Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   nie mozna wybrac mcPaste (https://forum.cdrinfo.pl/f106/nie-mozna-wybrac-mcpaste-79587/)

wasik 29.08.2008 17:25

nie mozna wybrac mcPaste

Witam! Jakis czas temu interesowalem sie jak mozna zgrac save z MC na pendrive. Po wielu probach stworzenia wlasnej plyty z uLELF, niestety w wiekszosci konczacych sie porazkami, sprawdzilem paczke programow stworzona przez Beriona i udalo sie. Udalo mi sie zgrac na pendrive, wiec testy uznalem za zakonczone i chwilowo odpuscilem temat. Teraz chcialem wrocic do grania na ps2 i musze "zwolnic" troche miejsca na MC i pojawia sie problem...
Otoz nagrywajac tym razem ten obraz z paczka programow na DVD-RW i odpalajac w PS2, nie moge juz wybrac opcji mcPaste. Kompletnie nie mam pojecia co jest nie tak, bo wszystko robie tak jak ostatnio (przynajmniej tak mi sie wydaje). Jakies sugestie?

Trilu 29.08.2008 18:06

Tutek http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2MC2PD/

Berion 29.08.2008 19:55

McPaste b***281;dzie aktywna je***380;eli kopiujesz ca***322;y folder, a w nim b***281;dzie te***380; plik z atrybutami.

Lepiej jednak kopiowa***263; save'y pakuj***261;c do *.psu (PSU Paste). McPaste to relikt poprzedniej epoki. ;)

---

Zaznaczasz save, wybierasz Copy, przechodzisz na Mass i wybierasz PSU Paste. W ten spos***243;b save zostanie skopiowany i spakowany do formatu Memory Linkera. Jest to jedyny format przechowuj***261;cy wszystkie atrybuty i jedyny format, kt***243;ry je odtwarza przy rozpakowywaniu. Ponadto znika problem z nazwami plik***243;w, kt***243;re czasem zawieraj***261; znaki, kt***243;rych nie obs***322;uguj***261; inne systemy operacyjne (np. wszystkie Windowsy).

---

(...) i nie u***380;ywaj -RW na PS2 je***347;li chcesz si***281; d***322;ugo cieszy***263; laserem. Taka moja serdeczna rada. ;)

sonic01 16.01.2009 19:20

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 959537)
McPaste będzie aktywna jeżeli kopiujesz cały folder, a w nim będzie też plik z atrybutami.

Lepiej jednak kopiować save'y pakując do *.psu (PSU Paste). McPaste to relikt poprzedniej epoki. ;)

Zaznaczasz save, wybierasz Copy, przechodzisz na Mass i wybierasz PSU Paste. W ten sposób save zostanie skopiowany i spakowany do formatu Memory Linkera. Jest to jedyny format przechowujący wszystkie atrybuty i jedyny format, który je odtwarza przy rozpakowywaniu. Ponadto znika problem z nazwami plików, które czasem zawierają znaki, których nie obsługują inne systemy operacyjne (np. wszystkie Windowsy).
;)

A jak spowrotem przenieść na memorkę te pliki skopiowane za pomocą PSU Paste ? Trzeba je najpierw w kompie jakoś obrobić tym Memory Linkerem ?

Berion 16.01.2009 20:28

*.psu to format Memory Linkera. Nie rozumiem Twojego pytania. Co ma piernik do wiatraka?

sonic01 17.01.2009 06:25

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 996140)
*.psu to format Memory Linkera. Nie rozumiem Twojego pytania. Co ma piernik do wiatraka?

Chodzi mi o to czy jak ten plik skopiuję z powrotem na MC to czy sejf w formacie .psu będzie odczytany przez grę.

Berion 17.01.2009 17:07

Oczywiście, że nie będzie. Save, który widzi gra to folder o określonym identyfikatorze w nazwie pliku (zawsze zawierający też ID tej gry) i pliku w tym folderze o tej samej nazwie. To jest właśnie Twój save.

*.psu to rodzaj archiwum, dla porównania coś jak np. *.rar na PC. uLE przy kopiowaniu i wklejaniu tego folderu za pomocą opcji "PSU Paste" (lub w moim tłumaczeniu: "Wklej *.psu"), pakuje jego zawartość. Ten kontener potrafi przechowywać jedynie pliki, zachowując oczywiście ich dokładne nazwy i wszystkie atrybuty (to samo tyczy się folderu nadrzędnego). W drugą stronę też.

sonic01 17.01.2009 21:07

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 996305)
Oczywiście, że nie będzie. Save, który widzi gra to folder o określonym identyfikatorze w nazwie pliku (zawsze zawierający też ID tej gry) i pliku w tym folderze o tej samej nazwie. To jest właśnie Twój save.

To wiem

Cytat:

*.psu to rodzaj archiwum, dla porównania coś jak np. *.rar na PC. uLE przy kopiowaniu i wklejaniu tego folderu za pomocą opcji "PSU Paste" (lub w moim tłumaczeniu: "Wklej *.psu"), pakuje jego zawartość.
Tego się domyśliłem

Cytat:

Ten kontener potrafi przechowywać jedynie pliki, zachowując oczywiście ich dokładne nazwy i wszystkie atrybuty (to samo tyczy się folderu nadrzędnego). W drugą stronę też.
A tu się domyślam że spowrotem na MC to klikam PSU Paste i pliki save się z tego archiwum wypakują.

Berion 18.01.2009 20:07

Tak, logiczne przecież. ;]

sonic01 18.01.2009 21:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 996543)
Tak, logiczne przecież. ;]

OK, dziękuję za wyczerpujące info.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:28.