![]() |
Nieznane has³o do BIOS w notebooku
Na dzisiaj wymy¶li³em sobie nastêpuj±cy problem. M³odsza siostra mojego kolegi przywioz³a jeszcze m³odszej siostrze swojego kolegi lapka z Anglii. ¦liczny nowy lapek, ze ¶liczn± now± Vist± na pok³adzie.
Jako¶ tak mój drogi kolega Visty nie toleruje, jego siostra z kolei te¿ strasznie do XP-ka przywi±zana, wiêc kolega postanowi³ takim¿ w³a¶nie systemem Vistê zast±piæ. Siostra (ta starsza-m³odsza) XP-ka kupi³a nawet z dobroci serca i wszystko by³oby dobrze, gdyby nie smutny fakt, ¿e lapek uruchamia siê z HDD, a zmieniæ siê tego nie da, bo BIOS jest zabezpieczony has³em, którego nikt u nich nie zna. To teraz pytanie(a): 1. (retoryczne) Da siê zainstalowaæ XP-ka bez wchodzenia do BIOSu? 2. Da siê co¶ zrobiæ z tym has³em bez wizyty w serwisie (koszt takiej us³ugi to marne 300z³ w jednym i 110 w innym serwisie). Z moich spostrze¿eñ - poniewa¿ to jest komputer nowy, prosto ze sklepu, to nie powinien mieæ jakiego¶ dziwnego has³a, a jakie¶ podstawowe. Kumpel twierdzi, ¿e takie próbowa³, ale obawia siê, ¿e po którym¶ tam b³êdnym wprowadzeniu has³a mo¿liwo¶æ dalszych prób zosta³a zablokowana. Mo¿e to tak byæ? No i jeszcze model notebooka - pojêcia zielonego nie mam, bo siê mnie ów znajomy przez telefon pyta³, czy znam jaki¶ sposób na taki problem, ale, ¿e nie zna³em, to nawet nie pyta³em o szczegó³y. Ale je¶li bêdzie trzeba, to od¿a³uje na sms-a z zapytaniem ;) |
ale kombinujesz jesli haslo jest tylko na bios to nie potrzebujesz go znac i smialo instalujesz XP-ka. A tak z tego wynika co piszesz.
By sie pozbyc hasla na bios - musisz miec manuala by poszukac odpowiedniej zworki na reset biosu. Tak przynajmniej bylo w starych desktopach - wyciagales bateryjke, przestawiales zworke i startowales. Nie powinno byc problemow z blokada biosu - gorzej jak haslo tyczylo sie dodatkowo dysku, wtedy bledne haslo powinno uniemozliwic w jakis sposob dostep do danych na dysku pezpowrotnie |
|
Niestety, przy laptopie to nie takie proste.
Jak BIOS ma wy***322;***261;czone startowanie z p***322;yty - to trzeba si***281; dosta***263; do BIOSu, ***380;eby przestawi***263;. Chyba, ***380;e da si***281; odpali***263; menu bootowania (do sprawdzenia w instrukcji). To obejdzie si***281; bez has***322;a. Zresetowa***263; - nie da si***281; zwork***261;, bo jej nie ma. Jak system startuje - mo***380;na poszuka***263; softu do resetowania/odczytu has***322;a BIOSu (na desktopie dawno temu testowa***322;em taki soft i znalaz***322; inne has***322;o ni***380; wprowadzi***322;em, ale zadzia***322;a***322;o). Nie wiem, czy ze wsp***243;***322;czesnymi biosami da rad***281;. Zale***380;y jak sobie cenisz czas - najszybsze i naj***322;atwiejsze wyj***347;cie to serwis. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Proponuj***281; nacisn***261;***263; F12 przy starcie kompa. W wielu modelach laptop***243;w i nie tylko laptop***243;w uzyskuje si***281; wtedy boot menu, nawet pomimo zabezpieczenia has***322;em..
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:57. |