![]() |
problem z LG GH22LP20
Mam problem z nową nagrywarką GH22LP20. Nie nagrywa płyt DVD+/-R. Zaczyna proces nagrywania i zatrzymuje się bez podania jakiejkolwiek informacji. Wszystkie inne płyty nagrywa dobrze tzn. CDR, CDRW a nawet DVDRW, funkcja lightScribe też działa. Wysyłałem do serwisu(gwarancja), wróciła z adnotacją:usterki nie stwierdzono. Sprawdziłem w innym kompie, faktycznie działa bez zarzutu. A u mnie nie. Zmarnowałem już chyba z 15 różnych płyt. Dodam, że mam drugą nagrywarkę w komputerze (LiteOn 1633) i ta nagrywa wszystkie płyty. Czy ktoś z szanownych forumowiczów, spotkał się z takim problemem i mógłby podzielić się swoim doswiadczeniem?
|
Zasilacz może nie wyrabiać - to przy LG'kach powszechne. :idea:
|
Raczej nie, bo gdyby nie wyrabiał to nagrywarka nie wypalałaby różnych płyt. U mnie nie nagrywa tylko DVD-/+R. Wszystkie inne nagrywa prawidłowo.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ale ożywiona dyskusja. :)
|
A co ci mamy doradzic to ze masz nagrywac na dobrych plytach, tego jest pelno na forum i juz sie malo komu chce pisac ciagle to samo
Na jakich plytach probowales nagrywac ? |
Cytat:
Cytat:
Opisując swój problem napisałem, że na różnych. Ale jak chcesz to wymienię: TDK, Verbatim,Shivaki, Esperanza, Sony. |
Cytat:
|
A dlaczego LiteON nagrywa wszysko? Tej nagrywarce nic nie przeszkadza. Ani płyta, ani system, ani alkohol? Wkładałem je osobno i razem. Jedna jako MASTER, druga SLAVE, a potem odwrotnie.
|
nie mam pojecia dlaczego tak jest, ostatnio u mnie tez liteon nagrywal puste plyty ale po nagraniu juz ich nie potrafil przeczytac i okazalo sie ze to wina daemon tools, oczywiscie pioneer dzialal bez problemu
|
Nie lekceważ tego, co napisali wcześniej.
Sprawdź ten zasilacz, a nie opieraj się na domysłach czy przypuszczeniach. Sprawdź dokładnie kable i podłączenia, ewent podmieniaj dla sprawdzenia. Problem dziwny i trzeba po kolei wszystkie możliwości eliminować, łącznie z syfem w systemie. To jest forum, nikt tu nie siedzi przy twoim kompie, tylko próbuje coś doradzić 'na odległość'. A na ten przykład, próbowałeś usunąć nagrywarkę w systemie i restart kompa? |
No to podepnę się pod temat. Mam tę samą nagrywarkę, z tym że nagrywa mi płytki dvd+r i rw natomiast system nie widzi jej jako lightscribe. Winda xp prof świeżo postawiona, robiłem manewry ze zmianą gniazd IDE na płycie oraz master slave, odinstalowywałem ją i restart i takie różne, najnowsze stery ze strony lightscribe, nowe stery płyty i nic - " brak napędów lightscribe ". Zasilacz spoko wyrabia seasonic 350w. Przyznam, że brakuje mi pomysłów gdzie jeszcze pogrzebać...
|
U mnie NERO też nie widział jej jako Lightscribe, zainstalowałem darmowy LightScribe Template Labeler i wszystko cacy, nawet NERO ją zauważył i też wypala nadruki na płytce
|
Znowu zrobiłem format, stery od LS, NERO 9 i .... JEST !! JEST !! JEST !! Co było nie tak ? Nie mam zielonego pojęcia. Widocznie ten typ tak ma.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:53. |