![]() |
Linux z czym to się je?
Od dawna zastanawiałem się nad zmianą windowsa na linuxa i w końcu nastał ten czas.
Możecie mi pomoc w doborze odpowiedniej wersji dla mnie, szukam wersji okienkowej w obsłudze podobnej do win xp. Musi być dobry emulator windowsa żebym chociaż mogł zagrać w Rome Total war:D. Konfiguracje mam następującą: procek - AMD Athlon 64 3000+ Grafika - Nvidia Geforce 8600 GTS Gigabite dysk - WD 250 GB Sata pamięć - 1,5 giga ddr 400. ps. Właśnie proszę o pomoc w szukaniu sterowników do mojego sprzętu. Na razie wystarczy mi tyle informacji:D |
wez zainstaluj se Ubuntu i do tego je***380;eli chcesz gra***263; w gry pod Windowsa kup sobie program Cedega
|
Chyba wszystkie dystrybucje s***261; teraz okienkowe. Osobi***347;cie postawi***322;em Kubuntu (Ubuntu z KDE) i nie narzekam, cho***263; ostatnio rzadko z niego korzystam.
Sterowniki s***261; w repozytoriach, albo/i na stronie producenta. Do emulacji gier to podobno Cedega, albo CrossOver - podobno bo nie u***380;ywam. :P |
Cytat:
|
Zainstaluj sobie Minta, czyli Ubuntu + programy, ktore i tak trzeba instalowac.
A do grania PlayOnLinux --> http://www.playonlinux.com/pl/ |
Panowie mo***380;ecie mi poda***263; stron***281; z zamiennikami program***243;w z windowsa do linuxa i czy naprawd***281; polecacie linuxa(te pytanie powinno by***263; na samym pocz***261;tku):D.
|
jemy z chlepbkiem i mase***322;kiem
na pocz***261;tek SUSE mo***380;e by***263; |
Cytat:
Wiec mysle, ze jezeli jest taki pakiet na Linuxa, sluzy do tego samego :) |
Na poczatek jest dobre Ubuntu/Mint (dobre wsparcie na PL forum). Jak juz zainstalujesz nowy system to wiekszosc zamiennikow powinna byc juz w srodku. Jak cos nie bedziesz wiedzial to pytaj :)
|
Ubuntu jak na początek będzie najlepsze, a do uruchamiania aplikacji/gier z wina wine Ci się przyda a poza tym tu
masz opis jak uruchomić i jak działa |
Dzi***281;kuje za tak***261; szerok***261; pomoc, jak tylko dostane dysk od brata to zabiore si***281; za instalacje Minta poniewa***380; posiada wi***281;cej kodek***243;w do multimedi***243;w.
|
Kodeki do multimedi***243;w to nie problem, dwa klikni***281;cia i masz...
Na pocz***261;tek tylko SuSe + instalacja kodek***243;w kwestia 5 minut zero kombnowania tylko su - rpm -Uvh *.rpm i wsio zainstalowane :D |
openSuSe ma na razie slabe PL wsparcie w postaci forum (wiem z praktyki :P ).
|
To mój pierwszy post na Ubount Mine, może mi ktoś patologicznie pomóc zainstalować Kadu, powiedzieć gdzie można zmienić rozdzielczość ekranu.
|
W "starcie" masz wyszukiwarke do programow :) Przeniesie Cie wtedy na strone: http://www.linuxmint.com/software/ - wybierasz Elyssa. Kadu masz tu. Po prawo jest tez wyszukiwarka.
Rozdzielczosc powinno sie latwo zmieniac ;) Szukaj :P |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:53. |