![]() |
Czy to wogole przyjmujesz do wiadomosci to co ci piszemy w tym temacie ?
Sprawdz nagrywarke czy bootuje po za systemem operacyjnym, a to ze ci czyta cd nie znaczy ze bedzie czytac dvd bo nagrywarki dvd maja dwa lasery a nie jeden |
otóż zaczęła czytać płytki cd. z muzyką danymi itd.
|
Weź jakąkolwiek bootowalną płytę DVD, ustaw w biosie bootowanie z napędu optycznego i sprawdź czy zbootuje.
Jeśli nie, to padł laser. Koniec, kropka, EOT. |
Optymalizacja biosu ?
Ty chyba nie wiesz o czym piszesz |
a optymalizacja biosu nikomu nieprzyszła na myśl ?
Ale z was pomoc.... |
No to jak nie wierzysz ze to kwestia hardware, a nie software to włóż plyte z windowsem do napedu lub najlepiej z linuksem i zobacz czy zastartuje, oczywiscie ustaw w biosie bootowanie z napedu optycznego
|
ale wcześniej też nie działało a jednak później załapał i wtedy też niby padł laser...
|
Ja mam pomysł! Pewnie padł laser!
|
a może jakieś pomysły?
|
Skoro wiesz lepiej... :fiu:
|
chyba nie bo wcześniej miałem to samo i jakoś potem działał dobrze tzn normalnie tylko że wtedy zrobiłem z 4 formaty.
A lapek to asus x55sv |
Na 99% umarł laser.
|
Problem z GSA-T20L
Witam.
Otóż mam problemik z nagrywarką LG GSA-T20L normalnie czytającą płyty DVD i CD. Nagrywarka nie czyta płytek DVD ani ich nie nagrywa próbowałem już usunąć kanał IDE ale to nic nie dało odinstalowałem napęd i restartowałem pc też nic nie dało. Próbowałem odpalić z płytki windows vista ale na mój pech ona jest na dvd i niemam nawet jak sformatować Dysku C. Wcześniej miałem taki sam problem ale jakoś ustąpił niewiem jak. Już sam niewiem co robić nie odtwarza filmów, gier, danych ani niczego co dvd a Cd też ciężko idzie. Proszę o Pomoc.... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:55. |