![]() |
problem komp => lcd
witam na forum :welcom:
mam poważny problem dotyczący podłączenie lcd do kompa otóż przerywa mi dźwięk podczas odtwarzania dźwięku gdy lcd jest domyślnym monitorem (głośniki w lcd) i nie ma różnicy czy oglądam film czy słucham muzyki nawet podczas grania w gry tak jest że dźwięk się tnie kombinowałem ze sterami, z filtrami skorzystałem z konkretnego tematu @smartek'a dotyczącego instalacji kodeków i playerów który jest tutaj kolego szacunek jesteś wielki :respect: i niestety też nie pomogło chociaż ogłądanie filmów na 40" lcd stało się piękne w 1080p:) gdyby nie przekładanie głośników kompa nie mam już pomysłów pytałem na innych forach i nikt nie wiedział aż przez :google: trafiłem do was lcd jest połączony kablem hdmi z kartą graficzną karta graficzna połączona z płytą główną przez spdif korzystam z zintegrowanej karty na płycie teraz trochę o sprzęcie: lcd: sony bravia kdl 40s4000 komp: 1.9600gt (taka-chodzi o model) a nie o reklame 2.płyta główna asus m2n-e sli (tak wygląda) jak wyżej 3.os: vista ultimate x86 sp1 4.stery do dźwięku:CMedia_CM6501_Audio_V51281701_Vista proszę o pomoc :help: bo wariuje szlak mnie trafia i zamiast się cieszyć ze sprzętu to siedzę na googlach i kombinuje od 3 tygodni i jestem przed atakiem furii który może skończyć się w psychiatryku:klnie::rozwal:::glupek: pozdrawiam i mam nadzieje że ktoś odpowie na prośbę desperata z góry dziękuje ps. mam nadzieje że dobrze trafiłem z tematem jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość heyka |
płytę połączyłem spdif out z kartą graficzną wewnątrz kompa przez kabel dwużyłowy
wyjście na płycie jest trzy pinowe wyglądające tak: 1 0 1 1 gdzie: 1 to pin 0 puste miejsce połączyłem dwa najbliższe piny zastanawiające że dźwięk tnie się dopiero po kilku minutach odważania ( na filmach nawet po 25 min??) co jest zastanawiające mam jeszcze kartę dźwiękową połączoną pod pci dość starą bo C-Media CMI8738/C3DX PCI Audio Device tylko nie wiem jak ten kabel połączyć z kartą gdyż nie wiem pod które piny podłączyć a nie moge nigdzie znaleźć schematu do tej karty jak ktoś ma lub wie jak połączyć to prosze o pomoc pozdrawiam |
Spróbuj wyłączyć funkcję oszczędzania energii po dłuższym czasie bezczynności, powinno już nie "tnąć" dźwięku.
|
niestety to nie pomogło
mam włączony zrównoważony stan jak już zacznie tnąć dźwięk to już do końca tak jest czy włączam film czy winamp ale dzięki za podpowiedź pozdro |
podłączyłem kartę dźwiękową na pci o której wcześniej pisałem (C-Media CMI8738/C3DX PCI Audio Device) zgrałem stery do visty wyszukałem opis pinów na spdif out i podłączyłem ją z kartą graficzną
jest dźwięk który się nie tnie :D wszystko jest ok problem był ze sterownikami dodanymi do płyty głównej asus i cmedia dali ostro ciała w tym temacie dzięki za pomoc i pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:12. |