![]() |
LiteOn DH20A4P21 predkość nagrywania??
Witam, niedawno nabyłem najnowszy LiteOn ,DH20A4P21 wszzystko działa bez zarzutu,mam tylko mały problem z nagrywaniem płyt Audio: nie można nagrywać płyt z szybkością mniejszą niz x16 :( i niestety starsza wieża CD tego nie odtwarza.
Czy jest jakiś sposób na uwidocznienie wszystkich prędkości nagrywania w NERO? Przy wszystkich płytach CD widocznych jest tylko 5 prędkości: 48,40,32,16 . Będe ogromnie wdzieczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu. |
1. Nie ten dział (teraz już ten).
2. Za dublowanie postów/tematów grozi ostrzeżenie :zolta: lub nawet gorzej :czerwona: |
Kup dobrej jakosci plyty tzn verbatim bo nagrywanie z mniejsza predkoscia niz 16 powoduje wiecej bledow niz nagrywanie z predkoscia 48x dlatego nagrywarka nie pozwala na mniejsza prędkość nagrywania wiec twoja wieza i tak by nie przeczytała tej plyty
|
Ach ci audiofile... :ysz:
:czar: |
Jakie file?
|
Bródka-Ty też masz liteona- z jaką minimalną prędkością możesz nagrymać płyty CD audio?
|
nie posiadam typowych plyt cd audio wiec ci nie powiem, ale na verbatimach crystal pokazuje mi predkosc od 4x do 48x ale i tak z predkoscia ponizej 16x bym nie nagral plyty bo to jest bez sensu
|
Cytat:
Jak widać wszyystko zależy od pytki........................:rotfl: |
Cytat:
Widocznie daje jakas badziewna plyte lub taka ktora nie jest zapisana w bazie firmware i przez to nagrywarka zmniejsza predkosc zapisu |
Cytat:
:spoko: |
:spoko:
|
Prędkość nagr. CDR
dzięki za odp.
a czy przy nagrywaniu danych,też masz takie prędkości widoczne? A np takie tanie testowe płytki "HAWK" "blupop" "MSONIC" 'BENQ" "EXTREME" masz możliwośc sprawdzenia? Być moze faktycznie nagrywarka pobiera informacje o predkościach z obszaru "informacyjnego " płyt CD, Bede wdzieczny jezeli ktoś jeszcze napisze jakie ma prędkości nagrywania przy róznych Płytach róznych producentów??? TO w sumie ciekawy temat i chyba warty odzielnego tematu na forum. |
Ale tanie plytki nawet nie występują w bazie danych firmware i aby mozna je bylo w ogole nagrac maja podrabiany ID plyty na jakis lepszy np od verbatima no i jak nie sprawdze ci takich tanich plyt bo szkoda na nie pieniedzy, wole kupic firmowe verbarbatima i miec pewnosc ze dane mi sie odczytaja po dlugim czasie
|
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
Baza Plyt CD / dvd jest zapisana w firmware nagrywarki?? na wszystkich płytach jakie sprawdzałem są dostępne prędkosci 16/24/32/40/40 Mozesz podac dokladnie opis tych verbatimów? Pozdro:) Acha... Mozesz napisać jak wypadają LiteOny w porównaniu z Pionierami(Bo rozumiem ,ze masz również napęd PIONIERA) |
Płyty sa identyfikowane za pomoca MID plyty i ten MID jest wpisany w firmware nagrywarki no i oczywiscie w plycie, strategie zapisu takze sa zapisane w firmware nagrywarki, nagrywrka ma z gory zapisane predkosci zapisu itp, w litkach mozna wlaczyc opcje overspeed dzieki temu kazda plyte mozna nagrac z maksymalna prekoscia tak samo jest funkcja uczenia sie, nagrywarka po kilku nagraniach poprawia strategie zapisu aby plyta miala jak najlepsza jakosc, co do porownania pioneera i litka to pod wzgledem zapisu wygrywa pioneer ale korekcja bledow jest troszke gorzej, jak ci zalezy n jakosci zapisu lepszy jest pioneer natomiast liteon jest dobra altermatywa miedzy jakoscia zapisu i odczytem i mysle ze te dwie nagrywarki sie wzajemnie uzupelniaja
A no i MID mozna sprawdzic np w programie nero discspeed(dawny nero cd-dvd speed) Ponizej masz info z programu nero discspeed jak widac MID plyt verbatim to MCC004, byly takze MCC003 ale aktualnie juz ich nie ma chyba ze trafisz na stare plyty http://brudsien.eu/mid.JPG |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:48. |