Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   problem z LG GH22LP20 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-lg-gh22lp20-81072/)

wojciechs 08.01.2009 21:27

problem z LG GH22LP20

Mam problem z nową nagrywarką GH22LP20. Nie nagrywa płyt DVD+/-R. Zaczyna proces nagrywania i zatrzymuje się bez podania jakiejkolwiek informacji. Wszystkie inne płyty nagrywa dobrze tzn. CDR, CDRW a nawet DVDRW, funkcja lightScribe też działa. Wysyłałem do serwisu(gwarancja), wróciła z adnotacją:usterki nie stwierdzono. Sprawdziłem w innym kompie, faktycznie działa bez zarzutu. A u mnie nie. Zmarnowałem już chyba z 15 różnych płyt. Dodam, że mam drugą nagrywarkę w komputerze (LiteOn 1633) i ta nagrywa wszystkie płyty. Czy ktoś z szanownych forumowiczów, spotkał się z takim problemem i mógłby podzielić się swoim doswiadczeniem?

joujoujou 08.01.2009 22:17

Zasilacz może nie wyrabiać - to przy LG'kach powszechne. :idea:

wojciechs 09.01.2009 16:46

Raczej nie, bo gdyby nie wyrabiał to nagrywarka nie wypalałaby różnych płyt. U mnie nie nagrywa tylko DVD-/+R. Wszystkie inne nagrywa prawidłowo.

Bródka 09.01.2009 18:24

Cytat:

Napisany przez wojciechs (Post 994163)
Raczej nie, bo gdyby nie wyrabiał to nagrywarka nie wypalałaby różnych płyt. U mnie nie nagrywa tylko DVD-/+R. Wszystkie inne nagrywa prawidłowo.

No nie bo laser do cd jest inny, a do dvd jest inny, jak sie nie ma stabilnego zasilacza to LG robi takie cyrki, jakiej firmy masz zasilacz ?

wojciechs 09.01.2009 20:06

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 994183)
laser do cd jest inny, a do dvd jest inny,

OK. Tego nie wiedziałem. Zasilacz mam CHIEFTEC 350W. Ale DVD RW kasuje i nagrywa prawidłowo.

wojciechs 12.01.2009 20:34

Ale ożywiona dyskusja. :)

Bródka 12.01.2009 21:29

A co ci mamy doradzic to ze masz nagrywac na dobrych plytach, tego jest pelno na forum i juz sie malo komu chce pisac ciagle to samo

Na jakich plytach probowales nagrywac ?

wojciechs 14.01.2009 19:09

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 995062)
A co ci mamy doradzic to ze masz nagrywac na dobrych plytach

Takich rad nie oczekuje, bo jest to oczywiste.
Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 995062)
Na jakich plytach probowales nagrywac ?

Aż mnie kusi, żeby Ci odpowiedzieć, że na DVD albo np. że na okrągłych.
Opisując swój problem napisałem, że na różnych. Ale jak chcesz to wymienię: TDK, Verbatim,Shivaki, Esperanza, Sony.

Bródka 14.01.2009 19:13

Cytat:

Napisany przez wojciechs (Post 995584)
Takich rad nie oczekuje, bo jest to oczywiste.

Aż mnie kusi, żeby Ci odpowiedzieć, że na DVD albo np. że na okrągłych.
Opisując swój problem napisałem, że na różnych. Ale jak chcesz to wymienię: TDK, Verbatim,Shivaki, Esperanza, Sony.

Ty łaski nikomu nie robisz i nic nie musisz podawać bo skoro jestes taki madry to rozwiąż swoj problem sam i nie zawracaj ludziom glowy, no ale skoro twierdzisz ze to wina nagrywarki mimo ze dziala na innym kompie to moze bys sie zastnowil i sprawdzil system pod katem roznych programow np daemon tools, alcohol

wojciechs 14.01.2009 19:35

A dlaczego LiteON nagrywa wszysko? Tej nagrywarce nic nie przeszkadza. Ani płyta, ani system, ani alkohol? Wkładałem je osobno i razem. Jedna jako MASTER, druga SLAVE, a potem odwrotnie.

Bródka 14.01.2009 21:24

nie mam pojecia dlaczego tak jest, ostatnio u mnie tez liteon nagrywal puste plyty ale po nagraniu juz ich nie potrafil przeczytac i okazalo sie ze to wina daemon tools, oczywiscie pioneer dzialal bez problemu

grzeniu 15.01.2009 00:24

Nie lekceważ tego, co napisali wcześniej.
Sprawdź ten zasilacz, a nie opieraj się na domysłach czy przypuszczeniach.
Sprawdź dokładnie kable i podłączenia, ewent podmieniaj dla sprawdzenia.

Problem dziwny i trzeba po kolei wszystkie możliwości eliminować, łącznie z syfem w systemie.
To jest forum, nikt tu nie siedzi przy twoim kompie, tylko próbuje coś doradzić 'na odległość'.

A na ten przykład, próbowałeś usunąć nagrywarkę w systemie i restart kompa?

domingez 15.01.2009 10:03

No to podepnę się pod temat. Mam tę samą nagrywarkę, z tym że nagrywa mi płytki dvd+r i rw natomiast system nie widzi jej jako lightscribe. Winda xp prof świeżo postawiona, robiłem manewry ze zmianą gniazd IDE na płycie oraz master slave, odinstalowywałem ją i restart i takie różne, najnowsze stery ze strony lightscribe, nowe stery płyty i nic - " brak napędów lightscribe ". Zasilacz spoko wyrabia seasonic 350w. Przyznam, że brakuje mi pomysłów gdzie jeszcze pogrzebać...

wojciechs 15.01.2009 20:02

U mnie NERO też nie widział jej jako Lightscribe, zainstalowałem darmowy LightScribe Template Labeler i wszystko cacy, nawet NERO ją zauważył i też wypala nadruki na płytce

domingez 17.01.2009 23:33

Znowu zrobiłem format, stery od LS, NERO 9 i .... JEST !! JEST !! JEST !! Co było nie tak ? Nie mam zielonego pojęcia. Widocznie ten typ tak ma.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:53.