Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   przerobić psp (https://forum.cdrinfo.pl/f106/przerobic-psp-81247/)

atlas31 23.01.2009 19:30

przerobić psp

Kupilem psp chce je przerobic.Troche poczytałem i zrobiłem co mogłem .Może zaczne od parametrów psp.
MODEL PSP-2004
DATE COODE 8c
BATERIA 3.6v 1200mAh (Przerobiłem w sposób odcięcia stopki)
SOFT był(chyba) 4.01 po aktualizacji jest 5.03
na memory wrzuciłem M33-6 ver5.00,pandora installer for 3.xx,Despertar del Cementerio. Nie moge nic zainstalować.
Nie moge wejść do RM.
prosze o pomoc i tłumaczenie jak dla dzieck.

Berion 23.01.2009 21:19

A na co chcesz ją przerobić? Nie używaj tego określenia - jest nieadekwatne i lamerskie.

---

Rozumiem, że chcesz za pomocą "Pandory" wgrać Custom Firmware.

Potrzebujesz dwóch rzeczy: baterii (którą jak rozumiem metodą "na chama" zamieniłeś w serwisową ;]) i sformatowanej memorki z rozpakowanym oryginalnym fw 1.50 (dla Slimów, czyli taki jaki masz, musi być "pomieszany" z 3.40).

Konsola sama z siebie nie uruchomi żadnego programu, ani magicznie nie zacznie Ci widzieć niepodpisanych programów. Oryginalny dongle to serwisowa bateria i memorka z fw. Scenowy działa na tej samej zasadzie.
Bootloader konsoli najpierw sprawdza czy może załadować resztę stuffu z ms0:/, dopiero potem z flash0:/. Dzięki temu nawet na fw v99.9 ;] można uruchomić dowolny inny z karty. Jako że 1.50 jest ostatnim fw na którym bez problemu można uruchamiać niepodpisane programy to służy właśnie do downgrade'u (na który w normalny sposób konsola by się nie zgodziła). Dopiero kiedy z memorki załaduje się fw będziesz mógł wgrać CFW na NANDa.

Wracając do Twojego problemu: gdybyś miał PSP-1xxx to nie byłoby problemu, ale dla wyższych to nie pamiętam czy jest jakiś program, który Ci "połączy" oba te fw (1.50 i 3.40). Dawno się już zresztą tym nie interesowałem, ponieważ w każdej chwili mogę się przejść do kolegi i zrobić to na jego konsoli, także niestety Ci nie pomogę.

M@X 24.01.2009 02:42

Tak naprawde to 1.50 sam z siebie nie pozwala na odpalanie niepodpisanych programow - pozwala na to exploit wynaleziony na ten firmware, o nazwie kXploit. Co do przerobienia - jak masz TA088v3 to nic nie zrobisz. Jak nizsza - Pandora i do boju. Nie wiesz o czym mowimy? Google i strony o PSP istnieja...

atlas31 24.01.2009 15:45

Ślicznie dziękuje.

Berion 24.01.2009 20:52

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 997996)
Tak naprawde to 1.50 sam z siebie nie pozwala na odpalanie niepodpisanych programow - pozwala na to exploit wynaleziony na ten firmware, o nazwie kXploit.

Naturalnie. Dodam, że w późniejszych fw Sony załatało tą dziurę, dlatego wszyscy bawili się w downgrade'y i emulację fw (vide DevHook). Od czasu CFW to już historia.

Cytat:

[...] jak masz TA088v3 to nic nie zrobisz. [...]
Myślałem, że ta płyta dopiero pojawiła się w PSP-3xxx.

M@X 26.01.2009 00:53

Nie. PSP-3000 ma juz TA-090. TA-088v3 jest w poznych modelach PSP-2000 (czyli wszystkich obecnie sprzedawanych, chyba ze komus sie zlezala w magazynie jakas starsza - wtedy nic tylko kupowac.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:37.