![]() |
Lite-On LH-20A1L wypala tylko x 2.4
Jako, że jest to najlepsze forum w temacie napędów optycznych i nie raz już korzystałem z wiedzy tu umieszczonej, zadam Wam pytanie na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.
Zacznę od początku: Kilka miesięcy temu kupiłem nagrywarkę Lite-On LH-20A1L (SATA). Na początku Windows jej w ogóle nie widział. Poradziłem sobie z tą kwestią doinstalowując sterowniki SATA do płyty głównej (VIA) po czym nagrywarka zaczęła działać poprawnie. Problem, o który chcę zapytać polega na tym, że Litek wypala absolutnie wszystkie! nośniki z powodzeniem, ale z minimalną prędkością wynoszącą tylko x 2.4! Objawia się to oczywiście długim oczekiwaniem na zakończenie nagrywania, co jest dość uciążliwe. Płyty DVD wypalają się ponad 20 minut :( Dodam tylko, że poprawnie działa też funkcja nadruków LightScrible. W czym tkwi problem? Czy to wina ustawień w Windowsie, czy w BIOS-ie, a może w NERO? Proszę o poradę. :) |
czy dostęp DMA jest włączony na komputerze?
|
Za bardzo się na tym nie znam, ale domyślam się o co chodzi.
Z resztą najlepiej jak to pokażę: Dobrze myślę? Tak to ma wyglądać? |
Tyle tylko, ***380;e nagrywarka SATA na pewno nie jest na kanale IDE. :nieee:
|
Hmmm, te***380; mi to nie pasuje. Ale w takim razie gdzie to znajd***281;?
Sp***243;jrz prosz***281;, jeszcze raz na uk***322;ad w Menad***380;erze urz***261;dze***324; i powiedz w czym szuka***263;? |
Hmm, nigdy nie mia***322;em palnika na SATA. :kreci_gl:
Na pewno kto***347; jeszcze si***281; odezwie. :taktak: |
Masz tam VIA Sata Raid Controller. Zreszt***261; SCSI cz***281;sto jest u***380;ywany jako synonim SATA.
|
Cytat:
Tylko w jego Właściwościach nie ma zakładki Ustawienia zaawansowane, w której można by włączyć (lub wyłączyć) DMA czyli Tryb transferu, co oznacza, że nadal stoję przed tym samym problemem :( Jak to zmienić w inny sposób? Pomóżcie? :( |
Nie mam lepszego pomysłu, więc zapytam co jest na zakładce Szczegóły. Standardowo chyba tej zakładki nie ma, więc tam powinna być potrzebna opcja. Ale nie jestem guru w temacie DMA. Wiem tylko, że z DMA na PIO system przełącza automatycznie, gdy napotka na problemy z transferem. Taki fallback. U mnie zdarzyło się to może kilka razy, ale nigdy nie na sata.
Pewnie trzeba coś jeszcze ze sterownikami porobić. Można też zobaczyć, czy na Linuksie będzie działać normalnie. |
Na zakładce Szczegóły są same informacji i nie ma opcji jakiejkolwiek zmiany. A wygląda ona tak:
Ze sterownikami porobić, ale w którym miejscu ? |
W Nero jeszcze można sprawdzić: http://forum.cdrinfo.pl/f45/podstawy-aspi-i-dma-57073/
|
Cytat:
Ale już na samym początku w/w porady napotkałem na rozbieżność. W moim Nero Info Tool nie ma zakładki ASPI ! :nie: Ale ściągnąłem te sterowniki i je zainstalowałem. Nic to nie dało. U mnie Nero Info Tool wygląda tak i co najśmieszniejsze, nie ma tam mojego LITE-ONa !!! :ysz: W czym jeszcze może tkwić błąd? |
Cytat:
:pytanie: |
Napisał, że na VIA. Ciekawe, czy tylko ja mam takie szczęście, że mi na dwóch płytach działa bez problemu. Ale obie na nvidii.
|
Cytat:
Ale wydaje mi się, że jest nawet kilka chipsetów VIA, no chyba, że się mylę... :> :czar: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:54. |