Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

CIAPEK 05.02.2008 10:09

Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :)
 
Witam!

Ponad 2 lata temu za***322;o***380;y***322;em podobny temat i za spraw***261; Waszego "zielonego ***347;wiat***322;a" i drobnych poprawkach kupi***322;em na prawde dobry komputerek kt***243;ry po dokupieniu tylko ramu dzia***322;a pi***281;knie do dzi***347;.
Pozwoli***322;em sobie za***322;o***380;y***263; podobny temat kt***243;ry nie zaginie w g***261;szczu innych podobnych kt***243;re dawno nie by***322;y od***347;wie***380;ane.

Mam okazje sprzeda***263; sw***243;j obecny komputer za jakie***347; 900 z***322;. Do***322;o***380;e nieco i mo***380;e kupi***281; now***261; maszynk***281;. Nie wiem czy teraz czy za tydzie***324; czy za miesi***261;c ale mo***380;e nied***322;ugo. Chcia***322;em si***281; bynajmniej rozezna***263; w tym co dobre w stosunku cena/jako***347;***263;/wydajno***347;***263;.


Programy, gry i obecnie m***243;j nowy monitor 22 cale lcd wymagaj***261; ju***380; lepszej grafiki, wydajno***347;ci a w przypadku lcd wysokiej rozdzielczo***347;ci. Obecny komputer radzi sobie z tym no powiedzmy na granicy.

Komputera b***281;d***281; u***380;ywa***322; do monta***380;u video, czasami do gier-og***243;lnie ma by***263; wydajny z lekkim naciskiem na grafike ;)

Dobra jedziemy...
to zestawik jaki z***322;o***380;y***322; ze mn***261; SpeedFreak z naszego forum. Po kr***243;tkim rozeznaniu stwierdzi***322;em, ***380;e jest na prawd***281; przemy***347;lany i sprawdzony, a co Wy o tym s***261;dzicie maj***261;c na uwadze to co napisa***322;em wcze***347;niej? Co Wy by***347;cie wybrali w zamian i dlaczego?

Zaznaczam, ***380;e ze starego kompa zabieram dysk (SATA), nap***281;dy wi***281;c zostaje do zakupu: p***322;yta g***322;***243;wna, procesor, ramy, grafika, obudowa i zasilacz...chyba ;)

(ka***380;da nazwa jest linkiem do opisu produktu)!

Procesor:
-Intel - Core2 Duo S775 dual core 64 bit Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz S775 BOX przesiadka z AMD64 na Intela :) Podobno kultowy proc i przy tym wydajny.

P***322;yta g***322;***243;wna:
-Asus P5K Intel P35 Asus i basta :) Chcia***322;em co***347; z pilotem ale chyba nie ma sensu.

Pami***281;ci RAM:
-PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4
albo
-GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz
?? ram jak ram, kr***281;ci***263; p***243;ki co nie mam zamiaru. Geil to te***380; CL4?

Karta graficzna:
-GeForce 8600 GE Galaxy 256MB HDTV & DVI (PCI-E) OC CoolerMaster
Mia***322;em Radeona. Z opowie***347;ci i z tego co kupuj***261; ludzie to GeForce ostatnio wraca do ***322;ask. 256MB bo podobno 512 to spora nadwy***380;ka kt***243;rej szybko nie wykorzystam. No i 100 z***322; oszcz***281;dzamy co wa***380;ne bo zale***380;y mi na kasie ;)

Obudowa i zasilacz:
Tu mam problem. Bo nie wiem czy z zasilaczem, czy 400W czy 450W?
Dyski b***281;d***261; 2 w budzie, nap***281;dy optyczne mo***380;e nawet 3.
Jako***347; tak te obudowy teraz dziwne robi***261;, nie moge niczego wybra***263;.
Ma by***263; na pewno ***322;adna. Kolor dominuj***261;cy czer***324; lub inny neutralny jak srebrny np. Przednie wej***347;cia USB itp. Co najmniej 1 wiatrak na budzie.
Moje propozycje:
co***347; z Chiefteca...
-seria CX MidiTower
mo***380;e Tracer, Modecom? Pom***243;***380;cie :)

Zasilacz:
-Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W Postawmy na Chiefteca.

.... zestaw na oko wyjdzie okolo 1600 z***322;, a mo***380;e nawet wi***281;cej. My***347;la***322;em, ***380;e wyjdzie mniej, ale chyba warto?

Pozdrawiam i czekam na opinie. :taktak:

marynarz 05.02.2008 10:18

Chieftec 500W kosztuje tylko pare groszy wiecej. Mysle ze warto.
Pamieci Geil lubia robic problemy. Nie jest to regula ale na niektorych platformach sie zdarza. Niebieskie Patrioty DDR2 800 CL5 spokojnie pojda na CL4 (bardziej wrazliwa na CL jest platforma AMD).
Obudowe kup sobie ladna na wyglad, chyba ze chcesz tam zagladac codziennie i wazne sa montaze bezsrubkowe i zaokraglane krawedzie.

SpeedFreaK 05.02.2008 19:31

Geile te***380; s***261; CL4
Nie spotka***322;em sie z problemami z pami***281;ciami Geila :)
No ale Patrioty te***380; dobre.

Obudowa... to kwestia gustu :D

Mich@ł 05.02.2008 19:36

Ja mam w domu pami***281;ci Geila (w***322;a***347;nie te Ultra CL4) - bez problemu..

Jednak sk***322;ada***322;em komputer na Abicie IP35-e i p***322;yta ta wykry***322;a mi te same geile jako cl5. Wszelkie pr***243;by wykorzystania komputera w bardziej wymagaj***261;cych aplikacjach ko***324;czy***322;y si***281; bluescreenem. Dopiero podniesienie napi***281;cia na pami***281;ciach na 2V pomog***322;o. Poczyta***322;em w internecie i okaza***322;o si***281;, ***380;e czasem tak te geile maj***261; :hmm:

Smartek 05.02.2008 21:29

Obudowa musi by***263; dobra "w ten spos***243;b", by w ***347;rodku gor***261;ce powietrze nie zostawa***322;o w nieodpowiednich miejscach.. ;-)

SpeedFreaK 05.02.2008 21:31

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 893573)
Obudowa musi być dobra "w ten sposób", by w środku gorące powietrze nie zostawało w nieodpowiednich miejscach.. ;-)

Wiemy wszyscy o tym :D :P

Chyba ;)

Smartek 05.02.2008 21:33

Oj.. mam co do tego w***261;tpliwo***347;ci.
Niekt***243;rzy tu tylko na wygl***261;d patrz***261; zdaje si***281;.

Eh, spadam do lekcji.. :/ damn.

CIAPEK 05.02.2008 21:42

to jaka obudowa? :P konkrety :P

Patrix 05.02.2008 22:02

obudowa jest najmniej wazna jak zalezy Ci na kasie :P

PS
sa fajne takie za 80-90z***322; bez zasilacza :)

Jarson 06.02.2008 02:51

To mo***380;e i ja :)

I RAM
Odno***347;nie Geili, to Ultra chodz***261; na CL4. Sam mam zwyk***322;e CL5 (do***347;***263; dawno kupowa***322;em) i nie mia***322;em z nimi jeszcze ***380;adnych problem***243;w. My***347;l***281;, ***380;e te***380; raczej mog***281; poleci***263;.

II P***322;yta
Wasz wyb***243;r raczej jest ok, podam Ci mo***380;e jeszcze jedn***261; pozycj***281;, dla por***243;wnania i ju***380; pisz***281; dlaczego o niej pomy***347;la***322;em:

http://www.komputronik.pl/Plyty_glow...lny,id,39712/#

No wi***281;c ju***380; pisz***281;, sk***261;d ten pomys***322; :)
1. Napisa***322;e***347; w pierwszym po***347;cie "kupi***322;em na prawde dobry komputerek kt***243;ry po dokupieniu tylko ramu dzia***322;a pi***281;knie do dzi***347;" - nie miej w***261;tpliwo***347;ci, 2GB to teraz jest w sam raz, najszybciej b***281;dziesz musia***322; w***322;a***347;nie RAM dokupi***263;, je***347;li teraz zamierzasz 2GB go mie***263;. Dlatego mo***380;e warto zastanowi***263; si***281; nad p***322;yt***261;, kt***243;ra obs***322;u***380;y DDR3? Po prostu dlatego, ***380;e bez konieczno***347;ci jej wymiany b***281;dziesz m***243;g***322; sobie w przysz***322;o***347;ci kupi***263; pami***281;***263; nie tylko pojemniejsz***261;, ale i szybsz***261; (do 1333MHz bez przetaktowania) - do tego Asusa zmie***347;ci si***281; jej max 2x2GB, 2GB to b***281;dzie najprawdopodobniej najpopularniejsza pojemno***347;***263; pojedy***324;czej ko***347;ci DDR3 przez najbli***380;sze 3-4 lata. Ja mia***322;em w swoim przedostatnim kompie p***322;yt***281; obs***322;uguj***261;c***261; DDR/DDR2, fajne rozwi***261;zanie...

2. SATA. Jak kupowa***322;em obecnego kompa go***347;cie ze sklepu komputerowego pomylili si***281; przy zamawianiu w literkach i przy odbiorze kompa postawili mnie przed faktem dokonanym - p***322;yta, kt***243;r***261; zam***243;wili, czy czekanie na now***261;, ok tygodnia. R***243;***380;nica? Wybrana przeze mnie mia***322;a 8xSATA i eSATA, ta - tylko 4xSATA. Wzi***261;***322;em, pomy***347;la***322;em, ***380;e 4 to i tak du***380;o w por***243;wnaniu z poprzednimi 2 w starym kompie. Efekt? Po p***243;***322; roku mam nagrywark***281; i 3 HDD SATA, jak kto***347; do mnie przyjdzie, to b***281;d***281; musia***322; co***347; odpi***261;***263;, jak zechc***281; nagrywa***263; na dwie nagrywarki i jedn***261; przynios***281; sobie od kogo***347; - tak samo. Tw***243;j Asus ma 5xSATA (+1 zewn***281;trzne), moja propozycja - 8.

3. Porty PCI/PCI-E. Asus ma 2x PCI-E x16, ale czy to wykorzystasz? Je***347;li nie, to nie wiem, czy jest sens za to p***322;aci***263; (je***347;li my***347;lisz o SLI, to ta p***322;yta jest bardzo dobr***261; propozycj***261; BTW).

Podsumowuj***261;c - nie namawiam do zmiany decyzji, ale warto rozwa***380;y***263; r***243;***380;ne aspekty, st***261;d moja alternatywa...

III Grafika
Wersja 8600GE (Galaxy Edition) jest do***347;***263; droga ze wzgl***281;du na cholernie szybkie pami***281;ci w por***243;wnaniu z konkurencj***261;. Ale tu namawiam Ci***281; serdecznie do zainwestowania w wersj***281; z 512MB takich, a nawet, je***347;li trzeba b***281;dzie, wolniejszych pami***281;ci. Sam mam 8600GTS Gigabyte'a z 256MB pami***281;ci @2000MHz i zamieni***322;bym si***281; ch***281;tnie na wersj***281; z 512MB @1400-1600 - okazuje si***281; bowiem, ***380;e nowsze gry po prostu wymagaj***261; takiej ilo***347;ci VRAM. Oczywi***347;cie druga przesada te***380; jest bez sensu i nie warto kupowa***263; wersji z 1GB DDR2 @900MHz :) Ta druga GE wydaje si***281; by***263; idealna, obie maj***261; fajne ch***322;odzenie. Serdecznie odradzam ch***322;odzenie pasywne, je***347;li nie za***322;o***380;ysz dodatkowego wentylatorka (jako ja uczyni***322;em :) ) karta b***281;dzie gor***261;ca, co nie jest dobrym zjawiskiem.

IV Reszta
Zasilacz jak najbardziej ok, dobrze, ***380;e ma 12cm wentylator :)
Obudowy Chiefteca te***380; bym poleca***322;, o tym by***322;o wcze***347;niej, jak najbardziej si***281; zgadzam z opiniami marynarza i Smartka. Wa***380;ne, ***380;eby dobrze t***322;umi***322;a drgania i w rzecz jasna szum wentylator***243;w i dysk***243;w, ale w tej firmie ze ***347;wiec***261; szuka***263; takiej, co by tego nie robi***322;a dobrze :)
O procku nie ma sensu wiele m***243;wi***263;... ***379;eby przypadkiem nie pracowa***322; za d***322;ugo (bo po pewnym czasie nie b***281;dzie to konieczne, bo wymienisz na nowy i tak), mo***380;na by go tak podkr***281;ci***263; "lekko" - tak powiedzmy do 2,8-3GHZ :) Zreszt***261;, na standardowych ustawieniach po przesiadce z AMD64 zobaczysz r***243;***380;nic***281; i to ogromn***261;.

Za jaki***347; czas warto jednak pomy***347;le***263; o nowym HDD (chyba, ***380;e Tw***243;j stary jest naprawd***281; szybki), a to dlatego, ***380;e to do***347;***263; w***261;skie gard***322;o teraz jest, a nowsze modele s***261; naprawd***281; wydajne (tydzie***324; temu kupi***322;em Mamie 250GB do jej kompa, zamiast starej 80-tki, r***243;***380;nica w pracy kompa, szczeg***243;lnie czasu bootowania systemu i wi***281;kszych aplikacji naprawd***281; do odnotowania).

Powodzenia w kupowaniu :)

Mich@ł 06.02.2008 06:37

P***322;yta mo***380;e by***263; ta: http://www.komputronik.pl/Plyty_glow...elny,id,39708/
E2180 na 3.0 kr***281;ci si***281; bez problemu. Baaardzo stabilna p***322;ytka. Z geilami ultra dzia***322;a bardzo dobrze w trybie dual (2x1gb).

FatAlbert 06.02.2008 15:13

p***322;yta hmm, za te cene jest ***347;wietne DFI blood iron, cho***263; podany wcze***347;niej Abit to te***380; dobra p***322;yta.

Procek powiedzmy, ***380;e jest ok ;)

ram, za nie wiele wi***281;cej jest ocz repear ;)

grafa, dobrym rozwi***261;zaniem by***322;by radek 3850 ale zapewne nie b***281;dziesz dok***322;ada***322; do niej.

tyle ode mnie :D

Jarson 06.02.2008 16:58

Cytat:

Napisany przez Mich@ł (Post 893666)
Płyta może być ta: http://www.komputronik.pl/Plyty_glow...elny,id,39708/
E2180 na 3.0 kręci się bez problemu. Baaardzo stabilna płytka. Z geilami ultra działa bardzo dobrze w trybie dual (2x1gb).

Również sądzę, że będzie dobra - to ta płyta, którą wybrałem, a którą mi "podmienili" ((() na GA_P35_DS3L, jeszcze próbując tłumaczyć, że to dodatkowe "L" coś mi więcej daje (ja bym powiedział raczej, że to od "low" :)

Następnym razem się nie dam, a i Tobie płytę serdecznie polecam :) Szczególnie, że z różnice między nią a Asusem już Ci prawie 512MB karta wychodzi zamiast 256 ;)

suchyjastrzab 06.02.2008 17:56

Podobnie jak FatAlbert bra***322;bym Blood Iron i do tego E8200 ( na d***322;u***380;ej wystarczy, a cena podobna ) oraz Transcend aXeRAM na micron`ach D9GMH lub ta***324;sze OCZ Platinum Rev. 2

Je***347;li chodzi o grafik***281;, to nie s***261;dz***281; by 8600 by***322;a w stanie wykorzysta***263; 512MB VRAM.
Musia***322;by***347; gra***263;(?) w wysokich rozdzia***322;kach, a tu nawet 1GB nie pomo***380;e 8600.

EDYTA

Gdyby***347; bra***322; MOBO i RAM tu http://allegro.pl/show_user_auctions...151610&gr_id=2, to dob***243;r pami***281;ci b***281;dziesz mia***322; z g***322;owy.
Mo***380;na facetowi zaufa***263;, a i z wymiana nie ma problem***243;w.

czechoj 06.02.2008 20:59

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 893581)
to jaka obudowa? :P konkrety :P

ta jest fajowska :spoko:
>>Junior<<


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:17.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.