![]() |
tsstcorp cd dvdw ts-l633a
Witam wszystkich. W laptopie asus n50v (windows Vista) mam nagrywarkę o symbolu jak w temacie. Problem dotyczy odczytu plików z płyt zarówno cd jak i dvd. Jedne płyty czyta bez problemów a na innych się zawiesza. Np. nagrałem na niej płytkę cd z danymi i później nagrywarka nie może jej odczytać. Tydzień temu kopiowałem z płyt dvd dość dużą ilość danych a wczoraj z tych samych płyt już nie chciała czytać. Co można na to poradzić? Szukałem jakiegoś firmware ale dwa pliki które udało mi się znaleźć nie pasują do tego modelu - pojawia się komunikat o niezgodności wersji. Proszę o pomoc.
|
Jakiej marki sa te plyty ?
|
Np. verbatim - cd, TDK - dvd
|
A tloczone plyty dobrze czyta ?
Mozliwe ze pada optyka w nagrywarce |
Laptop ma dopiero dwa tygodnie. Nagrywarka nie jest jakoś wysoce eksploatowana. Zastanawiam się czy można jej wrzucić jakiś nowszy/inny firmware tylko nie wiem czy jest. Gdzieś wyczytałem, że problem z odczytem płyt może być właśnie spowodowany starym firmware. Nero Info Tool nie podaje daty istniejącego firmware (pojawił się "?").
|
siemka jestem w podobnej sytuacji też mam tą nagrywarkę(i też notebooka ASUS) i nic nie chce robić, czasem odczyta jakąś płytkę ale nie pamiętam żeby kiedyś udało mi się coś nią zagrać za zwyczaj trwa to z jakąś godzinę i finał jest taki że płyta się nie nagrywa a ja jestem bardziej zdenerwowany niż przedtem. to nie jest kwestia jakości płyt bo na stary pc-ecie wszystko nagrywa się jak marzenie a na tym cudzie techniki to przysłowiowe "ni *****"
|
Zarzuć nam tutaj log z nagrywania.
|
Spróbuj nagrywać programem ImgBurn. Kup płytę czyszczącą i wyczyść głowicę, ewentualnie sprężone powietrze w dużej ilości.
|
Kup płytę czyszczącą, a prawie na pewno już nic nigdy nie nagrasz. :taktak:
|
Nie pleć bo ja tak zrobiłem, używam ImgBurn i wszystko jest ok a jak widzisz ten post ja założyłem bo miałem problemy z tą nagrywarką.
|
Sporo szczęścia. To napisz jaka to dokładnie płyta czyszcząca, bo większość tego co można kupić rysuje soczewki.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Wrzuć loga. |
Mam ten sam problem. Po aktualizowaniu firmware naped nadaje się do wyrzucenia a nie można go aktualizować. Mój model to: ts-l633a as03. Konieczny jest symbol AS, ponieważ na stronie samsunga jest tylko firmware SC czy coś z S na początku...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:26. |