![]() |
LabelFlash a Windows Vista
Hej,
Kupiłem ostatnio nagrywarkę Sony-Nec Optiarc AD-7203A, która obsługuje LabelFlash (przynajmniej tak twierdzi sprzedawca - amazon - oraz obudowa nagrywarki). W komputerze miałem Roxio dostarczone razem z Windowsem Vista przy zakupie komputera. Niestety ta wersja - nie pamiętam numerka - nie miała obsługi ani Lightscribe, ani LabelFlash. Może to ważne jeszcze, że nagrywarka jest podłączona do laptopa przez przejściówkę IDE->USB2.0. Zainstalowałem więc Nero9, które szczyci się obsługą tych technologii, ale nie dało rady - coś tam mieliło, ale próby wypalenia etykietki (na tych specjalnych płytkach fuji) kończyły się na dwa sposoby. Albo w ogóle nie znajdował płytki w napędzie, albo znajdował i na samym początku przerywał zgłaszając jakiś nieokreślony błąd. Zacząłem szperać po necie i różnych forach i trafiłem na trial programu CyberLink LabelPrint2 - na 30 dni za friko wszystkie opcje. Też ma obsługiwać obie konkurencyjne technologie, ale jest małe zastrzeżenie - piszą że do LightScribe i LabelFlash zalecają instalować program pod XP lub 2000. Po zainstalowaniu i wypróbowaniu efekt jak z Nero - trochę pomieliło i stwierdziło, że nie ma płytki w napędzie. Czy to oznacza, że wrzód zwany Vistą, poza wszystkimi innymi niedoróbkami ma też taką, że nie wypala etykiet na płytkach? Trochę mi się w to nie chce wierzyć, dlatego byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie opinie, zwłaszcza osób którzy łączą się ze mną w bólu używania Visty i którym udało się mimo tego coś wypalić na swoich płytkach poza danymi... |
Mam Vistę x64 i Pionnera 112L.
Przy pomocy programu LabelFlash Index Maker wszystko działa. Program prymitywny ale za friko :D i działa :szczerb: |
To ściągnę i spróbuję jeszcze tym. A jeśli nie podziała, to mam odsyłać nagrywarkę do sprzedawcy, czy jest nadzieja, że na XP będzie działać? O ile wiem, Pioneer i Nec to jednak sprzęt różnych klas - Pioneer chyba jest jednak sporo lepszej jakości...
|
Czy ja wiem, na pewno lepiej nagrywa ale jakość teraz wszędzie podobna (niska).
I na pewno nie powinno mieć to wpływu na to czy działa program do LF czy nie. Odpal sobie program Nero InfoTool i zobacz czy nagrywarka rzeczywiście obsługuje labelflash :) Powinien być zaznaczony tak jak tu: http://cdrlab.pl/imagestatic/optiarc%20ad-7173a/nit.png |
Gdzieś tam patrzyłem, to było napisane, że obsługuje. Chyba nie w tym InfoTool, ale w czymś innym. Sprawdzę to też. A wracając do źródeł - czy jest możliwość, żeby te problemy wynikały z użycia przejściówki IDE->USB2.0?
|
nie wiem, ale wykluczyć nie mozna.
|
Problemy mogą wynikać ze wszystkiego - jak to w windowsie. :mruga:
Niemniej jednak labelflash da się zrobić na przejściówce (sam tak robiłem). :taktak: |
Czekając na koniec pracy i powrót do domu, kiedy będę mógł posprawdzać powyższe sugestie, pytanie trochę na boku tego tematu. Zakładając, że dostałem uwaloną nagrywarkę, na co ją wymienić? Ewentualna różnica ceny mnie nie przeraża, ale chciałbym mieć coś wszechstronnego, co wypala LabelFlash. Zewnętrzną puszkę mam IDE->USB2.0, więc SATA raczej odpada.
|
Właśnie sprawdziłem wspomniany wyżej program - LabelFlash Index Maker. Efekt ten sam jak w poprzednich wypadkach. Jutro wezmę nagrywarkę do pracy i podłączę do XP.
Pytanie techniczne - czy na tym forum nie ma opcji edytowania własnych postów? |
jest opcja edytowania, ale tylko 2 godziny
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:35. |