![]() |
przesiadka z semptrona na athlona
witam,
mam dosc stary komputer ktorego sercem jest sempron 2500+. bawie sie osotanio w edycje domowych filmow, wiec moc procesora sie przydaje a moj sempron nie wyrabia troszke. czy po zmianie z w.w procesora na athlona 3000+ lub 3200(tyle max obsluzy moja plyta glowna) odczuje jakis znaczacy wzrost wydajnosci? ze specyfuikacji wiem, ze moj sempron ma 120KB L2 cache, a athlon ma 512KB. |
Jakaś tam różnica będzie... Ale większą byś zobaczył po dołożeniu pamięci ile wlezie i raida...
|
mialem 512 Mb ramu , dolozylem 1 GB jest poprawa z pamieciozernych aplikacjach.
ale podczas samej obrobki video brakuje jednak mocy procesora, chocby w podgladzie na zywo w video studio 11 od momentu klikniecia do wyswietlania mija 3-4 sekundy. |
athlon64 venice 3200+ s754 całkiem dobrze daje sobie radę przy zabawie mpg/divx/xvid/dvd etc.
jak dorwiesz tanio oem'a to się opłaca PS ale odkładaj już pomału na nowego blaszaka :D |
A ja bym to pchnal, jak w miare warta cos plyta i kupil cos na socket 939
|
To ma być pod Socket A?
|
Wychodzi z opisu ze tak.
|
s754
zamiana na cos nowszego wiaze sie z wymiana calego komputera... nowa plyta+ procek >>> nowy DDRII lub DDRIII, bo u mnie sa zwykle DDRy. do tego dysk juz na SATA... wiec chcac nie chcac musialalaby byc nowa buda.. a narazie mysle tylko nad prockiem+ HDD |
Jaka to dokładnie płyta?
|
Niekoniecznie;) S939 - zostaje ram, hdd. Chyba ze pojdziesz na c2d, to swego czasu ddr kosztowaly o wiele wiecej niz ddr2. Procek mozesz tez jakis tanszy kupic, dysk ci zostanie. Wydatkiem bedzie tylko plyta, bo zapewne do niej bedzie trzeba dolozyc.
|
plyte to jakis tani pc chips m861g.
niby tania,ale baaardzo stabilna i jakos nie ma do niej zadnych zastrzezen. a DDR2 wciaz sa duzo tansze niz DDR. a na tym s939 jaki max proc. da sie wlozyc? i czy bedzie taka roznica w takim samym, powiedzmy athlonie 3200+, na tych roznych chipsetach? |
To IMO nie warto robić drobnych apgrejdów.
Jak Cię mocno nie ciśnie, to wstrzymaj się, ile dasz radę - na wakacje zazwyczaj jest najtaniej i wtedy zrób większy upgrade. Do obróbki filmów, to weź coś obsługującego RAID i ze dwa dyski (a jeszcze lepiej więcej w RAID 5), ze 2x2GB ddr2. Grafika może być zintegrowana. Wyjdzie ok. 1000 - za parę stówek jeszcze pozostałości po starym sprzedasz. Update. Ponieważ też powoli dojrzewam do upgrade (mam jeszcze sprzęt na Socket A) to poallegrowałem i coś takiego mi wyszło za 869 PLN MSI KA790GX AM2+ AMD 790GX SB750 ATI RADEON HD3300 365 4GB GEIL 2x2GB DDR2 PC800 CL5-5-5-15 169 AMD Phenom X3 Triple Core 8450 335 Ja z połowę tej kwoty spodziewam się "odzyskać" sprzedając stare graty. |
dzieki za rady :)
narazie z tym video bawie sie dosc amatorsko, wiec AZ tak bardzo mi nie zalezy zeby miec komputer na juz. wiem ze za niedlugo musialbym sie za czyms porozgladac, wiec moze macie racje- nie warto pakwoac sie w rozbudowe starego. |
zdecydowanie nie warto
sinusoida pokazuje, jak juz Wawelski pisal, zeby odczekac do wakacji i cos wtedy kupic (ze 2 miechy po komuniach a przed sierpenim z uwagi na komputery "do szkoly") |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:34. |