Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f112/)
-   -   Nagranie koncertu w MP3 (https://forum.cdrinfo.pl/f112/nagranie-koncertu-mp3-81046/)

donek10 05.01.2009 21:12

Nagranie koncertu w MP3

Mam problem w temaci jak wyżej, zgrałem podwójny album na jedną płytę, zmieniłem forma plików na MP3 i nagrałem w Nero.Problem polega na tym, że pomiędzy utworami jest przerwa czyli chwila ciszy i psuje to cały efekt. Nigdzie w Nero nie znalazłem opcji usuwania ciszy. Czy jest jakiś sposób żeby nagrać płytę z MP3 tak jak jest nagrany oryginał, żeby nie było przerw w odtwarzaniu i żeby odtwarzacz widział całość jako odrębne nagrania. Będę wdzięczny za pomoc.:help:

joujoujou 05.01.2009 21:24

Nie ma takiej możliwości - przerwy (krótsze czy dłuższe) będą, co wynika ze specyfikacji formatu mp3.

O szczegółach zapewne wypowiedzą się eksperci (mamy kilku na forum). :spoko:

loki7777 05.01.2009 21:50

Nie bylo takiej opcji zeby usunac 2 sekundowa przerwe? Ja nie pomoge bo nero juz dawno nie uzywam

joujoujou 05.01.2009 21:58

Ja też nie używam, ale AFAIR dwusekundowe usuwało się przy audioCD, przy mp3 przerwy są raczej wynikiem "dopełniania" do pełnych ramek (nie wiem jak to nazwać, Arepo pewnie by wiedział o co mi chodzi).

- Deckard - 05.01.2009 22:08

zgraj jako jeden plik + plik CUE ale na pewno nie nero :nie: i jeśli ma być wierny orginałowi to zgraj w formacie bezstratnym np. Flac lub Ape , najlepiej poczytaj poradnik Arepo
Poradnik -- > http://www.arepo.republika.pl/1/Art.html

donek10 06.01.2009 11:28

Nagranie koncertu w MP3

Zgranie całości jako jeden plik to nie problem, robiłem już tak. Taki plik ma kilka wad a mianowicie: brak możliwości zmiany utworów czyli trzeba słuchać od początku do końca, brak możliwości wznowienia w przerwanym miejscu no i brak tytułów utworów. Zerknę jeszcze na poradnik Arepo, może coś znajdę. Dzięki za radę.

nimal 06.01.2009 11:32

dlatego musisz zgrac nie jako jeden plik mp3 a jako mp3+cue
czyli jeden plik mp3 i dodatkowo arkusz dyrektyw cue w ktorym sa informacje o poszczegilnych utworach
mozesz to zrobic np EAC - darmowy porgram do zgrywania audio, najlpeszy zreszta na swiecie wg wielu osob
taki plik moze byc odtwarzany przez kazdy normalny program (czyli nie Windows Media Player ani Winamp :haha: ) do odtwarzania muzyki - np foobar2000
bez problemu mozna to potem tez nagrac na plyte jako audio oczywiscie
tylko do odtwarzania wybierasz cue a nie mp3 ;) w cue jest info co ma sie dalej dziac ;)

co do przerw - jak bylo wyzej w wielu plikach mp3 wynikaja one z ramek

donek10 06.01.2009 20:16

Wszystko dobrze tylko ja potrzebuję nagrać taką płytkę do odtwarzania w samochodzie więc odpada chyba odtwarzanie programami. Pozostaje chyba kopia oryginału i przekładanie płyt.

joujoujou 06.01.2009 20:19

Albo zmiana radia. :mruga:

Sam mam badziewnego firmowego kaseciaka toyoty + mptrójka na kasecie - przejściówce - i nie mam żadnych przerw. :nieee:

:D

nimal 06.01.2009 20:29

zmiana radia nic nie da (nie znam takiego, co cue wczytuje) bo przerwy wynikaja z samej specyfikacji mp3 - ramki
wiec albo pogodzic sie z brakiem przewijania, albo z zonglerka plytami audio

joujoujou 06.01.2009 20:31

Nimalku, czy aby na pewno doczytałeś wszystko, co napisałem? :>

;p

nimal 06.01.2009 20:44

nio, podlaczasz przenosny odtwarzacz mp3 pod przejsciowke ktora leci do radyjka
a przenosna mp3 czyta cue? czy chcesz tam wavy przechowywac zeby przerw nie bylo przy nagraniach koncertowych poszatkowanych na utwory :>

joujoujou 06.01.2009 20:45

Nie tylko empeczy, ale i wav'y, flac, i kilka innych formatów czyta, a 8 giga pojemności ma, to sporo się zmieści. :D

nimal 06.01.2009 20:51

ok, 10 plyt zmiescisz w wavie :)
problemu kolegi to jednak nie rozwiazuje, chyba ze oprocz cd ma tez kasete
albo radio - od biedy za pomoca fm transmitera da sie
albo audio in - wtedy najwygodniej, bo po prostu kabelkiem
jeszcze opcja BT zostaje z opcji transmisji

joujoujou 06.01.2009 21:21

Kombinacji jest wiele, może któraś kolegę zadowoli. :idea:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:54.