![]() |
nowy komp i problem ze starymi napędami na kontrolerze ATA
otórz tak jak w temacie kupiłem nowego kompa i zostały mi napędy ze starego i po podłaczniu ich do kontrolera ATA mam na odu strasznie wolny odczyt tak jakby nie było trybu DMA a jest włączony, mam zainstalowane stery do chipsetu, po za tym jak podłączę dysk na ATA to smiga pęlna prędkościa bez spadku, a napędy nie potrafia sie rozkręcić do prędkości x4, sprawdzałem w benchmarku nero, nie wiem czy tak działa chipset p35 czy tylko pozostaje mi zakup czegoś na SATA, z góry dzieki za pomoc
|
Ja bym pod***322;***261;czy***322; jeden na tym ATA, a drugi sprawdzi***322; na przej***347;ci***243;wce IDE ---> SATA, by***263; mo***380;e, ***380;e ten kontroler do IDE ma problem z dwoma nap***281;dami na jednej ta***347;mie. Jak by***322;y pod***322;***261;czone na starym kompie? razem?
|
na starym kompie smigały jak burza a tu taka lipa :(, sprawdzałem tylko jeden napęd i to samo, zmieniałem zworki , dawałem rózne ustawienia łącznie z cable select i nic to nie dało, na nero drive speed dalej granicy x4 nie przekroczy a wykres jest taki poszarpany, a na dysku IDE z maks prędkością w granicach prędkości kontrolera , a na nagrywarze DVD tak wolno, do tego ma nawet problemy z odczytem nośników, nie wiem może kontroler uszkodzony i trzeba to reklamować, ale zastanawiające jest to,ze dysk podpiety śmiga, może rzeczywiście bedę musiał wybróbować taką przejściówke
|
sprawdz bios i wszelakie ustawienia dotyczace ATA, choc pewnie to juz zrobiles.
|
Sterowniki do chipsetu zainstalowane?, mo***380;e tu le***380;y rozwiazanie? Jaka to p***322;yta g***322;. ?
ps. nie ka***380;da przej***347;ciowka pozwoli na prace z napedami optycznymi, ja mam gigabyte, ale jej nie sprawdzalem z nap***281;dem, z dyskiem bez problemu. |
@Docent
wszystko mam poustawiane w biosie zwiazene z kontrolerem ATA @rork mam p***322;yt***281; MSI P35 Neo2-FIR, w***322;a***347;nie, ***380;e stery mam zainstalowane do chipsetu, wgrany najnowszy bios do p***322;yty i dalej nie potrafi sie rozkr***281;ci***263;, zrobi***322;em teraz test z nero cd-dvd speeda http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...cc78f8753.html zosta***322; przeprowadzony na nap***281;dzie podpietym na slave bo jak w***322;o***380;***281; no***347;nik do nap***281;du podpietego jak o master (nec ND 3500AG) to dostaje komunikat ,***380;e dysk jest nie sformatowany? totalna masakra |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:52. |