![]() |
szybki format danych na cdrw nie ma i co dalej ??
jak juz przeczytaliscie zrobilem wlasnie taka rzecz
sformatowalem cdrw szybka metoda a plytka zawierala dane bardzo szczegolnie potrzebne nie mam pojecia jak odzyskac ta plytke moze ktos ma pomysl Kosiaz |
Niestety zapomnij :))))))))
|
Kansas says bye bye...
niestety |
chwila
szybki format nie kasuje wszystkich danych tylko tablice partycji i byc może ze pierwsze dwa bajty kazdego sektora!! jezeli rozpatrujemy pierwszy przypadek to dane fizycznie sa ale nie mamy do nich dostepu bo nie sa widoczene w systemie (podobne zachowanie wykasowanie, nie zapisywanie danych na dysku twardym i pozniejsze odzyskanie pliku!!) gdybym mial dostep do kazdego sektora cd to moglbym teoretycznie dojsc do tego jakie to sa pliki i jak sa zamieszczone. I wlasnie chcem sie dowiedziec co nalezy i w jaki sposob to zrobic natomiast w drugim przypadku dane sa ale stanowia wielka ukladanke bo w dwuch pierwszych sektorach znajduje sie fizyczny adres odnosnika do sektora nastepnego kontynuacji pliku wlasnie tu jest problem wiec: Jeszcze raz powtorze moje pytanie: SZYBKI FORMAT NA CDRW NIEMA DANYCH I JAK ODZYSKAC JE!! kosiaz |
jak bardzo wazne sa to dane? czytaj: ile bys byl w stanie zaplacic za ich odzysk?
bo operacja taka jest dosc podobna do odzysku danych z padnietych HD - nawet prostsza - wiemy ze nie ulegly uszkodzeniu dane (a kwestia ewentualnych adresow do nastepnych sektorow jest/moze byc nieistotna poniewaz na CD pliki sa ukladane chronologicznie i nie ma defragmentacji) - tylko nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z kosztow takiej operacji (jak i czasu jej trwania)? bo to sa setki zlotych (albo i jedno zero wiecej) zyczac powodzenia |
nie chodzi o koszta chodzi o wiedze sam tez to zrobie :)
ale musze znac sposob :) i tu mnie boli bo niby wiem ale nie do konca :) Juz myslalem troche o tym i nie wiem czy jest to dobre, ale gdyb zrobic zrzut cd na dysk i sprawdzic zapis to ... no wlasnie i tu urywa sie moja bajka co dalej ... kosiaz |
sorry ale ta robota moze cie po prostu przerastac - musisz napisac program (bo recznie tego ne zrobisz) ktory by wyszukiwal w zupie bajtowej charakterystyczne ciagi bajtow (np. naglowki konkretnych typow plikow) przypisywal im okreslony zbior i robil to metoda prob i bledow az do skutku, sa inne metody (podobne do tej), ale mnie tez to przerasta i konkretow wiecej nie znam
wiedza porzebna do czegos takiego jest spora i wlasciwie tozsama z doswiadczeniem, ktorego na pewno nie masz - czasami szybciej jest zgadnac niz znalesc a do tego potrzeba miec kilka prob na koncie a i jeszcze jedno - operacja moze stac prawie nei wykonalna jezeli RW bylo uzywane wiecej niz raz i ostatnia sesja nie byla najdluzsza - wtedy po danych poprawnych mamy zupelnie inne (moga byc nagrane nawet w innym trybie) dane, co komplikuje w spsob znaczacy caly proces |
dzieki
to co mi powiedziales bedzie dla mnie i tak pomocne. mam doswiadczenie a moze za kilka dni jeszcze odpowiem czy to zrobilem jeszcze raz dziekuje Kosiaz |
Jak by Ci się udało to daj mi znać. Mam identyczny problem. Dzięki z góry.
|
Panowie jeśli to było szybkie formatowanie to pewnie, że się da - na chip.pl w downloads/narzędzia diagnostyczne dysku czy cos takiego widziałem programik do ratowania danych z płyt a może w dziale narzedia diag plików. no nie pamietam, ale napewno jest.
|
isobuster i już tak słyszałm czyżby rewolucja na forum ;p;p
|
zapomnij - chip glupty ludziom wciska :)
bylo juz wielu twierdzacych ze sie im udalo - ale jakos wszyscy znikneli i zamilkli bad copy pro - nie isobuster - nie krolewna sneizka - moze... pinokio - nie, ma za dlugi laser... |
... może Shrek potrafi albo smoczyca ?:o :-o
|
nie czaje :) (nie rozumiem) takich ludzi ktorzy formatują płyte z waznymi danym a potem sobie przypominają, że było tam coś ważnego co trzeba odzyskac! :D
Śmieszą mnie taki posty. Lipa i tyle. Wogole nagrywanie dla mnie waznych danych na RW to tzw. jazda bez trzymanki. Na Cd-r i tyle. P.S. Czekam tylko na posty typu: "Formatowałem dysk twardy i miałem tam ważne dane, a teraz chce je odzyskać, jak to zrobić???" :cisza: ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:25. |