![]() |
Proponuj***281; nacisn***261;***263; F12 przy starcie kompa. W wielu modelach laptop***243;w i nie tylko laptop***243;w uzyskuje si***281; wtedy boot menu, nawet pomimo zabezpieczenia has***322;em..
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Niestety, przy laptopie to nie takie proste.
Jak BIOS ma wy***322;***261;czone startowanie z p***322;yty - to trzeba si***281; dosta***263; do BIOSu, ***380;eby przestawi***263;. Chyba, ***380;e da si***281; odpali***263; menu bootowania (do sprawdzenia w instrukcji). To obejdzie si***281; bez has***322;a. Zresetowa***263; - nie da si***281; zwork***261;, bo jej nie ma. Jak system startuje - mo***380;na poszuka***263; softu do resetowania/odczytu has***322;a BIOSu (na desktopie dawno temu testowa***322;em taki soft i znalaz***322; inne has***322;o ni***380; wprowadzi***322;em, ale zadzia***322;a***322;o). Nie wiem, czy ze wsp***243;***322;czesnymi biosami da rad***281;. Zale***380;y jak sobie cenisz czas - najszybsze i naj***322;atwiejsze wyj***347;cie to serwis. |
|
ale kombinujesz jesli haslo jest tylko na bios to nie potrzebujesz go znac i smialo instalujesz XP-ka. A tak z tego wynika co piszesz.
By sie pozbyc hasla na bios - musisz miec manuala by poszukac odpowiedniej zworki na reset biosu. Tak przynajmniej bylo w starych desktopach - wyciagales bateryjke, przestawiales zworke i startowales. Nie powinno byc problemow z blokada biosu - gorzej jak haslo tyczylo sie dodatkowo dysku, wtedy bledne haslo powinno uniemozliwic w jakis sposob dostep do danych na dysku pezpowrotnie |
Nieznane hasło do BIOS w notebooku
Na dzisiaj wymyśliłem sobie następujący problem. Młodsza siostra mojego kolegi przywiozła jeszcze młodszej siostrze swojego kolegi lapka z Anglii. Śliczny nowy lapek, ze śliczną nową Vistą na pokładzie.
Jakoś tak mój drogi kolega Visty nie toleruje, jego siostra z kolei też strasznie do XP-ka przywiązana, więc kolega postanowił takimż właśnie systemem Vistę zastąpić. Siostra (ta starsza-młodsza) XP-ka kupiła nawet z dobroci serca i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie smutny fakt, że lapek uruchamia się z HDD, a zmienić się tego nie da, bo BIOS jest zabezpieczony hasłem, którego nikt u nich nie zna. To teraz pytanie(a): 1. (retoryczne) Da się zainstalować XP-ka bez wchodzenia do BIOSu? 2. Da się coś zrobić z tym hasłem bez wizyty w serwisie (koszt takiej usługi to marne 300zł w jednym i 110 w innym serwisie). Z moich spostrzeżeń - ponieważ to jest komputer nowy, prosto ze sklepu, to nie powinien mieć jakiegoś dziwnego hasła, a jakieś podstawowe. Kumpel twierdzi, że takie próbował, ale obawia się, że po którymś tam błędnym wprowadzeniu hasła możliwość dalszych prób została zablokowana. Może to tak być? No i jeszcze model notebooka - pojęcia zielonego nie mam, bo się mnie ów znajomy przez telefon pytał, czy znam jakiś sposób na taki problem, ale, że nie znałem, to nawet nie pytałem o szczegóły. Ale jeśli będzie trzeba, to odżałuje na sms-a z zapytaniem ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:28. |