Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   [PROBLEM]aktywny tryb pracy AHCI dla dysku. (https://forum.cdrinfo.pl/f101/problem-aktywny-tryb-pracy-ahci-dla-dysku-80696/)

nimal 24.12.2008 02:43

u mnie nie wstawal przy zlym ustawieniu

mensir67pl 24.12.2008 02:33

Cytat:

Napisany przez arnakus (Post 989182)
1.Czy masz podpięte jakieś inne urządzenia pod kontroler SATA (oprócz HD i CD/DVD)?
2.Jakiego używasz antywirusa? - spróbuj go wyłączyć na jakiś czas.

2 HDD i Pioneer /Nod32 obecnie ale i AVP (wczesniej)

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 989169)
generalnie AHCI i IDE nie daja sie latwo przelaczac poz zadnym systemem windowsowskim

Biosem ;) wybieram przed startem systemu :spoko:

arnakus 23.12.2008 22:03

Co może być jeszcze?

Cytat:

Napisany przez mensir67pl (Post 989162)
moze i szybciej ale nie w tym problem
w trybie AHCI systemy mi pracują nie poprawnie

1.Czy masz podpięte jakieś inne urządzenia pod kontroler SATA (oprócz HD i CD/DVD)?
2.Jakiego używasz antywirusa? - spróbuj go wyłączyć na jakiś czas.

nimal 23.12.2008 21:47

generalnie AHCI i IDE nie daja sie latwo przelaczac poz zadnym systemem windowsowskim
nie wiem jak pod linami
ja jednorazowe boje zakonczylem reinstalacja
teraz sterownik AHCI wrzucam przed instalacja Wina ;)

mensir67pl 23.12.2008 21:37

Cytat:

Napisany przez arnakus (Post 989156)
Ja zrobiłem to tak:
1.Rozpakowałem sterowniki - te same co wgrywa sie przed intalacją systemu klawiszem F6
3.W menedzerze urządzeń wymuszam aktualizację sterowników (ignoruję ostrzeżenie) wskazując te od trybu AHCI
4.Restart - wchodzę do BIOSu i przestawiam na tryb AHCI
5.Uruchamiam system
6.Finito!

moze i szybciej ale nie w tym problem
w trybie AHCI systemy mi pracują nie poprawnie

arnakus 23.12.2008 21:32

Po co tak komplikować?

Cytat:

Napisany przez mensir67pl (Post 983974)
można i tak i można

spawdzone juz na paru kompach tylko teraz cos mi szwankuje ..

Ja zrobiłem to tak:
1.Rozpakowałem sterowniki - te same co wgrywa sie przed intalacją systemu klawiszem F6
3.W menedzerze urządzeń wymuszam aktualizację sterowników (ignoruję ostrzeżenie) wskazując te od trybu AHCI
4.Restart - wchodzę do BIOSu i przestawiam na tryb AHCI
5.Uruchamiam system
6.Finito!

Jarson 05.12.2008 02:17

Nic rozsądnego nie przychodzi mi do głowy niestety :(

Ale ten ogólnik:

Cytat:

(...)switching from the IDE emulation mode to AHCI mode is often problematic
wydaje się tu jak najbardziej potwierdzać. Z Windowsem tak bywa, że coś działa na pięciu komputerach a na szóstym nie chce, więc może u ciebie przydałby się po prostu format... Na wszelki wypadek przede wszystkim upewniłbym się jednak, że nie masz na dyskach rzeczy, których potem może byc żal, bo te opóźnione zapisy, bez względu na przyczynę, bardzo źle mi się kojarzą ;)

mensir67pl 05.12.2008 01:43

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 983975)
Jeszcze pozostaje interesującą (przynajmniej mnie) kwestią, czy po wyłączeniu AHCI wszystko wraca u Ciebie do normy, czy dalej jest to samo...

w trybie IDE jest oke-y

Jarson 05.12.2008 01:41

:hmm: W obec tego nie mam koncepcji żadnych...

Oczywistą oczywistością jest, że w takiej sytuacji mozna po prostu sformatować system, ale mam niejasne przeczucie, że wiesz o istnieniu takiej możliwości ;)

Jeszcze pozostaje interesującą (przynajmniej mnie) kwestią, czy po wyłączeniu AHCI wszystko wraca u Ciebie do normy, czy dalej jest to samo...

mensir67pl 05.12.2008 01:35

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 983972)
A to nie jest aby tak (sam nigdy się tym nie bawiłem), że w XP włączenie trybu AHCI wymaga reinstalacji systemu?

EDIT:

można i tak i można

Cytat:

1. Ze strony intela ściągamy Intel Matrix Storage Manager

2. Gdy dysponujemy już odpowiednim plikiem tj. iataXX_cd.exe ,możemy dla ułatwienia wrzucić go bezpośrednio na dysk C: .
Następnie:
->Start->uruchom->i używając przełącznika -a wypakowujemy plik -> C:\iata76_cd.exe -a.
Wyodrębnione pliki, znajdują się w C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager.

*Próba włączenia Instalatora bez "-a", zakończy się komunikatem, o niemożności znalezienia odpowiedniego urządzenia.

3.W w/w katalogu przechodzimy do Driver(lub driver 64 jeśli dysponujemy 64-bit OSem).
Interesuje nas plik IaStor.sys, który kopiujemy do C:\Windows\System32\drivers\

Musimy go skopiować, do tego katalogu, więc lepiej sprawdzić dwa razy ,niż się pomylić.

4.Po skopiowaniu IaStor.sys , dodajemy AHCI_P3x.reg do rejestru(otwierając plik za pomocą notatnika, możemy oczywiście podejrzeć, jakie zmiany wprowadza).

5.Następnie restartujemy kompa, i wchodzimy do BIOS-u. Bardzo ważne! Nie dopuszczamy do uruchomienia Windowsa!
W BIOS-ie zmieniamy opcję odpowiadającą za tryb pracy kontrolera z IDE(Disabled) na AHCI.
Save&Exit.

6.Po uruchomieniu kompa, system znajdzie "nowe urządzenie".Anulujemy instalację, i instalujemy ręcznie Intel Matrix Storage.
Po koniecznym restarcie, w menedżerze urządzeń zobaczymy: Intel? ICH9 port Serial ATA Storage Controller.

A tu link do plikow: http://www.box.net/shared/ba6pua4sos

spawdzone juz na paru kompach tylko teraz cos mi szwankuje ..

Jarson 05.12.2008 01:24

A to nie jest aby tak (sam nigdy się tym nie bawiłem), że w XP włączenie trybu AHCI wymaga reinstalacji systemu?

EDIT:
Cytat:

Windows XP

Tryb AHCI należy uaktywnić w BIOS-ie przed instalacją systemu operacyjnego

mensir67pl 05.12.2008 01:08

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 983965)
To Vista jest?

nie to XP

Jarson 05.12.2008 01:05

To Vista jest?

mensir67pl 05.12.2008 00:59

Cytat:

Napisany przez andy (Post 983957)
Ostatnio czytałem że pewna partia dysków firmy Seagate miała identyczne objawy co twój. Jej pracownicy starają się rozwiązać problem poprzez wydanie nowego fw...

no być możne tylko po IDE jest oki wszystko dział jak trzeba
problem jest tylko w trybie AHCI

andy 05.12.2008 00:46

Ostatnio czytałem że pewna partia dysków firmy Seagate miała identyczne objawy co twój. Jej pracownicy starają się rozwiązać problem poprzez wydanie nowego fw...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:02.