![]() |
Cytat:
|
"Kabelek" czyli co? Composite/RGB/Component? W system cofiguration się ustawia przez co przesyłasz obraz... w instrukcji obsługi też jest o tym napisane.
|
Cytat:
|
Nie ma żadnego wpływu. Na wszystkich konsolach obraz jest wyświetlany tak samo, podobnie jak i... nazwijmy to, generowany.
A to, że w Burnout-cie się rozmazuje to normalne - o to właśnie chodzi, że jak dop*... tj. jak szybko jedziesz ;] to razem z szumem wiatru i lekkim shake'iem ekranu potęguje wrażenie prędkości. Dawno chyba nie nie grałeś w żadnego. :P |
Czy model konsoli może mieć wpływ na jakość obrazu? pytam, bo przez spalony dysk [coś mi się popsuło, że dysk mi nie chodzi w konsoli SCPH-50004 (V9)] a że na karcie pamięci mam hdloader-a, podłączyłem nowy dysk do SCPH-30003, którą kupiłem kiedyś na części do mojej V9, dysk chodzi super, ale obraz w nie których grach jest trochę rozmazany (np. Burnout 3, tu do tego stopnia, że nie widzę nadjeżdżających samochodów, w V9 tak nie było).
A może wiecie jak zrobić z 2 konsol 1 dobrą, V9 jest sprawna oprócz czytania dysków dysków, myślę, że coś z prądem bo kontrolka od dysku się nie zaświeca. |
Kabel RGB problemu nie zażegna, ale na pewno nieco zminimalizuje.
Zależy od jakości kabla, od TV (na LCD wszystko wygląda brzydziej na PS2 bo raz, że upscalling, dwa że mniejsza gama kolorów, a dwa brak przeplotu) i oczywiście od developera. Jakieś mam uczucie deja vu. ;] |
Serdeczne dzięki za odpowiedź Berion. Muszę przyznać, że kamień spadł mi z serca bo już zaczynałem podejrzewać samą konsole. Szczerze mówiąc dla mnie osobiście grafika ma znaczenie trzeciorzędne i normalnie tego bym się nie czepił gdyby nie to, że kilku znajomych posiadających PS2 nie zauważyła takiego problemu u siebie. To mnie najbardziej ciekawi, od czego to zależy. Anyway, jeszcze raz dzięki, postaram się zażegnać ten problem kablem RGB i mam nadzieję, że nie wrócę do tego tematu ponownie :)
|
Flickering. Wiele gier ma z tym problem (związane jest to m.in ze słabym anti-aliasingiem i kiepskimi mip mapami). Akurat SoTC to nie najlepszy przykład bo tam jest to coś normalnego.
Myślę, że jesteś przewrażliwiony, albo zwyczajnie spodziewałeś się Bóg wie czego po konsoli z 2000 roku. ;) Ewentualnie możesz jeszcze odpalić grę z prerenderowanymi tłami (np. Onimusha/Onimusha2) i gwarantuje, że tego nie zobaczysz (po za bohaterem ofkoz). PS: nie masz za co przepraszać. Co innego jest odkopywać temat pisząc post w stylu: "masz rację, ładna pogoda", a co innego kiedy dodaje się jakiś sensowny post. |
Jakiś czas temu zaopatrzyłem się w Video Grabbera więc w końcu mam możliwość dokładnego pokazania mojego problemu.
http://www.sendspace.com/file/5gyzib króciutki filmik z gry Shadow of The Collosus (oczywiście podobne efekty mają miejsce w każdej grze), całkiem ładnie widać problem który opisywałem. Zwróćcie uwagę na migoczące ubranie bohatera i chociażby drzewo lub też ziemię. Z tego co mówi mi kilku znajomych, takie coś nie jest normalne. Przepraszam, że odkopuję tak stary temat, ale mimo wszystko mam nadzieję, że ktoś odpisze. Pozdrawiam. |
Cytat:
Cytat:
Kabel jak kabel. Cytat:
Co najwyżej mogą się nie doczytać wcale albo będą nienaturalnie rozmazane (coś al'a cieniowanie gouranda - tak to wygląda). --- Flickering zawsze będzie występować, mniej lub bardziej. Może jesteś przewrażliwiony. A "rozjeżdżanie tekstur/obiektów" to jedna z bolączek PSXa (nie znam szczegółów technicznych, więc nie pytaj czemu :P). Na PS2 jeszcze nie widziałem gry, której by to dotyczyło. |
Cytat:
Btw. dzisiaj testowa***322;em na 3 telewizorze i jest to samo, czyli nie TV jest tutaj winny. Cytat:
Berion, co my***347;lisz o tym kablu? http://www.ultima.pl/Kabel_RGB_S_Vid...ptyczny/i4619/ nadaje si***281;? Rozmawia***322;em z kumplem i twierdzi***322;, ***380;e nie mo***380;e by***263; tej "kostki" z trzema wej***347;ciami po ***347;rodku (dlaczego to naprawd***281; nie wiem). A jeszcze si***281; zastanawia***322;em nad jedn***261; rzecz***261;...jest mo***380;liwo***347;***263;, ***380;e to laser? Gram tylko i wy***322;***261;cznie na orygina***322;ach i to nie za cz***281;sto, ale kto wie. Rozmawia***322;em z wujkiem Google i z tego co widz***281; to nie tylko ja mam ten problem, zawsze to jakie***347; pocieszenie xD |
@Bersek
No właśnie ja nie wiem czy taki rozwiązany. Ja używam zwykłego, taniego, chińskiego badziewia kupionego za 20zł jeszcze w czasach PSXa. Może ja się po prostu przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadza? Albo naprawdę dzieje się coś niedobrego z Twoim GPU. Jeśli chodzi o najwyższą półkę kabli RGB to te z pozłacanymi końcówkami i ekranowane "walcami" na końcach. Mam taki jeden do Xbox'a, jeszcze z wyprowadzeniem na component na środku. Tych kabli jest cała masa. @sobrus Pierwsze modele w USA i Japonii miały na pokładzie EE i GS. Kolejne EE+GS (w jednej kości). Europejskie zostały wykastrowane z nich i została emulacja czysto softowa (no może nie czysto bo jeszcze IOP jest) - wtedy też kompatybilność spadła na łeb na szyję. Obecnie produkowane modele 40GB w Europie zdolne są emulować jedynie gry z PSXa. Myślę, że kiedy PS2 już na dobre odejdzie to emu powróci. To był zabieg Sony IMO czysto marketingowy, żeby sprzedaż starej platformy jeszcze sztucznie podtrzymać. |
Cytat:
Cytat:
W ka***380;dym b***261;d***378; razie problem jak na razie rozwi***261;zany i jedyne co mi pozosta***322;o to zaopatrzenie si***281; w kabel. |
Screen z FPSa wygl***261;da jakby pad***322;a pami***281;***263; VRAM.
A ten drugi screen - problem to zn***243;w mipmapy, a raczej ich brak. Przez co tekstury oddalonych obiekt***243;w sa przesadnie ostre (na TV to musi wygl***261;da***263; paskudnie). Oczywi***347;cie to nie musi by***263; to, ale z tych zdj***281;***263; tak wyglada... ps. to ps3 juz nawet softowej emulacji nie ma O_o? W sumie PS2 jest troche ci***281;***380;kie do emulacji, co wida***263; po obecnych emulatorach na PC. To X360 troche lepiej pod tym wzgl***281;dem stoi o dziwo.... |
Nie no, a***380; tak hardcorowo nie jest, da si***281; gra***263; chocia***380; momentami bywa to irytuj***261;ce. Z tym screenem z jakiego***347; FPS to mo***380;e jednak przegi***261;***322;em :P Chcia***322;em tym podkre***347;li***263; "chu*jowo***347;***263; problemu" xD
Jak mo***380;esz to daj namiary na jaki***347; porz***261;dny i sprawdzony kabel. W razie gdyby kompletnie nic si***281; nie zmieni***322;o to jeszcze si***281; odezw***281;, ok? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:39. |