Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   problem komp => lcd (https://forum.cdrinfo.pl/f113/problem-komp-lcd-80982/)

kyuri 01.01.2009 21:52

problem komp => lcd

witam na forum :welcom:
mam poważny problem dotyczący podłączenie lcd do kompa
otóż przerywa mi dźwięk podczas odtwarzania dźwięku gdy lcd jest domyślnym monitorem (głośniki w lcd) i nie ma różnicy czy oglądam film czy słucham muzyki nawet podczas grania w gry tak jest że dźwięk się tnie
kombinowałem ze sterami, z filtrami
skorzystałem z konkretnego tematu @smartek'a dotyczącego instalacji
kodeków i playerów który jest tutaj
kolego szacunek jesteś wielki :respect:
i niestety też nie pomogło chociaż ogłądanie filmów na 40" lcd stało się piękne
w 1080p:) gdyby nie przekładanie głośników kompa
nie mam już pomysłów pytałem na innych forach i nikt nie wiedział aż przez :google: trafiłem do was

lcd jest połączony kablem hdmi z kartą graficzną karta graficzna połączona z płytą główną przez spdif korzystam z zintegrowanej karty na płycie
teraz trochę o sprzęcie:
lcd: sony bravia kdl 40s4000
komp:
1.9600gt (taka-chodzi o model) a nie o reklame
2.płyta główna asus m2n-e sli (tak wygląda) jak wyżej
3.os: vista ultimate x86 sp1
4.stery do dźwięku:CMedia_CM6501_Audio_V51281701_Vista

proszę o pomoc :help: bo wariuje szlak mnie trafia i zamiast się cieszyć ze sprzętu to siedzę na googlach i kombinuje od 3 tygodni i jestem przed atakiem furii który może skończyć się w psychiatryku:klnie::rozwal:::glupek:
pozdrawiam i mam nadzieje że ktoś odpowie na prośbę desperata
z góry dziękuje
ps.
mam nadzieje że dobrze trafiłem z tematem jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość
heyka

kyuri 02.01.2009 15:37

płytę połączyłem spdif out z kartą graficzną wewnątrz kompa przez kabel dwużyłowy
wyjście na płycie jest trzy pinowe wyglądające tak:
1
0
1
1
gdzie: 1 to pin
0 puste miejsce
połączyłem dwa najbliższe piny
zastanawiające że dźwięk tnie się dopiero po kilku minutach odważania ( na filmach nawet po 25 min??) co jest zastanawiające
mam jeszcze kartę dźwiękową połączoną pod pci dość starą bo C-Media CMI8738/C3DX PCI Audio Device tylko nie wiem jak ten kabel połączyć z kartą gdyż nie wiem pod które piny podłączyć a nie moge nigdzie znaleźć schematu do tej karty jak ktoś ma lub wie jak połączyć to prosze o pomoc
pozdrawiam

Skubi 02.01.2009 17:49

Spróbuj wyłączyć funkcję oszczędzania energii po dłuższym czasie bezczynności, powinno już nie "tnąć" dźwięku.

kyuri 02.01.2009 22:10

niestety to nie pomogło
mam włączony zrównoważony stan
jak już zacznie tnąć dźwięk to już do końca tak jest czy włączam film czy winamp
ale dzięki za podpowiedź
pozdro

kyuri 11.01.2009 18:10

podłączyłem kartę dźwiękową na pci o której wcześniej pisałem (C-Media CMI8738/C3DX PCI Audio Device) zgrałem stery do visty wyszukałem opis pinów na spdif out i podłączyłem ją z kartą graficzną
jest dźwięk który się nie tnie :D wszystko jest ok
problem był ze sterownikami dodanymi do płyty głównej asus i cmedia dali ostro ciała w tym temacie
dzięki za pomoc i pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:12.