![]() |
Ja tam stawiam na jakość :) Zgrany materiał z kamery DV obrabiam w PINNACLE i wypalam na płycie DVD (9000kbit/s). Uważam że nie warto się bawić w kodowanie rodzinnych pamiątek do tak stratnych formatów jak xvid czy divx. No chyba że kodekiem x264 rev998 z dobrą matrycą i wysokim bitrate (około 2000kbit/s).
|
Dekodowanie z DV AVI z dobrą jakością. Jak wy to robicie ?
Witam,
Jestem ciekawy jakich kodeków i ustawień używacie by zgrywać swoje filmy DV AVI na płytki. Ja osobiście wolę mieć lepszą jakość niż zaoszczędzić na pojemności. Mnie się spodobało ffdshow (encoder: MPEG-4 i fourcc: FFDS). Z reguły zrzucam w jakości 91% i one-pass-quality. Testowałem to trochę metodą prób i błędów i nie wiem czy to są optymalne ustawienia tego kodeka. DIVX 6 nie przypasował mi jakoś. Ale czasem go użyję do mniej wartościowego materiału. Czasem wypalam swoje filmy z kamerki jako standardowe DVD. Próbowałem znaleźć porady dotyczące ustawień w ffdshow funkcji encoder, ale bez powodzenia. Macie może jakieś linki albo porady ? Piszcie też jakich kodeków i ich ustawień używacie by uzyskać skonwertowany materiał wysokiej jakości. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:55. |