Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Konsola NTSC i karta.. (https://forum.cdrinfo.pl/f106/konsola-ntsc-karta-81379/)

Berion 16.07.2009 18:22

O SMS jest stosowny temat. Nie ma to nic wspólnego z FMCB.

darek0920 16.07.2009 15:46

SMS 2.9rev.3 tym odtworzysz i muze i filmy+Lektura do poczytania;)

marmal215 16.07.2009 10:46

Ja konsolę mam z Japonii czyli NTSC. Też mam wgranego FMCboot'a, i jak włożę spatchowaną kopię to po 5 sekundach się uruchamia gra. Ale np. nie wiem jak odpalić grę albo muzę czy film za pena. Używam Kingstona DT100 4GB. Pisałem do sprzedawcy i pisze żeby spróbować przy otwartej klapce i jeszcze jakieś tam szmery-bajery ale i tak nie działa. Pomorze ktoś?

Berion 07.05.2009 15:11

Na MCID składają się bodajże 32 bajty. Jeden na 0x28 i drugi na 0x38 (kbit i kc - czymkolwiek one są ;P).

Głowy nie dam za te adresy, sto lat temu to było jak się tym bawiłem (kiedyś nie było instalatora FMCB, generowało się mcid i wszczepiało do hacku OSD Datel, potem do protoplasty FMCB jakiego znamy dziś).

krrk 07.05.2009 14:12

Przepraszam Berion. Na początku uwierzyłem w tamtą wypowiedź. Potem uznałem, że skoro nie odpisujesz to jednak ściema. Dzięki, że mimo wszystko rozwiałeś moje wątpliwości na ten temat.

Zainstalowałem FMCB na 2 różnych kartach aby sprawdzić czym będzie się różnić osdmain.elf. Wygląda na to, że różni się bajtami od 41 do 72. Zostało mi tylko odczytać model konsoli znajomego i poprosić kogoś o odpowiednią kopię FMCB. Może się uda to zainstalować.

Berion 06.05.2009 20:28

@krrk

Już napisałem jak to zrobić...

Potrzebujesz osdxxx.elf lub osdmain.elf z FMCB wgranego na konsoli NTSC i to konkretnie takiego samego modelu jak na ten, na którym ma działać. Czyli jeśli chcesz aby działał na SCPH-39001 to potrzebujesz pliku z tegoż modelu po instalacji FMCB. Co istotne: normal, bo multi nie wchodzi w grę (samemu nie zrobisz softlinków do tych plików, a wszystkie razem się nie zmieszczą na 8MB). Wgrywasz FMCB na swojej konsoli, kopiujesz na PC te dane i odczytujesz MCID. Potem wszczepiasz go hex edytorem w osdxxx/osdmain z tej instalacji dla przykładowej SCPH-39001.

Nie podoba mi się ton Twojej wypowiedzi. Nie muszę nic nikomu udowadniać, ani tym bardziej nie oznacza to, że jak nie odpowiem za 3 koma 23s to znaczy, że napisałem coś dla picu...

ku6a 06.05.2009 09:36

Cytat:

Napisany przez krrk (Post 1021014)
Mógłbyś rozwinąć wątęk? Mam ten sam problem potrzebuję wgrać FMCB na PS2 NTSC mojego znajomego. Niestety ja mam tylko Swap Magic Pal i moja konsola też jest Pal. Z góry dziękuję.

Jestem za..sprobuje tez to zrobic jesli to mozliwe...bo bede miec dostep do konsoli PAL z modbo.

krrk 05.05.2009 19:43

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1019283)
W zasadzie to miałem odesłać Cie do treści drugiego postu w tym temacie... ;P

Ale przypomniał mi się jeszcze sposób na "cross-install". Czyli, aby ktoś podesłał Ci pliki z instalacji FMCB normal, a ty potem podmienisz MCID hex edytorem na swoje w osdxxx.elf i wgrasz do bodajże mc0:/BAEXEC-SYSTEM.

Mógłbyś rozwinąć wątęk? Mam ten sam problem potrzebuję wgrać FMCB na PS2 NTSC mojego znajomego. Niestety ja mam tylko Swap Magic Pal i moja konsola też jest Pal. Z góry dziękuję.

---

Nie potrzebnie pisałem w tym temacie. Zapomniałem o tym, że nie należy wierzyć we wszystko co się przeczyta ;)

Berion 26.04.2009 23:03

Chip, o ile ktoś potrafi to dobrze zrobić. "Szpeców" jest pełno, profesjonalistów niewielu. ;]

ku6a 25.04.2009 19:10

ehh...sam nie mam dostepu do zadnej konsoli z chipem.. wiec pozostaje mi zaplacic za karte, chip i jego instalacje lub sm.. co wybrac? bo chyba nie poradze sobie z ta ntsc :/
a tego pana postrasz o te screeny :)

Berion 25.04.2009 17:52

Cytat:

Nie sprzedajemy tanich chińskich "podrobionych podróbek", dlatego masz pewność, że nie utracisz zapisanych save'ów lub tego, że karta przestanie spełniać swoje zadanie.
Tja... a ciekawe czym jest karta 64MB ;]

Po za tym, moje zdanie będzie takie jak zawsze. Nie podoba mi się, jak ktoś sprzedaje program nad którym pracowałem... (gfx do ESR gui i instalatora FMCB), kradnąc jeszcze screeny... -_-

Złodziej, jak każdy który oferuje wgrywanie FMCB/ESR...

ku6a 25.04.2009 14:30

a co myślicie o tym? http://allegro.pl/my_page.php?uid=1680404 wygląda na porządnego sprzedawce daje gwarancje w razie problemów..komentarze w porządeczku...a odnośnie samego mc to ciekawe czy sprzedawane 64mb przez tego allegrowicza sprawują sie dobrze

Berion 24.04.2009 21:54

W zasadzie to miałem odesłać Cie do treści drugiego postu w tym temacie... ;P

Ale przypomniał mi się jeszcze sposób na "cross-install". Czyli, aby ktoś podesłał Ci pliki z instalacji FMCB normal, a ty potem podmienisz MCID hex edytorem na swoje w osdxxx.elf i wgrasz do bodajże mc0:/BAEXEC-SYSTEM.

---

Cytat:

moze taniej wyjdzie modchip ale teraz skad ja wezme takowy w polsce zeby byl ntsc ?
Modchip NTSC? Nie ma czegoś takiego. Modchipy są pod konkretne modele płyt głównych i generalnie region konsoli nie ma znaczenia.

ku6a 24.04.2009 20:41

mam ten sam problem..konsola ntsc.. i teraz jak ja przerobić? najtaniej i najlepiej? chociaż z tego co czytałem przy instalacji wystarczy podmienic jeden plik..i chyba bez roznicy czy robie to na konsoli ntsc czy pal? czy jest roznica? a moze taniej wyjdzie modchip ale teraz skad ja wezme takowy w polsce zeby byl ntsc ?

Berion 03.02.2009 00:45

Tyle, że widzisz, ludzie z allegro nie mają pojęcia o tym co to jest FMCB i ESR. Pewnie z automatu wgrywają na SCPH-xxxx4 bo większość w Polsce takie ma, a jak ktoś się skarży "że nie działa" to wmawia mu, że jego konsola jest niekompatybilna, coś popsuł na karcie etc. etc. Potem to dalej przekazują na forach, chatach, ircach i cholera wie czym jeszcze.

Straszna ciemnota.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:31.