![]() |
Zmiana formatu 4:3 na 16:9 w VirtualDubMod
Ilość załączników: 2
Chciałbym zmienić format pliku .MPEG z 4:3 na .AVI 16:9.
Czy moge to zrobić w VirtualDubMod? Próbowałem ale zauważyłem, że mam dwie opcje: 1. ustawiam "width" i "height" w filtrze "resize" 2. ustawiam "Source aspect" na PAL 16:9 w konfiguracji kodeka. Czy mam wybrać obie ocje jednoczesnie czy też tylko jedną z nich? Którą? ??? A może zaproponujecie mi coś innego.:help: Jest jeszcze jeden problem. Nie mam jeszcze Telewizora w formacie 16:9, więc nie bedę mógł jeszcze zobaczyć efektów zmian na docelowym ekranie. |
Cytat:
Musisz przyciąć obraz do 16:9 - filtr null transform + crop. Opłaca się? Tracisz część obrazu... |
:)Szkoda coś starcić - no może oprócz masy ciała :haha: .
W przyszłości chce oglądać materiał na TV w 16:9. Jeżeli tego nie przerobię to w najlepszym wypadku bedę miał albo obraz rozciągniety na boki albo czarne pasy pionowe. troche głupio to wygląda, więc chyba będę bawił sie w te formaty. Rozumiem, że sama jakość obcietego filmu nie zmieni się? |
Wi***281;kszo***347;***263; obecnie produkowanych telewizor***243;w ma ***322;atw***261; mo***380;liwo***347;***263; dopasowania obrazu 4:3 do "swojego" 16:9, cho***263;by poprzez obci***281;cie g***243;ry i do***322;u, bez rozci***261;gania, wi***281;c IMO nie warto si***281; bawi***263;. :nieee:
|
Cytat:
W takim wypadku rzeczywiście nie ma sensu marnować czas i prąd. Czy może wiesz jak nazywa sie taka funkcja w telewizorze abym przypadkiem nie kupił takiego, który takiej funkcji nie ma? |
Ja zmieniam w Nero Vison 6. Na podglądzie programu wygląda to nieco "zdumiewająco", ale na tv jest super.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:30. |