![]() |
raid matrix
witam
mam takowy delemat , chce zrobic matrix na 2 dyskach 80gb , sam system vista bez programow, chce tez wydzielic na dodatkowa parycje 5gb na archiwum tworzac matrix bede musial podzielic dysk , i tu moje pytanie na jakie wielkosci go podzielic , wiem ze jedna moze byc wieksza a druga mniejsza zdaje sobie sprawe ze 80 gb to nie duzo , ale chybaa na viste wystarczy i wcale na tych dyskach nie musi byc program files choc jak sie zmiesci to tez dobrze z gory dzieki za sugestie i rady |
80GB na viste wystarczy a drugie 80 na backup ! bo 5GB to do niczego sie nie nadaje !
wszystko zrobisz w biosie mobo , wciskajac Ctrl+I tam bedzie creator do raid ! zrob raid0 strip size 64kb. |
te 5 to akurat bardzo potrzebne na archiwa z paru prog, ale mniejsza o to :)
zastanawia mnie taka sprawa np 40 po viste na raid0 zeby smigala kolo 60 zostanie/dwa dyski po 80/ wiec tak 40 bedzie niezabezpieczone pod raid0 60 gb zostanie na raid1 - "archiwizowane" na raido trzeba by nortona gohsta z aarchiwum na raid1 zeby szlo system w razie ptrzeby odtworzyc ? dobrze to kombinuje ? z gory dzieki za podpowiedzi |
YEAH!
Chcesz na dwoch dyskach, zrobic dwia rozne RAIDy??? Nio! I te bardzo wazne 5GB - toz to na RAMdrive ledwo starczy, a juz na partycje z danymi - zupelne nieporozumienie. Ale kombinuj, kombinuj. |
|
@Pops - ja nie twierdze, ze jest to niemozliwe :)
Ja tylko twierdze i calkowicie sie z takim twierdzeniem zgadzam, ze twozenie dwoch roznych RAIDow na dwoch dyskach, mija sie z rozumem i logika (ktora wyznaje ja) Przy dwoch dyskach idwoch roznych RAIDach ryzyko utraty danych wzrasta osmiokrotnie - wiec- cz warto? A jeszcze ceny dyskow :) Proponuje jeszcze ddac piorko, bedzie szybko, sprawnie i ladnie. :) |
piorko tez sie znajdzie :D
dyski 80 gb na system i programy calkowicie wystarcza, poza tym traktuje to raczej jako nauke, choc docelowo cos takiego chce zrobic, ale pierwsze to musze przetestowac dyski sa tanie , wiec nauka niewiele kosztuje napisz prosze jak ty wyliczyles ten osmiokrotny wzrost ryzyka przy raid0 zgadza sie tego nie kwestionyje , no tyle ze nie osmiokrotnie po to robi sie raid matrix zeby straty zminimalizowac w razie padniecia dysku |
RAID 5 - lub zamiennie RAID 6 (5+1)
|
sliczne dzieki , pobawilem sie tym , tyle ze wszystko sie sypalo
/p35c-ds3r ddr2 dual / 2x1024/ dwa dyski sata 80 gb , starsze wiec bledow moga walic sporo opozniony zapis nie jest wlaczony/ tzn raid0 ok wszystko, a raid1 non stop mial jakies problemy a efekt koncowy to wysypanie systemu na crcdisk.sys gdzies ktos pisal ze przy gigabyte mial identyczne problemy , a byc moze ja robilem jakis blad |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:44. |