![]() |
Cytat:
Zrobiłem takie coś: utworzyłem Acronicsem na zupełnie nowym dysku 250GB Western Digital 4 partycje podstawowe C, D, E i F po 20, 10, 100 i 100 GB. Na żadnej z nich nie robiłem rozszerzonej i dysków logicznych. Zainstalowałem XP na C czyli na pierwszej partycji 20 GB i wszystko śmiga jak trzeba. Przystąpiłem więc do instalacji windy 2000 na partycji D (tej 10 GB) i jak już instalator przeszedł do okna wyboru partycji, na której ma być postawiony system wywala, że wszystkie 4 partycje są uszkodzone lub niesformatowane. Nie wiem co jest tego przyczyną, przecież na partycjach są dane widziane przez XP. Gdzie popełniam błąd? Czy dla Windows 2000 konieczna jest aktywna patrycja, albo rozszerzona z dyskami logicznymi? Czy może muszę od nowa sformatować dysk pod dos-em, np. fdiskiem na FAT32? Nie mam możliwości instalacji win2000 na innym dysku - w pracy mam kompa typu desktop, nic tam więcej nie wcisnę (juz próbowałem) a Windows 2000 jest konieczny do uruchomienia kilku programów z obsługa drukarek nie działających pod XP. Z kolei nowsze programy np. Visio Technical nie odpalają się pod win2000, więc kombinuję z dwoma systemami na jednym dysku. |
Wydaje mi si***281;, ***380;e ka***380;da winda startuje tylko z pierwszej partycji podstawowej.
Po co chcesz to robi***263;? Je***347;li koniecznie potrzebujesz tego OSu to postaw go na VM. EOT |
Cytat:
Działałem takim softem: Acronis Disk Director Suite 10 Active Partition Recovery Enterprise 5.1.595 Paragon Partition Manager Professional 9.0 + Recovery CD Image Pro 9 Partition Find and Mount Pro version 2.2 Partition Table Doctor 3.5 Skanowało, sprawdzało MBR, robiło fixboot, i sam już nie wiem co, ale najważniejsze że podpinam dysk i widzę partycje oraz dane. Nie będę już nic kombinował, przerzucam to na drugiego HDD, a jutro zabiorę się za gruntowne testy powierzchni dysku - tak dla sportu. Aha, jeszcze pytanie poza konkursem: potrzebuję na jednym dysku zainstalować dwa Windowsy: XP i 2000. Jak najlepiej postawić partycje, żeby się systemy nie pogryzły? Czy wystarczy jak zainstaluję XP na C, a 2000 na D i będe wybierał przy uruchomieniu co chcę? |
czy ustawiles wszystkie pozostale partycje jako niewidoczne
|
Dysk jest na pewno sprawny, tak BTW?
A jakby go tak do obudowy USB i pod***322;***261;czy***263; do kompa ju***380; po uruchomieniu XP? |
Cytat:
|
Cytat:
Ustaw wszystkie pozostale partycje jako niewidoczne ( tez zle) i powinienes bez problemu zainstalowac XP |
Najbezpieczniej u***380;ywac tego programu z live cd lub dyskietki, na podanej poprzednio stronie jest kilka link***243;w do dystrybucji linuksa zawierajacych ten program
|
Zainstalowa***322;em win98 i programik NTFS for windows i widz***281; wszystkie 4 partycje, ale bez dost***281;pu do zawarto***347;ci i pojemno***347;ci
Nie mog***281; zainstalowa***263; na tym dysku XP - przy przechodzeniu do konsoli wywala bluescreen |
|
Używałem wersji PM 8 pod windowsa, a pod DOS-em partycji NTFS wogóle nie widzę
|
Ale nie mozesz odpalic z plytki startowej Partition Magica jak napisalem , czy z dyskietki z DOSem by sprawdzic jakie masz partycje
|
Nie wiem jakie, bo jedyne co mi się udało to odpalić dysk z Windows 2000 a tam pokazuje 128GB...
|
odpal chocby nieszczesnego PM ( bo chyba masz plytke boot-aca) i sprawdisz jakie masz kodladnie partycje:taktak:
|
Chodzi mi o to, że w tej chwili nie jestem w stanie sprawdzić która partycja była podstwową i rozszerzoną. Nie chcę zrobić głupstwa i formatując C przypadkiem usunąć D i E
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:41. |