![]() |
Mount Rainier a odczyt tych płyt na innych kompach
Bez kłopotu mogę odczytać płyty nagrane w formacie CD-MRW u siebie ale na innych kompach (niezależnie od systemu) nie udało mi się to. Może jakieś sugesie
z góry dzięki |
Jest tekst na stronie, potrzebny jest reader do cdmrw. A masz soft do tego, żeby nagrywać w tym formacie? Jak tak to daj znać na priv.
Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.softarch.com/us/products/cdmrw.html JR |
InCD miły kolego to nie jest soft do nagrywania w formacie cd-mrw tylko do pakietowego nagrywania na cd-rw. Do nagrywania w formacie cd-mrw potrzebny jest sterownik pod nazwą Write CD-RW! Pro który kosztóje 70$. Do tego potrzebna jest także nagrywarka która obsługuje ten format a robią to tylko niektóre modele.
Pozdrawiam :) |
Cytat:
|
To się tak fajnie składa Dek że ja też mam yamahę 3200E i wiem jak działa InCD bo sam go używam. Jednak gwarantuję Ci że nie jest to format cd-mrw choć bardzo bym tego chciał. Między innymi po to tę nagrywarę kupiłem. InCD formaruje płytę tworząc komórki pamięci wielkości 64KB a format cd-mrw używa komórek o wielkości 2KB. Poza tym robi to w tle i nie trzeba czekać aż się cała płyta sformatuje. Zresztą to formatowanie zżera część objętości płyty cd-rw. Jest nawet artykuł na cdrinfo o tym formacie to sobie poczytaj. A InCD jak i DirectCD to są softy do nagrywania pakietowego i każda nagrywarka z nimi działa.
Cytat:
|
Chyba Dek miałeś jednak rację, wyczytałem w instrukcji InCD że jednak dla nagrywarek obsługujących cd-mrw jest możliwość wybrania tej opcji. Tylko że u mnie nigdzie jej nie ma. Próbowałem z różnymi wersjami InCD i taka opcja się nigdy nie pokazuje a przecież mam taką samą Yamahę jak Ty. Poradź jak do tego dojść, jaka to jest wersja tego InCD 3.14 - czy to full czy update i czy może coś jeszcze trzeba doinstalować. Wyczytałem że potrzebny jest jeszcze jakiś 'Remappers'. Czy Ty go doinstalowywałeś?
Pozdrawiam i zwracam honor i z góry dziękuję za odpowiedź. :) |
Cytat:
- co to jest remappers? A teraz odpowiedzi pomijająć InCd w wersji 3.14 moge ci zaproponować wersje InCD3280up.exe (tak nazywa się plik instalacyjny) (a opis tyczy się też weersji 3.14) dalej po instalacji na dole pojawi się ikonka InCD kliknij na niej prawy i wybierz "properties" wyświertli się okno i wibierz tam drugą zakładkę. Na dole będzie do wyboru m.in. "formatowanie w formacie CD-MRW" następnie włuż płytę CD-RW i ją zformatuj w podobny sposób jak wybrałeś "properties". I tyle . Znalazłem też readera cd-MRW a nazywa się EasyWriteReader.exe i w ten oto sposób wszystkie problemy z czytaniem MRW znikają Powodzenia A tak na marginesie to firmware mojej CRW3200-VK teraz to 1.0d ale zaczynałem od 1.0b i też mrw działał. |
Może zaczne od tyłu:(a właściwie od pytania)
- co to jest remappers? A teraz odpowiedzi pomijająć InCd w wersji 3.14 moge ci zaproponować wersje InCD3280up.exe (tak nazywa się plik instalacyjny) (a opis tyczy się też weersji 3.14) dalej po instalacji na dole pojawi się ikonka InCD kliknij na niej prawy i wybierz "properties" wyświertli się okno i wibierz tam drugą zakładkę. Na dole będzie do wyboru m.in. "formatowanie w formacie CD-MRW" następnie włuż płytę CD-RW i ją zformatuj w podobny sposób jak wybrałeś "properties". I tyle . Znalazłem też readera cd-MRW a nazywa się EasyWriteReader.exe i w ten oto sposób wszystkie problemy z czytaniem MRW znikają Powodzenia A tak na marginesie to firmware mojej CRW3200-VK teraz to 1.0d ale zaczynałem od 1.0b i też mrw działał.[/quote] Niestety u mnie nie ma do wyboru opcji cd-mrw w properties na drugiej zakładce. Nic takiego nie istnieje, próbowałem z wersją InCD 3.24 oraz 3.29 - 3.28 nie posiadam no i niestety nic takiego się nie pokazało. Tak jak by nagrywara tego nie obsługiwała. Nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje. Może to kwestia innego podłączenia, na osobnej taśmie a nie z dvd-romem tak jak ja mam, no albo firmware spieprzony. Powiedz jak wymienić firmware bo mam 1.0d tylko nie wiem jak to zrobić. Czy da się to zrobić we własnym zakresie? Szkoda bo zależy mi na tej opcji. Pozdrawiam :) |
Aha a ten Remappers to sam nie wiem co to jest, wyczytałem że powinno się to doinstalować (w instrukcji InCD) ale nie wiem do czego to ma służyć.
Pozdrawiam. :) |
Co do 1.0d to masz właśnie najnowszy więć po co zmieniać. Co do podpięcia z innym anpędem ja mam też Yamahe z DVD LG i działa ok. A tak na wszelki wypadek podam ci jeszcze dokładniej gdzie są ustawienia InCD, a więc: Dolny prawy róg na InCD prawy klawisz potem properties otworzy się okno na zakładce "InCD page information" a obok będzie InCD page settings" i tam na samym dole jest do wyboru "Use CAV" oraz "Format disc to CD-MRW" no i ciąg dalszy jak w poscie powyrzej
|
Ja nie mam biosu 1.0d tylko 1.0 i chciałbym wymienić na 1.0d no i nie wiem czy we własnym zakresia to się da zrobić, i jak to zrobić? Co do zakładki "InCD page settings" to opcja "Use CAV" istnieje ale "Format disc to CD-MRW" niestety nie istnieje, w żadnej wersji InCD które próbowałem się nie pokazuje. Zainstalowałem nawet 20 dniową wersję Write CD-RW! Pro specjalny program do cd-mrw i też mi wskazuje że nagrywarka tego nie obsługuje. To tak jak bym miał spieprzony bios nagrowatki. Coś z nią najwyraźniej jest nie tak. Dlatego chciał bym sobie go wymienić tylko nie wiem jak. Jak byś mi opisał jak Ty to zrobiłeś to był bym Ci bardzo wdzięczny.
Może twoj awrsja firmware nie obsługije CD-MRW.
A co do instalacji nowego to oczywiście da się to zrobiś samemu. wejdz do opisu tej nagrywarki na cdrinfo.pl i tam na dole jest do sciągnięcia bios ale uważaj dokładnie stosuj się do insrukcji |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:55. |