![]() |
zmniejszenie zdjecia ??
Ilość załączników: 1
witam
mialbym mala prosbe do Was czy ktos moglby mi lekko przerobic zdjecie ? mam zdjecie orla z godla Polski i ma ono rozdzielczosc okolo 1700 x 1900 jest troche za duze a ja potrzebuje wydrukowac tego orzelka bardzo malego nie wiekszego niz 1,5 cm x 1,8 cm i jak zmniejszam to zdjecie i drukuje to po zmniejszeniu tak jak by drukarka nie drukuje nog i glowy... :( czy ktos moglby sprobowac to jakos przerobic zeby bylo dobrze ? w zalaczniku tif zajmujacy 10 mb spakowany lepszej jakosci tego nie mam ale jak dla mnie jakosciowo ten plik jest idealny... z gory dziekuje i pozdrawiam |
|
A na przyszłość - irfanview - otwórz plik - ctrl+r - wpisz nową rozdzielczość - plik - zapisz.
|
i jeszcze przepróbkowanie Lanczos...
|
ja uzylem PhotoPainta
a moze test porownawczy? :D |
w zalaczniku 4 pliki
pp oznacza PhotoPaint, irfan oznacza IrfanView z uzyciem metody Lanchos (oczywiscie) sharp w obu przypadkach zaaplikowanie wyostrzania po zmianie rozmiaru jak widac roznice sa, nawet widoczne, sami wybiezcie typy, ja sugerowac nic nie chce, ale swoj typ tez mam :) sorki, ze trzeba sciagac, ale oryginal byl w TIFF, wiec i efekty zostawilem w tym samym, bezstratnym formacie, a forum go nie lyka EDIT: dodano tabelke w png z importowanymi TIFFami no na pierwszy zut oka widac kto wygrywa ;) http://img236.imageshack.us/img236/7116/orzetestbn0.png |
nimal dzieki ale to nic nie dalo ja juz raobilem sam takie przeprobkowanie w infran efekt jest taki sam ze przy wydruku dalej nie widac prawie glowy i nog...
:( |
nie drukuja sie bo drukarka nie jest w stanie strzelic tak cienkiej szarej linii? czy obcina krawedzie zdejcia? uscislilmy - zrobi sie poprawke ;)
EDIT: masz "podciagnietego", jezeli to ten pierwszy problem jak ten drugi, to dorobimy biala ramke ;) Załącznik 50561 |
Lozesz Ty
Teraz to wyglada:D |
teraz jest ok, przedtem tak jak pisze Zelea brakowalo nozek i korony - teraz ok. Nie pomagala nawet wysoka jakosc wydruku
|
czyzby koledzy na laserach drukowali? :D
|
nie canon ip1500
|
:O
jak nie zapomne to bedac w polandzie puszcze na moim hp przeciez Canon chwali sie, ze to drukarka do zdjec (takze) a ma problem z szarym konturem? nie wazne, wazne, ze juz jest ok :) |
wlasnie puscilem na HP laserowym jakims w pracy - faktycznie w pierwszym przypadku kontor byl, ale slabo widoczny i dosc kanciaty (zdecydowanie to drukarki do tekstu a nie jakiejkolwiek grafiki), po podciagnieciu juz ok
chwilowo zadnego inkjeta pod reka nie mam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:15. |