![]() |
Padnięte płytki DVD-RW
Witam,
Kupuję od czasu do czasu płyty DVD-RW i niestety stwierdzam, że po jakimś czasie, czasem bardzo krótkim, duży procent tych płyt nie daje się skasować i staje się bezużyteczna. Próbowałem w kilku napędach i w różnych programach. Czy jest jakaś metoda reanimacji lub sprawdzenia takich płyt? Próbowałem kasować w Nero oraz Alcoholu, próbowałem odczytać info o dysku, ale program nie czyta danych z płyt. Z płytami CD-RW nigdy nie miałem takich problemów. Pozdrawiam Bird4 |
Jakość płyt uległa ostatnimi czasy widocznemu pogorszeniu - najwyraźniej tego właśnie doświadczasz. :taktak:
|
Dla DVD-+RW to norma.
Wysiadaja nawet po jednokrotnym nagraniu. Jedyne realne plyty wielokrotnego zapisu to format DVD-RAM. Nawet te najslabsze wytrzymuja ok. 1000 sesji. (teoretyczne :) - praktycznie mam jedna juz 5 lat) |
Cytat:
Ja takich nie mam... Co prawda jak dotąd korzystałem tylko z 4 sztuk odkąd mam nagrywarkę DVD, ale to tylko dlatego, że więcej nie było potrzeby - każda wytrzymała po kilkadziesiąt (co najmniej) wypałów. A wymieniałem dlatego, że przy tak częstej eksploatacji się rysowały. Pierwszy AFAIR był TDK, później HP, Verbatim, obecnie Sony... |
Cytat:
Duzo nagrywam plikow potrzebnych tymczasowo i przez dlugi czas korzystalem z plyt DVD_RW, wiec mysle, ze moge, wyrazic swoja negatywna opinie na temat tych plyt. Nie przecze, ze inni maja inne doswiadczenia- ja mam takie i taka opinie wyglaszam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12. |