![]() |
GSA-H55L wykrywa jako PIO4
Mam problem z nagrywaniem plyt dvd (wiem ze juz byly takie tematy). Wgranie nowego biosu (1.05) nie pomoglo, ASPI sprawdzone wg instrukcji na forum.
Po wlaczeniu kompa w tabelce ze sprzetem wykrywa nagrywarke w trybie PIO4 natomiast w windowsie pokazuje "Tryb DMA" Czy to moze byc przyczyna ze wypala mi tylko plyty cdr a przy wypalaniu dvd zatrzymuje sie na 3***37;? Naped jest podlaczony jako master na pierwszym kontrolerze bez innego urzadzenia poniewaz mam RAID'a i do niego sa podlaczne dyski. Tasma oczywiscie 80 zylowa. W Biosie zmienilem tryb tansferu z auto na 66/100/133. plyta: Gigabyte GA-7VAXP na KT400, 512mb ram, athlon 2600xp+, zasilacz Modecom 350W PFC, Windows 2000 Professional, Nero 6.6.1.15 Prosze o rade bo na chwile obecna jedynym wyjsciem wydaje mi sie odeslanie nagrywarki do serwisu;] |
Odinstaluj kana***322; IDE, po restarcie windowsowe sterowniki. :idea:
|
Cytat:
Zmiana biosu plyty glownej tez nic nie zmienila... Czy roznice wersji plikow ASPI moga miec na to jakis wplyw? U mnie wyglada to nastepujaco: http://img180.imageshack.us/img180/1947/aspinq4.jpg |
Może warto wgrać sterowniki do MOBO :taktak:
Na przykład VIA Hyperion :czytaj: :czar: |
Cytat:
Poza tym juz doszedlem o co chodzilo. Po wejsciu do biosu trzeba wcisnac ctrl + F1 zeby wejsc do ukrytego menu (jak w jakiejs grze po wpisaniu cheatow :D ) a tam juz bez problemu ustawiamy tryb dma. Instrukcja od plyty glownej mnie uratowala. |
Tylko ze w kazdej plycie glownej domyslnie jest ustawiony DMA, ale wiekszego znaczenia to nie ma bo windows nie podporz***261;dkowuj***281; sie Biosowi i w Windowsie moze nie byc trybu DMA
|
Cytat:
|
DMA w ukrytym menu ... taka podstawowa opcja ukryta?
to jeszcze zobacz, czy p***322;yty si***281; pal***261; poprawnie. Bo MultiWordDMA ma 16MB/s i w sumie te***380; powinno dzia***322;a***263;... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:57. |