do niego.

Jeśli będziesz miał problemy z metodą Macnowa (brak obrazków :() to tu masz opisaną inną, IMO znacznie prostszą metodę http://www.dimadsoft.com/dvdremakepr...background.php

Tupac 15.11.2007 17:46

Reetou
dzieki wielkie za pomoc

co do tla: juz wczesniej robilem wszystko wg poradnika Macnowa i dzialalo super. tutaj jest jakis bug. m2v sie tworzy a proces "laczenia" z vobem sie chrzani /a powtarzalem go 3 razy zwracajac uwage na ustawienia/. dam znac jak bedzie po zmianie softu

Reetou 15.11.2007 18:38

To może spróbuj wygenerować m2v z innego programu - Scenarista, muxmana. Jakość też będzie lepsza ;)

Tupac 15.11.2007 20:20

miales racje - ten VOBEdit cos jest "nie teges".
zrobilem to MuxManem i poprzez PGCEdit - wszystko chodzi jak chcialem :)

Reetou 15.11.2007 20:23

:spoko:


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:07.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.