Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   kopia lepsza niz oryginał?? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/kopia-lepsza-niz-oryginal-80488/)

zibis 11.11.2008 01:07

kopia lepsza niz oryginał??

Ilość załączników: 2
witam,
nie wiem do końca czy to dobry dział na zadanie moich pytań, ale ponieważ rzecz dotyczy kopiowania filmów, umieściłem je tutaj :)

robię kopię filmu programem Nero, bez ustawiania jakichś parametrów, itp, po prostu bezpośrednio z NeroSmartStart.
1* czy ma to jakieś znaczenie w kwestii jakości kopii?
może należy się "pobawić" doborem jakichś ustawień głębiej w programie?
2* jak utworzyć taką kopie aby w book type było DVDROM?
3* czy to że oryginał jest nagrany na DVDR- a ja kopiuje go na DVDR+ ma jakieś znaczenie?
4* czy jest to możliwe aby kopia była lepsza niż oryginał?
załączam wyniki z Nero DiskSpeed..

będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu moich (może banalnych) problemów.

VIZZARD 11.11.2008 10:26

Laicyzacja zagadnienia zaiste powala na kolana :help:

Ale żeby nie było, to odpowiem na jedno z pytań

Nie ma znaczenia czy nagrywamy oryginał, oryginalną kopię czy kopię :nie:

Najważniejsza przy skanie jakości jest jakość nośnika na którym nagrywaliśmy oraz jakość nagrywarki, którą to nagrywaliśmy

I tak w zależności o doboru tego parametru mamy całą skalę niekończących się możliwości

Od super jakości nośnika z którego kopiujemy do super kaszaniastości nośnika nagrywanego

A także od super kaszaniastości nośnika z którego kopiujemy do super jakości nośnika nagrywanego

Wszystko to przenika się i oczywiście może też dać wejściową super jakość i wyjściową super jakość

I takoż wejściową super kaszaniastość i wyjściową super kaszaniastość

Tak więc paleta możliwości jest bardzo szeroka

A jedno nie ma wpływu na drugie :nieee:

:czar:

zibis 11.11.2008 18:21

Cytat:

Napisany przez VIZZARD (Post 979048)
Laicyzacja zagadnienia zaiste powala na kolana :help:

Ale żeby nie było, to odpowiem na jedno z pytań

Nie ma znaczenia czy nagrywamy oryginał, oryginalną kopię czy kopię :nie:

Najważniejsza przy skanie jakości jest jakość nośnika na którym nagrywaliśmy oraz jakość nagrywarki, którą to nagrywaliśmy

:czar:

no tak, tak podejrzewałem, że jakość nośnika jest dość istotną sprawą :P
ale tak na logikę, to jak z materiału nagranego na kulawym nośniku (Ritek) można stworzyć lepszą jakość poprzez nagranie go na lepszym nośniku (TY)?
przecież błędy też się kopiują jak robię kopie 1:1, no nie..?
i co znikają jak poczują dużo lepszy podkład w rodzaju TY.. ;)

wiem że są dwa standardy - i +
podobno teoretycznie + jest lepszy
a na pewno tylko on umożliwia nagranie dvd video jako dvdrom
więc postanowiłem nagrywać na +, tak na wszelki wypadek..
no i co mam zrobić mając materiał wyjściowy nagrany na - ?
nie dam rady zrobić kopii 1:1 Neronem bo nie ma żadnej opcji wyboru booktype w tym przypadku.. znaczy nie da się tego robić "w locie", tylko trzeba robić kopię na dysk i potem się nią "bawić"?
a może rozwiązaniem jest użycie jakiegoś innego programu?

przy okazji, czy prędkość zgrywania i wypalania ma jakieś znaczenie w tym przypadku?

ja zdaję sobie sprawę, że to o co pytam, to podstawy, które przerabia się na początku przygody z kopiowaniem, no i dla niektórych to śmieszne nie wiedzieć takich rzeczy, ale mnie jakoś ta wiedza umknęła, chyba byłem chory albo na wagarach.. ;)

Reetou 11.11.2008 18:43

Ale przecie***380; to zapis cyfrowy jest... Zapomnia***322;e***347; o mechanizmach korekcji b***322;***281;d***243;w?

Nie wiem, o co Ci chodzi w drugiej cz***281;***347;ci wywodu...

I tak, pr***281;dko***347;***263; wypalania ma znaczenie.

VIZZARD 11.11.2008 19:02

Cytat:

Napisany przez zibis (Post 979131)
no tak, tak podejrzewa***322;em, ***380;e jako***347;***263; no***347;nika jest do***347;***263; istotn***261; spraw***261; :P
ale tak na logik***281;, to jak z materia***322;u nagranego na kulawym no***347;niku (Ritek) mo***380;na stworzy***263; lepsz***261; jako***347;***263; poprzez nagranie go na lepszym no***347;niku (TY)?
przecie***380; b***322;***281;dy te***380; si***281; kopiuj***261; jak robi***281; kopie 1:1, no nie..?
i co znikaj***261; jak poczuj***261; du***380;o lepszy podk***322;ad w rodzaju TY.. ;)

wiem ***380;e s***261; dwa standardy - i +
podobno teoretycznie + jest lepszy
a na pewno tylko on umo***380;liwia nagranie dvd video jako dvdrom
wi***281;c postanowi***322;em nagrywa***263; na +, tak na wszelki wypadek..
no i co mam zrobi***263; maj***261;c materia***322; wyj***347;ciowy nagrany na - ?
nie dam rady zrobi***263; kopii 1:1 Neronem bo nie ma ***380;adnej opcji wyboru booktype w tym przypadku.. znaczy nie da si***281; tego robi***263; "w locie", tylko trzeba robi***263; kopi***281; na dysk i potem si***281; ni***261; "bawi***263;"?
a mo***380;e rozwi***261;zaniem jest u***380;ycie jakiego***347; innego programu?

przy okazji, czy pr***281;dko***347;***263; zgrywania i wypalania ma jakie***347; znaczenie w tym przypadku?

ja zdaj***281; sobie spraw***281;, ***380;e to o co pytam, to podstawy, kt***243;re przerabia si***281; na pocz***261;tku przygody z kopiowaniem, no i dla niekt***243;rych to ***347;mieszne nie wiedzie***263; takich rzeczy, ale mnie jako***347; ta wiedza umkn***281;***322;a, chyba by***322;em chory albo na wagarach.. ;)

No ale kopi***281; 1:1 to wykonujesz chyba danych, a nie b***322;***281;d***243;w nagrania na no***347;niku... :>

||

panTOMas 11.11.2008 21:37

Cytat:

Napisany przez zibis (Post 978987)
witam,
nie wiem do końca czy to dobry dział na zadanie moich pytań, ale ponieważ rzecz dotyczy kopiowania filmów, umieściłem je tutaj :)

robię kopię filmu programem Nero, bez ustawiania jakichś parametrów, itp, po prostu bezpośrednio z NeroSmartStart.
1* czy ma to jakieś znaczenie w kwestii jakości kopii?
może należy się "pobawić" doborem jakichś ustawień głębiej w programie?
2* jak utworzyć taką kopie aby w book type było DVDROM?
3* czy to że oryginał jest nagrany na DVDR- a ja kopiuje go na DVDR+ ma jakieś znaczenie?
4* czy jest to możliwe aby kopia była lepsza niż oryginał?
załączam wyniki z Nero DiskSpeed..

będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu moich (może banalnych) problemów.

Po pierwsze powinieneś zwrócić uwagę na subtelną różnicę między jakością nagrania nośnika i jakością materiału wideo.
Po drugie do kopiowania proponowałbym użyć innego programu np. ImgBurn (jeśli kopiujesz z kopii:)) I na miłość boską nie kopiuj "w locie" - odżałuj te parę minut więcej.
Do ustawienia booktype nie musisz "grzebać" w materiale źródłowym tylko w opcjach programu, czasem w firmware nagrywarki (nie wiem czy Assus to umożliwia) w związku z tym nie ma znaczenia czy kopiujesz z - czy z +

zibis 19.11.2008 21:45

Cytat:

Napisany przez panTOMas (Post 979175)
Po pierwsze powinieneś zwrócić uwagę na subtelną różnicę między jakością nagrania nośnika i jakością materiału wideo.

no to jest jasne, ja nic nie mówie o jakości nagranego filmu, tylko o jakości samego nagrania :)
a tak właściwie, to co wynika z tych dwóch zaprezentowanych przeze mnie wyników z NeroDiskSpeed?
Cytat:

Po drugie do kopiowania proponowałbym użyć innego programu np. ImgBurn (jeśli kopiujesz z kopii:)) I na miłość boską nie kopiuj "w locie" - odżałuj te parę minut więcej.
tak, tego też nie robię, bo mam tylko jeden napęd, więc Nero tworzy obraz na dysku..
chodziło mi raczej o to, czy może lepiej byłoby zgrać jakimś programem materiał źródłowy na dysk, potem tam coś z nim porobić (tylko co??) i nagrać jako dvdrom

Cytat:

Do ustawienia booktype nie musisz "grzebać" w materiale źródłowym tylko w opcjach programu, czasem w firmware nagrywarki (nie wiem czy Assus to umożliwia) w związku z tym nie ma znaczenia czy kopiujesz z - czy z +
czyli jak? jeśli nagrywarka bądź Nero to umożliwiają, to znaczy, że każda płytka + będzie nagrywana jako dvdrom?
bo nigdzie nie widzę, aby w Nero przy wybraniu "kopiowanie dvd" była mozliwość wyboru booktype..

Y@nkee_PL 20.11.2008 05:08

Smart Starta/Express nie u***380;ywam, ale strzelam, ***380;e i te programy automatycznie zmieniaj***261; Booktype na DVD-ROM (poprawia***263; je***347;li si***281; myl***281;!), zupe***322;nie tak jak to robi Burning Rom, domy***347;lnie, wi***281;c grzeba***263; nigdzie nie trzeba (o ile twoja nagrywarka to wspiera i "pozwala" Nero na automatyczne ustawianie Booktype, w innym wypadku wspiera***263; si***281; najlepiej oprogramowaniem firmowanym)
ale jest czym si***281; przejmowa***263; je***347;li tego nie wspiera? IMO nie, ta "sztuczka" jest potrzebna tylko je***347;li nasz odtwarzacz blokuje odtwarzanie no***347;nik***243;w innych ni***380; DVD-ROM, ale zdaje si***281;, ***380;e trzeba mie***263; szcz***281;***347;cie aby takiego cudaka kupi***263; (popieram to tylko swoimi do***347;wiadczeniami, jeszcze nie mia***322;em styczno***347;ci z DVD, kt***243;re by nie ***322;yka***322;o zwyk***322;ej kopii bez ustawienia BookType)

a jako***347;ci materia***322;u wideo ju***380; nie polepszysz, masz co masz i jakby***347; si***281; nie stara***322; to nic nie wsk***243;rasz, to ju***380; jest materia***322; skompresowany, kolejne kompresje ***347;ladowo pogarszaj***261; og***243;ln***261; jako***347;***263;, dotyczy to wszystkiego, muzyki (mp3), avi (xvid/divx), og***243;lnie gdzie mamy do czynienia z kompresj***261; stratn***261;

panTOMas 23.11.2008 00:33

Cytat:

Napisany przez zibis (Post 980635)
a tak właściwie, to co wynika z tych dwóch zaprezentowanych przeze mnie wyników z NeroDiskSpeed?

Z twoich skanów wynika tylko tyle, że Yuden + Asus daje lepszy efekt niż Ritek + Samsung (wbrew panującej tu ostatnio opinii jakoby Taiyo Yuden zeszły na psy:))

Cytat:

Napisany przez zibis (Post 980635)
czyli jak? jeśli nagrywarka bądź Nero to umożliwiają, to znaczy, że każda płytka + będzie nagrywana jako dvdrom?
bo nigdzie nie widzę, aby w Nero przy wybraniu "kopiowanie dvd" była mozliwość wyboru booktype..

Nie "bądź" - nagrywarka obsługująca zmianę bitsetingu jest tu warunkiem koniecznym! Jeśli nie masz tej opcji w Nero, może to oznaczać, że twój asus nie jest kompatybilny z taką funkcją. Ja w swoim Pionku 115 musiałem w tym celu zmienić firmware (opis) i mam to teraz ustawione na stałe.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:57.