Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z LG 8080B i niektórymi płytami CD-RW !!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-lg-8080b-niektorymi-plytami-cd-rw-7983/)

Johny 28.05.2002 18:47

Problem z LG 8080B i niektórymi płytami CD-RW !!!!!

Mam problem podczas nagrywania niektórych płyt CD-RW.
Esperanza to jeszcze nic dziwnego, ale Verbatim czy Platinium ! Poprostu nagrywarka sygnalizuje, że może tylko z 2x prędkością, aż w końcu po naciśnięciu przycisku burn wyskakuje błąd "Illegal Track Mode" czy coś takiego i z nagrywania nici. Podobnie jest gdy chcę skasować takową płytę (chociaż jest całkiem nowa). Próbowałem wszystkiego, softy 1.06, 1.07, 1.08, inne programy a nawet inny sprzęt i nic. Proszę o ewentualną pomoc!!!

VLuka 28.05.2002 18:58

Probujesz pewnie zapisywac na plytach HS-RW, ktorych ta nagrywarka nie obsluguje. Poszukaj plyt RW opisanych 2x lub 4x.

Zetoxa 29.05.2002 08:17

...dokładnie tak jak pisze VLuka, nie sugeruj się tym, że CD-RW w wersji HS mają nagrywanie x4, nieco inna jest technologia ich produkcji niż zwykłych CD-RW.

-=]I[ MHD ]I[=- 31.05.2002 10:06

Witaj !:)
Taki sam problem był u mnie spowodowane jest to tym ze nasze palniki maja alergie na cdrw ktore mozna zapisywac POWYZEJ x4 .... Z praktycznie wszystkimi plytkami cd-rw z zapisem np x10 mam ten problem wiec ich nie uzywam wogole sa mi w ogole nieprzydatne. Jesli juz mowa o biosie ... czasem nie rob update'u biosu w tej wypalarze bo to sie mija z celem update z 1.06 na 1.07 lub 1.08 daje tyle co nic zadnych dodatkowych opcji czy tez funkcji itd jedyna zmiana to to ze diody myla zadania i zapis i odczyt jest sygnalizowany 1 dioda od odczytu o ile dobrze pamietam w kazdym badz razie bios zostaw w spokoju najlepszy jest 1.06. Takze jesli chcesz ju wypalac cdrw to zakupup plytki do x4 niestety nie wiem czemu lg tak reaguje na plytki z szybszym zapisem no ale coz na 8080b i tak szybciej nie zapiszesz takze x4 sa jak najbardziej wskazane :) inna sytuacja jest z cdr te sa czytane bez problemu jak i zapisywane (ciekawostka) :D:D:D
Do lg8080b polecam ci przedewszystkim verbatimy sa swietne of coz x4 a nie x10 ! ,TDK ,LG , BASF co do Akossow to nie widzialem x4 ale mam x10 i jej takze nie obsluguje :( To tyle !.... pozdrawiam

dragal 01.06.2002 01:26

-=]I[ MHD ]I[=- poszytaj troszeczke o nosnikach - jaka jest roznica miedzy zwyklym CD-RW a tymi HS ( czyli powyzej 4 x ) to dowiesz sie czemu takich nie da sie nagrac na Twoim sprzecie

Johny 01.06.2002 18:42

Dzięki za wszystkie rady. Rzeczywiście nowe softy nic nie dają, poza tym że nie "zużywa" się pomarańczowa diodka odczytu. Po paru próbach różnych softów, rzeczywiście powróciłem do starego dobrego 1.06. Kupiłem sobie płytkę 1-4x i wszystko jest OK. Ale najlepszym wyjściem z sytuacji, prędzej czy póżniej będzie napewno zmiana nagrywarki. Apropos czy ktoś nie chce kupić nagrywarki LG 8080B za jakieś 100-150zł !!! A pomyśleć, że rok temu wybuliłem za nią dokładnie 600zł.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:34.