Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   cd-rom drive kaput! Pamagitie! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cd-rom-drive-kaput-pamagitie-7640/)

sssorro 06.05.2002 23:14

cd-rom drive kaput! Pamagitie!

Cześć
Nagrałem se płytkę z DivXem. Wyjmuję z nagrywary wsadzam do cd-romu, puszczam,
oglądam chwilę, a tu nagle stopklata, komputer się zwiesza, niebieski ekran
śmierci; resetuję, ... a tu jak w temacie :) . Cd-rom widziany jest przez komputer
ale nie działa. Płytka nie chce wyjść (tylko miga dioda), oczywiście też nie kręci, system zachowuje
się jakby cd-rom był pusty. Próbowałem otwierania awaryjnego (dziurka), nie działa, albo nie umiem
Czy do tego stanu przyczynić się mogła źle nagrana płytka ewentualnie wadliwa
(TDK Ultra Reflex 16x)? A może Nero Speed Drive, którym zredukowałem
prędkość do 4x? Czy to jakiś zbieg okoliczności? Może zdarzyło się wam coś takiego?
p.s. Jak otworzyć ten CD-ROM, żeby wyjąć płytę? To taki stary Creative na pilota, z głupią
klapką na zawiasach przed szufladą.
p.s.2 cd-rom jest nastawiony master, nagrywara slave.

pozdro
sssorro

sssorro 06.05.2002 23:52

Wyciągnąłem już plytę. Czy powinienem wsadzić ją do nagrywary? :) Oczywiście napęd cd-rom nie działa :(

pozdro

sssorro

grzeniu 07.05.2002 01:24

Coz, moze jego kariera wlasnie sie skonczyla ??? To jedna z tych rzeczy, ktore z reguly nawalaja w trakcie uzywania, poza tym mowisz ze byl juz dosc wiekowy. Jesli masz mozliwosc to sprawdz go jeszcze w innym kompie, moze tylko windzie cos odbilo. A bezposrednio po nagraniu odpalales film z nagrywary? I bylo OK?

sssorro 07.05.2002 01:31

[quote]grzeniu (07-05-2002 01:24):
Jesli masz mozliwosc to sprawdz go jeszcze w innym kompie, moze tylko windzie cos odbilo.
Wlaśnie, kiedyś już coś podobnego mialem, ale nie aż tak i trza bylo przeinstalować Windę. Ale teraz to chyba cos poważniejszego. Nie chce nawet wyjść tacka.

A bezposrednio po nagraniu odpalales film z nagrywary? I bylo OK?
W nagrywarce działa, sprawdziłem teraz.

pozdro
sssorro

sssorro 07.05.2002 01:32

[quote]grzeniu (07-05-2002 01:24):
Jesli masz mozliwosc to sprawdz go jeszcze w innym kompie, moze tylko windzie cos odbilo.
Wlaśnie, kiedyś już coś podobnego mialem, ale nie aż tak i trza bylo przeinstalować Windę. Ale teraz to chyba cos poważniejszego. Nie chce nawet wyjść tacka. Chyba powinna bez względu na Windę, jeśli jest napięcie, no nie?

A bezposrednio po nagraniu odpalales film z nagrywary? I bylo OK?
W nagrywarce działa, sprawdziłem teraz.

pozdro
sssorro

grzeniu 07.05.2002 01:42

No to skocz do kumpla (no nie o tej porze ;-) ) i sprawdz go na innym kompie. Albo winda albo cedek.....

sssorro 07.05.2002 13:14

Cześć ponownie,
Jaki napęd DVD-ROM opłaca sie kupić? Będę go używał głównie do cd. Widziałem, że wszystkiie są w bardzo podobnych cenach: LG, Pioneer, NEC, TEAC itd., różnica 20-30 zł, czasem LG droższy od np. NECa itp.
Nagrywarę mam LG :), ale chodziło głównie o cenę, chociaż nagrywa git, jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam
ssssorro

BARTI 07.05.2002 23:16

Gdzie widziałeś DVD ROM firmy TEAC ??? :)
pozdro

Bidi 08.05.2002 00:44

u ruskich na bazarze wyprzedaz dvd Teaca - a co u was nie sprzedaja????? :))))))

Amba 08.05.2002 03:17

Jeżeli wiesza ci kompa przy odtwarzaniu płytki (nagrywarka miga i nic z tego) to znaczy, że winda nie może odczytać sektorów startowych na płytce. Być może spawarka ci go odczyta - jeżeli tak, to spróbuj zamknąc sesję - jeżeli oczywiście jest "multi". Jeśli nie - moja rada jest prosta: ucałuj płytkę i do smieci! ;)

Pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:34.