![]() |
ASus 1814 - Nero-rózne sektory na płycie i dysku
Wtam.
Od jakiegoś czasu mam palnik Asus DRW-1814BLT. Ostatnio nagrałem 2-płyty DVD-DL (philips /ricoh/). Podczas weryfikacji nero wywaliło ostrzeżenia iż sektory na płycie róznią sie od sektórów na dysku źródłowym. Skopiowałem dane z DVD na hdd policzyłem Crc i wyszło rózne :| Wcześniej też mi sie to zdażyło na DVD+rw oraz DVD+R(LS) verbatima. Na wczesniejszej LG-4167B nigdy podobnych problemów nie miałem. Moze ktoś już miał podobny problem ? Czy to akurat zła partia płytek czy nagryware zanieść na serwis (wadlliwa) :| Przedchwilą próbnie nagrałem DVD_Verbatima na 18X i poszło ok. p.s. Firmware najnowszy. :|, Kable ok. p.s. Sector 679114 on disc has different content to source |
Zaaktualizuj firmware jesli jest nowsze, nagrywaj na lepszych no***347;nikach Verbatim, Sony
Sprawdz procek w programie prime95, wlacz go na kilka godzin jak nie wywali bledu wylacz program, znaczy ze procek masz ok, wymie***324; tasme IDE jesli masz 40 zylowa zmien na 80 zylowa, przetestuj tez ramy pod katem bledow programem memtest86, na dysku tez sprawdz bledy |
Wywali***263; nap***281;d i kupi***263; Pioneera.
A jak wypala Asus 1814 p***322;ytki DL to mo***380;na :czytaj: tu i tam. Kr***243;tko, wina nap***281;du. :) |
Cytat:
slawekj: Znajdz mi pioneera z SATA i LS :| Znajdz mi inny napęd z SATA i LS :| Tylko asus takie wypuścił. (BTW na Verbach też nie przechodził weryfikacji) Mam płyte DVD+RW TDK. Nagrywałem ją 5 razy pod rząd pod asusem. Za każdym razem wywalał błąd weryfikacji. Co dziwne. Za każdym razem były to inne sektory i inne pliki. (pliki zgodze sie, moze inaczej posegregował). Ale czsem to były 3 sektory a czasem 1 sektor błędny ( i zawsze inny sektor). W między czasie, pomiędzy 2 i 3 oraz 4 i 5 nagraniem płyty w asusie nagrywałem ja w badziewnej laptopowej nagrywarce (firmware sprzed 2-ch tal) i poszło elegancko. Napęd dzisiaj oddałem na gwarancje :| Myślałem ze miał ktoś podobne problemy. Nie wiem czy na gwarancji mi cokolwiek zrobią :| (włoża płyte nagrają i bedzie ok :| ) A jeśli nic nie zrobią jak im udowodnic wadliwe działanie palnika :| Moze miał ktoś podobne jazdy :| Jakie prawa mi przysługują ? |
Cytat:
Płytka jest do zapisu danych. Liczy się jakość zapisu a nowy Asus 1814 nie jest w tym dobry. O zapisie płytek DL lepiej nie wspominać. Czasami trzeba odżałować stówkę (może wymienią na Pioneera) i żyć trzeba dalej. :spoko: Nawet wymiana na nowy nic nie pomoże. Takie OPC i każdy Asus tej serii tak wypala. A wszystko przed zakupem było napisane. Wystarczyło tylko poczytać i kupić to co polecane. A jak zapisuje płytki DL kliknij :) |
Poradzcie mi co to moze byc bo już wysiadam :|
Oddałem asusa na gwarancjie. Pozyczyłem LG H42L. Nowe Verbatim DVD+RW (Równiez nagrywane na TDK DVD+RW). Nagrywam pod nerem i ciągle ten sam problem "Sector 1609688 on disc has different content to source" Więc skręciłem procka do ustawień standardowych, zwiększyłem timingi Ramu. Moja nagrywara była podłaczona pod SATA, ta jest na ATA, ale również podłączałem przez przelotke na USB. Komp w 100% sprawny bo chodzi nieraz 6dni 24/h. Zreszta testy Prima przechodził bez problemów. Nigdzie i w żadnych wypadkach się nie wiesza, żadnych błedów, gry smigają bez problemu. (wzór pracy). (c2d E6420@3,2Ghz@1,425V, Geil 4-4-4-12 DDR2 800Ultra@2,15V (max 2,3 wg producenta). Tagan 480W/U15, Asus P5B-E). Nigdy zadnych problemów. Testy pamieci itp przelatuje bezproblemowo. Bios najnowszy, dyski ok. Sprawdziłem plik na płycie który rzekomo sie różni. No i rózni się dokładnie jednym bajtem. A dokładnie 2 bitami :| Zaraz nagram pod innym programem ale podejrzewam ze nero nie robił by takich bubli. Zwłaszcza ze pod 7 i 8 to samo :| p.s. Nagrałem płytke pod CDBurberXP i jest ok. Nagram dla pewności ze 3x 2 rózne, które wykrzaczały sie pod nerem :| czyzby nero takie buble robił :/ p.s. Przeprowadziłem test taki. mam do nagrania 11811 plików. Nagrywając bezpośrednio nero sie krzaczył. Więc zrobiłem najpierw obraz, który nagrałem pod nerem i poszło ok. :| Ale obrazy 6,4GB które wczesniej nagrywałem sie krzaczyły :| Przerzuce sie chwilowo na inny program i zobacze co sie będzie działo. |
Cytat:
NEC AD-7191S - 20x DVDRW DL, SATA, OEM, LightScribe, srebrna :czytaj: Ja ci znalaz***322;em! :tak!: :czar: |
Jak kupowałem Asusa to Nec'a nie było :(
Do rzeczy :| Znalazłem przyczyne :| Ram. Otóż posiadam Gail'e DDR2Ultra CL4-4-4-12 800Mhz. Ale pamieci te standardowo pracują przy cl5-5-5-18. Aby pracowały na mniejszych czasach trzeba podniesc napięcie. Producent podaje 1,8-2,3V. Experymentalnie ustawiłem na 2,15V (kiedyś je wykręcałem wyrzej i tak zostało). Zresztą Memtest'a przechodził ok. Dzisiaj juz z desperacji odpaliłem Memtesta raz jeszcze. na cały test wyrzucił 2 błędy :wow:. Wiec po paru ekperymentach wyszło ze napiecie było za wysokie. Przeszło 1 test na 2V. Teraz nagrywa juz ok. Dziwi mnie ze system sie nie sypał przy tak pracującym ramie. Ba. Jutro zrobie więcej testów. Przynajmniej wiem gdzie leży przyczyna. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:16. |