Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CO MOŻE ZEPSUĆ BIOS? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/co-moze-zepsuc-bios-7646/)

tede 07.05.2002 11:39

CO MOŻE ZEPSUĆ BIOS?

BAWIŁEM SIE STATNIO BIOSEM BO KUMPEL PRZYNIÓSŁ DYSK WŁĄCZAM NAGRYWARE A TU NAGLE?NAGRAWARA JAKOŚ SZWANKUJE WSZYSTKO NIBY DZIAŁA ALE JAK JUSZ SIE CHCE NAGRAĆ PŁYTKE TO WYRZUCA =KTO ZNA TEN PROBLEM???

bgn 07.05.2002 11:48

a konkretnie - to co zmieniales w biosie.Jesli nie pamietasz to zaladuj domyslne ustawienie biosa, zaladuj auto przy przy okreslaniu dyskow i urzadzen podlaczonych, daj auto przy DMA i zapisz te ustawienia.

Pedros 07.05.2002 12:16

Tak jest... i wiesz co - znajdź sobie inną zabawkę. ;D

tede 07.05.2002 12:23

chodzi o to że zminiałem co ma być jako pierwsze dyskk,nagrywara ,i takie tam.ale dzięki dam jak mówiłęś

bgn 07.05.2002 12:47

no to teraz skup sie i zobacz jak podpinasz tasmy i jak masz ustawiona zworke w nagrywarce ( master- slave)

tede 07.05.2002 13:10

może lepiej powiem tak=nie jestem zapalonym komputerowcem pytam tylko czy jeżeli nagrywara chodzi działa=tylko s ą problemy z nagraniem(płyta wyskakuje )jest to możliwe żeby to przez biosa?bo nie chce pół kompa rozłożyć a okaże sie że to jakiś błąchy problem

dzięki z góry tym którzy mi pomogą!!!!

grzeniu 07.05.2002 13:20

Po prostu zastanow sie co zmieniales w podlaczeniach w kompie ladujac ten dysk od kumpla i teraz postaraj sie wrocic do poprzedniego ukladu. Jak mowi bgn, wyglada to na bledne podlaczenie tasm i ustawienie zworek master-slave. A na przyszlosc nie rob takich rzeczy bezmyslnie i pamietaj co robisz albo zapisuj bo pozostanie ci tylko zawolac fachowca. ;D

&y 07.05.2002 13:24

jesli wyskakuje ci plyta cd to albo jest na niej za malo miejsca zeby nagrac, albo plyta jest nagrana ;D
a jesli wyskakuje ci plyta glowna, to moze trza ja na spacer wyprowadzic ;)
Powaznie: Jakis komunikacik w trakcie kiedy plytka wyskakuje? czy tak po prostu cichociemno - hop i zadnych innych objawow?

DiVersions 07.05.2002 13:33

Cytat:

może lepiej powiem tak=nie jestem zapalonym komputerowcem pytam tylko czy jeżeli nagrywara chodzi działa=tylko s ą problemy z nagraniem(płyta wyskakuje )jest to możliwe żeby to przez biosa?bo nie chce pół kompa rozłożyć a okaże sie że to jakiś błąchy problem
Skoro jak napisales nie jestes zapalonym komputerowcem to dobrze Ci radze zwroc sie o pomoc do kogos kto nim jest i moze Ci pomoc bezposrednio. I nie 'rozkladaj kompa' sam bo narobisz sobie jeszcze wiekszych problemow.
Nie sadze zeby problem lezal po stronie biosu (plyty, nagrywarki) skoro wszystko wczesniej chodzilo normalnie (wnioskuje ze zaczelo sie kaszanic po odwiedzinach kolegi z dyskiem). NIE BAW SIE BIOSEM, ani plyty ani nagrywarki jesli nie wiesz albo nie jestes pewny co robisz. Bios to nie nowy Winamp albo Gadu-Gadu!
Trudno mi na odleglosc ocenic co skaszaniles.
Co to znaczy 'plyta wyskakuje' ? Rozumiem ze naped wysuwa tacke, a czy soft do nagrywania identyfikuje Ci te plyty? Czy na tych plytach nagrywasz caly czas czy teraz zakupiles jakies inne? Napisz cos wiecej o konfig. kompa, plyta, podpiete urzadzenia, kontrolery itp. Moze cos tu poprzepinales nie tak ?

tede 07.05.2002 14:02

no włąśnie nie widzi nawet czystych płyt!to mnie nie pokoi?nie widzi tesz nagranych płyt=ale nagrywara chodzi.mam 3 taśmy jedna idzie do twardego=druga do cd-rom=a nagrywara osobno=na 3 taśmie tylko dyskietka=jeżeli wiesz jak mają być poprawnie zworki ustawione prosze powiedz=choć uprzedzam żadnych zworków nie zminiałem !!!podaj gg lub jakiś kontakt pogadamy on=line

DiVersions 07.05.2002 14:32

Cytat:

no włąśnie nie widzi nawet czystych płyt!to mnie nie pokoi?nie widzi tesz nagranych płyt=ale nagrywara chodzi.
no to skoro nie widzi zadnych plyt no to dla mnie nie chodzi :-)
Czy system (i sama plyta) ja wykrywa poprawnie?

Cytat:

mam 3 taśmy jedna idzie do twardego=druga do cd-rom=a nagrywara osobno=na 3 taśmie tylko dyskietka=jeżeli wiesz jak mają być poprawnie zworki ustawione prosze powiedz=choć uprzedzam żadnych zworków nie zminiałem !!!podaj gg lub jakiś kontakt pogadamy on=line
Z tasma od flopa daj sobie spokoj, niech sobie wisi ;-). Reszta wyglada ok. Dysk z CDROMem na IDE-1 a CDRW na IDE-2. Tasma do napedu musi byc wpieta czerwonym w kierunku zasilania. Zreszta masz wyciecia na wtyku i nie sadze zebys inaczej ja wlozyl, no chyba ze na sile :-) Sprawdz czy tasmy dobrze siedza w gniazdach na plycie. Sprawdz kabel zasilania nagrywarki czy jest dobrze wlozony. W biosie ustaw kontrolery dyskow na 'Auto', wykrywanie podobnie no i tyle. Probuj. Mozesz sprobowac tez wyciac CDRW w systemie i restart zeby ja jeszcze raz zainstalowal. Kombinuj tylko z glowa !!!

ICQ 36360311 - preferuje
GG 18562 - nie lubie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:32.