![]() |
WD 250 GB brak partycji i możliwości instalacji
Mam dysk 250 GB który podzielony jest na 3 partycje. Dodatkowo potrzebowalem zrobić jeszcze jedną i tak też zrobiłem softem Partition Magic. Kilka dni nie było problemów, ale nagle WidnowsXP przestał startować, więc postanowiłem postawić go od nowa na partycji C. Jednak podczas intalacji wyskauje, że partycje są uszkodzone lub niesformatowane (wszystkie). Nic nie można z tym zrobić. Co gorsza zainstalowałem na drugim dysku 320 GB XP-ka żeby odzyskać dane. Po podlączeniu tego 250 GB dysku znowu system nie startuje, pokazuje się bluescreen i Stop: 0x000000CA, 0x00000001, 0x82B47030, 082B17E30 itd. Poszedłem z tym dyskiem do sąsiada który ma też XP, podłączyłem do jego kompa i to samo - bluescreen.
Sprawdziłem też na kompie w pracy, a tam mam Windows 2000 i o dziwo ten wykrywa 128 GB na niesformatowanej partycji. Jak odzyskać dane? Czy dysk jest uszkodzony? Prosze o pomoc. |
nie uzywaj tego g...na PM, bo nigdy nic z nim nie wiadomo.
Acronis bardzo dobry jest do zabawy partycjami Podczas instalacji systemy na pierwszej partycji. Usun ja w instalatorze i zaloz na nowo instalatorem piersza partycje. sormatuj i lec z instalka:taktak: |
Jak ją usunę to jaką mam zrobić nową? Aktywną czy dysk logiczny? Z pozostałych partycji naprawdę nie mogę utracić tych danych...
|
Cytat:
Przy okazji powinien sie zalozyc nowy MBR Jakby dalej byly problemy zalozyc MBR mozesz wspomnianym acronisem ( zreszta wszystko mozesz zalatwic acronisem jak masz. Lecz instalator windy po wywaleniu pierwszej partycji i zalozeniu na nowo tez powinien sobie poradzic |
Chodzi mi o to, że w tej chwili nie jestem w stanie sprawdzić która partycja była podstwową i rozszerzoną. Nie chcę zrobić głupstwa i formatując C przypadkiem usunąć D i E
|
odpal chocby nieszczesnego PM ( bo chyba masz plytke boot-aca) i sprawdisz jakie masz kodladnie partycje:taktak:
|
Nie wiem jakie, bo jedyne co mi się udało to odpalić dysk z Windows 2000 a tam pokazuje 128GB...
|
Ale nie mozesz odpalic z plytki startowej Partition Magica jak napisalem , czy z dyskietki z DOSem by sprawdzic jakie masz partycje
|
Używałem wersji PM 8 pod windowsa, a pod DOS-em partycji NTFS wogóle nie widzę
|
|
Zainstalowa***322;em win98 i programik NTFS for windows i widz***281; wszystkie 4 partycje, ale bez dost***281;pu do zawarto***347;ci i pojemno***347;ci
Nie mog***281; zainstalowa***263; na tym dysku XP - przy przechodzeniu do konsoli wywala bluescreen |
Najbezpieczniej u***380;ywac tego programu z live cd lub dyskietki, na podanej poprzednio stronie jest kilka link***243;w do dystrybucji linuksa zawierajacych ten program
|
Cytat:
Ustaw wszystkie pozostale partycje jako niewidoczne ( tez zle) i powinienes bez problemu zainstalowac XP |
Cytat:
|
Dysk jest na pewno sprawny, tak BTW?
A jakby go tak do obudowy USB i pod***322;***261;czy***263; do kompa ju***380; po uruchomieniu XP? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:20. |