![]() |
Dzi***281;kuj***281; !!!
|
Załóżmy, że masz na ekranie monitora jakąś tabelkę, wykres lub zdjęcie. Naciskasz na klawiaturze Prt Scr a następnie musisz uruchomić program graficzny i wczytać do niego dany obrazek. Dalej można go odpowiednio jeszcze zmodyfikować a następnie finalnie zapisać na dysku kompa.
Żeby wstawić taki screen do posta, trzeba kierować się poniższą instrukcją: http://forum.cdrinfo.pl/f45/wstawian...o-posta-68803/ Jeśli chodzi o interpretację wyników testowanych płyt, to wszystko znajdziesz TUTAJ :czytaj: |
czasami lepiej od razu wpaść po zimny prysznic i są efekty
ale dziś Verbatimy jak kupisz cake 100 to po 60-70zł wychodzi a to chyba nie majątek jak zależy ci na zawartości nagrań co do wykresów tj. inna historia nie każdy napęd DVD skanuje lub skanuje po swojemu a innymi się wogule nie da np. LG czy twoim NEC się da prawdopodobnie tak ale to co on pokaże nie wiem czy będzie miarodajne osobiście uważam ze najlepszym i najbardziej miarodajnym jest do dziś Benq ale już nie do kupienia wymarty gatunek :czytaj: to np. dobrze wypalona płytka dvd http://forum.cdrinfo.pl/f15/plextor-...tml#post959979 a tu CD można powiedzieć może służyć jak wzór || http://forum.cdrinfo.pl/f15/plextor-...tml#post878794 |
No i ... udało się ! Dzięki Wam !!! :jupi: Postapiłem dokładnie wg waszych wskazówek i jest tego pozytywny efekt.
Sprawdziłem ID płyty. I rzeczywiście - pierwotny FM 1.04 go nie obsługiwał. Ostatni FM 3.07 już tak. Przystapiłem do wymiany FM. Trochę się bałem bo wszędzie w necie jest zaznaczone, że to trochę ryzykowna operacja. Dlatego krok po kroku robiłem tak jak napisaliście. Wgrałem FM 3.07. Sprawdziłem wybiórczo stare płyty. Odtwarzaja się. Nagrałem Vakossa 16x. Udało sę. Płyta jest nagrana i otwiera sie. Dane są do odczytu. Problem dzięki Wam rozwiązałem. I za to szczerze dziękuję ! :piwo: Chciałbym zamiescic jakieś zrzuty ekranu czy testy, ale ... nie wiem jak to zrobić. :zawstydz: Poszperam trochę na tym forum to może znajdę instrukcję jak się to robi, ale jeśli ktoś chce mi w tym pomóc i wskazać drogę będę wdzięczny. Zafascynowały mnie dziesiątki testów popartych kolorowymi wynikami testów, tylko zupełnie nie wiem jak je odczytywać, np. czy jak amplituda drgań jest duża to lepiej czy gorzej ? :smutny: Nie odrzucam waszej krytyki mojej nagrywarki i używanych płyt. Na pewno będę pogłębiać swoją wiedzę w tym temacie dzięki temu forum. Kto pyta nie błądzi, a dzięki Wam już się czegoś nauczyłem. A tak przy okazji - płyt "marki" Vakoss używam dokładnie od 1,5 roku. Przedtem używałem Emtec'a ale głównie CD. I mimo, że z jednych i drugich jestem/byłem zadowolony już czas spojrzeć głębiej i poszukać czegoś bardziej wartościowego. A to zamierzam osiągnąć dzięki bywaniu na tym forum. Wiem, że macie w tych tematach bogatą wiedzę i zamierzam z niej skorzystać, ale proszę nie krytykujcie mnie/innych "zielonych" od razu za to, że używają płyt "marketowych - no name". Nie każdego stać od razu na mercedesa, a maluchem też można jechać. Pytanie tylko czy się dojedzie do celu i ile kasy trzeba będzie poświęcic na naprawy. :) Kończę. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc, wyrozumiałość i poświęcony czas. Birol |
Dziękuję !!!. Wieczorem przystapię do testów i zmiany FW. O wynikach poinformuję.
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i wyrozumiałość. |
ad 1 Odepnij tego LiteOna na czas aktualizacji. Oczywi***347;cie chodzi***322;o o kontroler, nie sterownik.
|
Ilość załączników: 1
|
Dziękuje za wyjaśnienie !!! Teraz myślę, że sobie poradzę, ale te dwa pierwsze punkty nie wiem jak ugryźć :( :
1. Podpięcie napędu jako Master na dowolnym kanale sterownika - w tej chwili mam dwa napędy: NEC jako Master i Lite-On jako ten drugi (nie pamiętam nazwy bo jestem teraz w pracy; chyba Slave). Czy mam jeszcze gdzieś podpinać NECa? A co z tym sterownikiem - czy sterownik ma kanały do których mogę coś podpinać (zawsze myslałem, że sterownik tylko instaluję i ... koniec) ? Jak wejść w sterownik ? 2. Możesz mi podać scieżkę jak mam wyłączyć DMA dla napędu. |
Ilość załączników: 1
Musisz ściągnąć z netu fimware dla Twojego modelu palnika. Albo ze stronki producenta albo z innej. Wystarczy w Google wpisać dokładną nazwę nagrywary i oznaczenie modelu +słowa firmware download. Firmware to plik z rozszerzeniem .exe Może być spakowany, więc po ściągnięciu trzeba go rozpakować Win RAR-em lub innym programem. Następnie:
- podpinasz napęd jako Master na dowolnym kanale sterownika - wyłączasz DMA dla napędu - wyłączasz automatyczne powiadamianie o wlożeniu płyty - w napędzie nie może być nośnika - wyłączasz na czas aktualizacji firewalla lub inny antyvir - otwierasz plik aktualizacyjny i jazda... Przykładowo może to wyglądać tak: Załącznik 49558 Wystarczy kliknąć update i czekać. Aha...podczas aktualizacji nie może zabraknąć prądu, bo inaczej kicha. |
Seku -
IgBurn - domy***347;lam sie ***380;e to nazwa programu i musz***281; go zainstalowa***263;, ***380;eby dowiedzie***263; si***281; czego***347; bli***380;szego o p***322;ycie i odczyta***263; ID. Potem to ID (MMC) odszukuj***281; w programie MediaCodeSpeedEdit i wtedy dowiem si***281; z jak***261; rzeczywist***261; pr***281;dko***347;ci***261; zapisuje moja nagrywarka dan***261; p***322;yt***281; ( wtym przypadku Vakossa 16x). Czy tak ? Romanesco - z tematem aktualizacji juz sie zapozna***322;em. Mowa jest w nim o programach do aktualizacji FW nap***281;du. Jednak nadal nie wiem jaki program u***380;y***263; (nazwa) lub gdzie wej***347;***263; w systemie (XP Prof.), aby przeprowadzi***263; t***281; procedur***281;. Niestety, kupi***322;em nagrywark***281; w Komputroniku w wersji bulk i nie mam p***322;yty z firmowym oprogramowaniem NECa. Polecisz mi jaki***347; program ? |
Aktualizacja firmware (og***243;lne zasady post***281;powania):
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/aktualizacja-firmware/ Bios i firmware to to samo :taktak: |
Ilość załączników: 2
wszystko się zgadza i tak
nie miałem NEC i nie bardzo wiem jak tam z uaktualnieniami BIOS=FW ID ew. MID to prawdziwy producent płyty ale i to nie zawsze prawda jest sprawdzić np w IgBurn :czytaj: Załącznik 49555tu akurat Verbatim MediaCodeSpeedEdit powie ci czy dany FW twojego NEC obsługuje strategie zapisu danego nośnika Załącznik 49556 edit zawsze jest napisane WARNING czyli robisz na własną odpowiedzialność gdybyś trochę poczytał to wiedział byś ze można wgrać od razu najnowszy FW niż wszystkie po kolei domyślam się ze w NEC jest podobnie ale nie maiłem to w 100% nie jestem pewien pomyśl ze ten cake 50szt. super vakosow to prawie 3/4 nowego Pioneera || |
O, tu już widzę poważne rady. :) Dziekuję ! Nie obrażam sie o byle co, ale nie lubię gdy ktoś od razu mi radzi krytykując (mieszkając w mieście i mając ból głowy nie od razu sprzedajemy mieszkanie i wyprowadzamy sie na wieś). Zawsze chcę poznac wpierw przyczynę, później ją zlikwidować, a gdy sie nie da to zmienić sprzęt lub oprogramowanie (to niestety zawsze przysparza bólu finansowego).
No, ale puszczam w niepamięć ten niemiły początek mojego pobytu na tym forum i o to samo was proszę. Zapisałem się na to forum lub jak Seku mówi "wpadłem tu z nienacka" bo jestem w tym temacie zielony. Tak więc proszę mnie tak traktować :). Szukam pomocy, a tej chyba mi nie odmówicie ? No więc wracam do tematu: - jak mam sprawdzić ID płyty i co to jest ? - nowy FW (domyślam się, że mowa o firmware) już znalazłem, ale nie wiem jak go zainstalować (gdzie mam wejść i co kliknąć); Doczytałem sie na tym forum, że nie jest to bezpieczna operacja, ale mam nadzieję, że z waszą pomoca mi sie uda. Ktoś zadał pytanie czy można uaktualnić wersje 1xx (ja mam 1.04) od razu do 3xx. Niestety, nie znalazłem odpowiedzi. Jaka jest wasza rada ? - to samo dotyczy Biosa nagrywarki. Jak go uaktualnić ? Czy mówiąć Bios macie na myśli nowy FW? -"MediaCodeSpeedEdit" - domyślam się, że jest to oprogram, który muszę znaleźć w necie i zainstalować, a potem przeprowadzić test nagrywania płyty. Czy tak ? |
Ja też się nie powstrzymam
Bo śmieszą mnie aż do łez wypowiedzi w stylu: Zawsze używałem tych płyt i nigdy nie miałem z nimi problemów, dlaczego te z nowej paczki nagrywają się tak źle To z pewnością nie wina płyt, to nie może być prawda :haha: No i oczywiście ten pretensjonalny ton żądania konstruktywnych wypowiedzi :blee: Jak ma się starą nagrywarkę bez supportu MID nowych płyt w postaci strategii w biosie Jak ma się lipne i trefne badziewne płyty To nie można oczekiwać cudów A rozpocząć tylko ponownie jałową dyskusję: To jak to to tak? Producenci mogą dostarczać na rynek takie denne płyty? I nikt tego nie kontroluje? :O To skandal! :bla: Czas otworzyć oczy... :wow: || |
a więc sprawdź jaki ID maja twoje vakosy potem najlepiej znajdź najnowszy FW do twojej nagrywarki i sprawdź go "MediaCodeSpeedEdit" jaka możliwe prędkości daje twoje nagrywarka zapisu danego nośnika i w tym wypadku Vakos na którym jest napisane 16x tylko jakie jest ID płyty
wpadasz z tu z nienacka i pytasz to ci każdy odpowiada w 99% jednoznaczną odpowiedzią czyt. posty powyżej jeszcze raz :czytaj: wszystkie te rady tylko po to żebyś nie miał takich problemów na przyszłość twój NEC i twoje Vakosy brzmią dla mnie to ta jak by mi ktoś powiedział ze VW Golf 2 to dobre i niezawodne auto w 2008 roku tak ze życzę przyjemnej lektury na forum |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:53. |