![]() |
dziwne uszkodzenie klawiatury/klawiszy
Mam taki problem:
Podczas normalnej pracy na kompie przestały nagle działać niektóre klawisze, tzn . wciskają się, ale tak jakby tego windows nie widział. Rozbrojenie klawisza nie pomogło. Nie działają tylko niektóre- delete, escape, insert, numeryczne od 3 do = i funkcyjne od f6, pewnie jeszcze jakieś by sie znalazły, w każdym razie wygląda to losowo. Tak samo w biosie, co skutecznie uniemożliwia logowanie. Laptop to Asus A6U, ma 2,5 roku (pół roku po gwarancji), nie był zalany, jest regularnie czyszczony, po prostu nagle pah! i siadło. I jeszcze pytanie- podejrzewam, że to może być coś z elektroniką i w takim wypadku może być konieczna wymiana klawiatury. Wiem, że można kupić zewnętrzną na usb, ale gdyby tak taką 'laptopową', to w jakiej cenie i ile za montaż? Przepraszam jeśli bardzo pokręciłam, ale się na tym nie znam, a bez kompa jak bez ręki. Bardzo proszę o w miarę szybką pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam. |
1 wersja:
-odepnij klawiature i wyczysc ja. Wyjmij klawisze (ostroznie, nie polam) i wyczysc styki. Sprawdz wpiecie tasmy od klawiatury. 2 wersja: -mozna kupic nowa klawiature (koszt okolo, od 200 do 400 zl zaleznie od modelu) Ale nie jest nigdzie powiedziane, ze bedzie dzialac poprawnie. Wersja ratunkowa: -dac do serwisu - nich zdjagnozuja - w koncu od tego sa. (w zasadzie, zaleznie od serwisu - ale diagnoza i wycena powinna byc bezplatna - powinna) |
Dzi***281;kuj***281; za odpowied***378;. Mam nadziej***281;, ***380;e samo przeczyszczenie wystarczy, bo nie u***347;miecha mi si***281; wyk***322;ada***263; kilku st***243;w, szczeg***243;lnie teraz. Co to oznacza, ***380;e niekoniecznie nowa b***281;dzie dzia***322;a***322;a poprawnie? Tzn. skoro to wina klawiatury, to dlaczego wymiana mo***380;e nic nie da***263;?
|
Cytat:
Moze byc, ale moze byc uszkodzenie plyty, uszkodzenie kontrolera, uszkodzenie tasmy, ..... wymieniac dalej? Szukam najprostszego i najbardziej prawdopodobnego sposobu na zdiagnozowanie uszkodzenia. |
Nie zaszkodzi zajrze***263; na http://forum.laptopy.info.pl :idea:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:17. |