Cytat:
Zetoxa (29-05-2002 14:21):
straszliwie obszernie wypowiedziałeś się Pedros, nie wiem jak innych, ale mnie osobiście .... no zatkało :o :o :o .
|
Proszę Zetoxa tylko nie Ty, którego uważam za osobnika obdarzonego poczuciem humoru, i który również potrafi przyżartować... ;D
Czekałem na odzew "to powiedz jak wiesz..." albo "to dobrze" ;D
No dobra:
kebard - jeśli jest tylko jeden to najprawdopodobniej do regulacji mocy lasera. Aby precyzyjnie tę regulację przeprowadzić należy najlepiej zapoznać się z instrukcją serwisową sprzętu i mieć (kupić) urządzonko optyczne (czyt. nietanie) do pomiaru
Metoda prostsza polega na zmierzeniu (jakiś fotorezystor, fototranzystor + wzmacniacz + miernik napięcia) z takiego samego urządzenia (nowego, nowszego) i doprowadzić (starć się) do identycznych odczytów w regulowanym sprzęcie
Metoda 3 - podkręcić na pałę, jeśli laser już nie czai płytek - znaczy się kończy - trochę to pomaga - ciekawe na jak długo
Jeśli natomiast są 2 potencjometry to drugi z nich służy do regulacji skupienia wiązki. Ale - proponuję się wcześniej zaopatrzyć w płytkę serwisową - chyba ze 100 PLN
Czyliż teraz lepiej? :)
PS. Przyłączam się do powyższej rady - kjeśli jest OK to nie dotykać
|