Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Dysk z wirusami, ale muszę odzyskać z niego fotki (https://forum.cdrinfo.pl/f113/dysk-wirusami-ale-musze-odzyskac-niego-fotki-78271/)

Sunna 27.04.2008 20:38

Ale nie mowie o wersji probnej tylko trial. Wszystko dziala ale tylko przez jakis czas, lub po jakims czasie przestaja sie aktualizowac bazy wirusow.
Z tego co wiem to tak wyglada wiekszosc wersji antywirusow dodawanych do roznych czasopism.

Burt 27.04.2008 20:18

Cytat:

Napisany przez Piterniel (Post 925011)
Jak maja prawo dostepu do pliku to moga zbindowac (zlaczyc sie) z dowolnym plikiem i po jego otworzeniu rowniez uruchomi sie niegrzeczny kod ;-)

Prawda.:taktak:Były już exploity "pdpięte" pod jpg.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 924941)
Tak przeczytałem cały topik i nie rozumiem jednej rzeczy. Po co się stresować jak można odpalić jakąś dystrybucję Linuksa typu LiveCD i przekopiować interesujące dane na np. pendrive'a. Wirusy zdjęć chyba nie zarażają, prawda? ;]

A jeśli ktoś nie ma pojęcia o Linuksie?Nie posiada żadnej takiej płyty.???
Tu chodziło o szybkie bezstresowe przekopiowanie plików.Komp nie był mój więc nie chciało mi się z nim cudować.

Linuks to zło, bo wszystkie pingwiny są złe bo szprotki wyłapują, czy coś tam.:taktak:

Berion 27.04.2008 14:48

Te***380; racja, nie pomy***347;la***322;em.

W ka***380;dym razie pod linem te***380; jest avast z sygnaturami smrod***243;w pod wind***281;. Mo***380;e nie jest Boski, ale to jedna z lepszych alternatyw w takich sytuacjach.

Piterniel 27.04.2008 13:59

Cytat:

Wirusy zdj***281;***263; chyba nie zara***380;aj***261;, prawda? ;]
Jak maja prawo dostepu do pliku to moga zbindowac (zlaczyc sie) z dowolnym plikiem i po jego otworzeniu rowniez uruchomi sie niegrzeczny kod ;-)

Berion 27.04.2008 09:34

Tak przeczytałem cały topik i nie rozumiem jednej rzeczy. Po co się stresować jak można odpalić jakąś dystrybucję Linuksa typu LiveCD i przekopiować interesujące dane na np. pendrive'a. Wirusy zdjęć chyba nie zarażają, prawda? ;]

joujoujou 27.04.2008 02:17

Wiem, tylko si***281; drocz***281; - jak tylko mnie pod***322;***261;cz***261; do ADSL, zaraz przygarn***281; torrenta. :D

Burt 27.04.2008 02:16

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 924912)
A widzisz - p2p to zło. :tak!:

Gdybyś siedział na modemie (jak ja), toby Ci do głowy nie przyszła zabawa z p2p. ;p

A tam...czasami p2p się przydaje.:D

joujoujou 27.04.2008 02:12

A widzisz - p2p to z***322;o. :tak!:

Gdyby***347; siedzia***322; na modemie (jak ja), toby Ci do g***322;owy nie przysz***322;a zabawa z p2p. ;p

Burt 27.04.2008 02:09

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 924675)
I dlatego warto mieć autoodtwarzanie wyłączone. :tak!:

:fiu:

Na swoim kompie tak mam, nawet posłużyłem się takim kluczem rejestru co dezaktywuje wszystkie pliki "autorun".
Ale gówno chodzi po ludziach.Dzisiaj miałem tego przykład.
Na mój super zabezpieczony komputer wlazł mi trojan Vundo(kto go miał to wie jak ciężko sie go usuwa).Zaciagnęłem go z p2p razem z instalką programu do odzyskiwania danych z pendrive'a.
Gwarantuje wam, że żaden z antywirusów go nie wykryje i nie usunie.Tylko specjalne narzędzia są go w stanie wykończyć.
A sądziłem, że mój komp to twierdza.

joujoujou 26.04.2008 01:08

I dlatego warto mie***263; autoodtwarzanie wy***322;***261;czone. :tak!:

:fiu:

Burt 26.04.2008 01:01

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 924416)
dobrze ze sie udało.
Ja mam w takich przypadkach standardową procedure:

Podłączam dysk do mojego kompa i przegrywam dane :D (oczywiscie AV czuwa).
Bardzo skomplikowana :D

W razie gdybym coś złapał (co jest raczej mało prawdopodobne bo nic z obcego dysku nie uruchamiam) - przywracam ghosta.

btw. jeżeli to fajna koleżanka to teraz masz dylemat - czy zainstalować jej antywira :D
jak nie zainstalujesz to przecież znowu na gwałt będzie Cie potrzebować :P

Jeśli to wir z pendrive'a to może być na jakiejkolwiek partycji.
To się wyjątkowo szybko i sprawnie przenosi.

Cytat:

Jest to kolekcja różnych szkodników, przeważnie robaków, które przenoszą się poprzez media przenośne (pendrivy / czytniki kart etc) przy udziale funkcji Autoodtwarzania domyślnie w Windows włączonej. Zainfekowany pen po podpięciu do komputera, natychmiast infekuje dyski twarde. Zapis infekcji jest w plikach autoodtwarzania autorun.inf:
Dopisany tam szkodnik jest autouruchamiany i przekopiowuje pliki z pena na dysk twardy, dociągając również inne trojany, oraz tworząc podobne pliki autorun.inf ale dla wszystkich dysków twardych, co przypisuje im "autoodtwarzanie" (czyli automatyczną reinfekcję w chwili otwierania dysku)
.

zene_k 25.04.2008 16:07

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 924542)
Troche sie spoznilem ale bylo/jest kilka wyjsc.

Trzymac jakis stary dysk gotowy od uzycia, coby swojego nie zarazic. I dalej jakies skanowanie itd.
lub
Sciagnac z dobrych programow pelna wersje nortona (ok 45 dni dziala czy jakos tak). W roznych czasopismach sa non stop jakies nody czy kasperskie czasowo ograniczone.

eeeeee To chyba powinno wystarczyc. :)

Burt łowca wirusów.

Kaspersky w wersji próbnej wykrywa, ale nie usuwa wirusów:nie:

Sunna 25.04.2008 16:05

Troche sie spoznilem ale bylo/jest kilka wyjsc.

Trzymac jakis stary dysk gotowy od uzycia, coby swojego nie zarazic. I dalej jakies skanowanie itd.
lub
Sciagnac z dobrych programow pelna wersje nortona (ok 45 dni dziala czy jakos tak). W roznych czasopismach sa non stop jakies nody czy kasperskie czasowo ograniczone.

eeeeee To chyba powinno wystarczyc. :)

Burt ***322;owca wirus***243;w.

Zetoxa 25.04.2008 15:35

to akurat fajne zboczenie jest :spoko:

romanesco 25.04.2008 07:55

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 924416)
[...] znowu na gwałt będzie Cie potrzebować :P

Tylko jedno Wam w głowie... ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:18.