Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Płyty DVD+R DL (https://forum.cdrinfo.pl/f28/plyty-dvd-r-dl-81402/)

donQuijote 03.02.2009 15:46

Płyty DVD+R DL

Witam.
Pomyślałem, że skorzystam z dobrodziejstwa płyt Double Layer. Kilka dni temu kupiłem płyty DVD+R DL firmy Memorex i już od umiejscowienia czystego krążka w czytniku zaczęły się problemy. Moja nagrywarka (LG GSA-H22N) bardzo długo wczytuje płytę DL, a okazjonalnie po krótkim wczytywaniu ignoruje płytę w napędzie. Dodam, że płyty CD, DVD-R i +R obsługuje bez problemu.

A teraz moje pytania:
Czy wczytywanie czystych płyt DL co do zasady jest dłuższe od pozostałych?
Jaka jest przyczyna zawieszania się nagrywarki - kwestia napędu czy płyt?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

yahol 03.02.2009 16:32

Pomijajac juz fakt, ze Memorexy nie sa najlepszymi plytami naswiecie - moze wystepowac brak identyfikacji plyty przez naped.
Naped nie ma w bazie tych plyt.
Moze - upgrade firmware napedu, moze stosowanie innych plyt innego producenta.
(czasem, jest tak, ze + sa gorzej nagrywane niz -, lub odwrotnie.

Maciej 03.02.2009 19:15

kiepska płyta, spróbuj coś z Verbatim`ów

donQuijote 03.02.2009 20:18

Cytat:

upgrade firmware napedu
Mam aktualny firmware dla mojego modelu nagrywarki - 1.02.

Cytat:

moze wystepowac brak identyfikacji plyty przez naped
Moja nagrywarka obsługuje płyty Double Layer. O jakiej innej (dodatkowej) identyfikacji piszesz?

Cytat:

kiepska płyta
Kiepskie 10 płyt ;)

Będę wdzięczny również za informacje w temacie mojego pierwszego pytania o czas wczytywania DL.

joujoujou 03.02.2009 21:25

Memorex robi miliony kiepskich płyt. :P

Nic nie wiesz o identyfikacji?

Poszukaj informacji, co to jest MID. :czytaj:

donQuijote 04.02.2009 15:51

Dzięki odpowiedzi użytkownika z innego forum zmieniłem w menedżerze urządzeń - kanale pomocniczym IDE - ustawieniach zaawansowanych TRYB TRANSFERU na "DMA jeżeli dostępne" i wczytywanie płyt przyspieszyło. Nie pojawia się również ignorowanie płyt przez nagrywarkę.

Niestety poprawa wczytywania nie przełożyła się na poprawę ich nagrywania. Jeszcze nie pisałem na ten temat, ale moje trzy próby nagrania pliku obrazu na płytę, w tym jedna po zmianie trybu transferu, zakończyły się fiaskiem. Na razie próbuję znaleźć rozwiązanie problemu nagrywania na forum ImgBurn, z którego w dwóch nieudanych próbach korzystałem.

Pozdrawiam.

joujoujou 04.02.2009 20:06

Trzeba było do naszego FAQ zajrzeć - wszystko tam ładnie i z obrazkami przedstawione. ;p

A jak program robi coś źle, wywalając jakiś error, to z reguły więcej danych zapisuje w logu - i właśnie ten to log należy przeanalizować, aby dojść do wniosku, że trzeba dobrych nośników. :taktak:

donQuijote 04.02.2009 20:48

Cytat:

Trzeba było do naszego FAQ zajrzeć
Niecierpliwy jestem i w eksploracji forum dotarłem tylko do "Nośników optycznych", a FAQ tak nisko umiejscowione... ważne tematy powinny być wyżej :).

Moje poszukiwania na forum ImgBurn można podsumować tytułem wątku, który widnieje przyklejony na pierwszej stronie ImgBurn Support:

"Problems burning double layer discs? Buy Verbatim!, Verbatim DVD+R DL 2.4x - MKM-001-00 dye - Made in Singapore".

Gdyby ktoś był zainteresowany, wkleję logi z ImgBurn i Nero. Ja jestem już trochę zrezygnowany i powoli zastanawiam się nad alternatywnym wykorzystaniem zakupionych 10 płyt...

Myślałem o dwuwarstwowych shurikenach :ph34r:, ale ozdoby choinkowe również nie są najgorsza opcją.

joujoujou 04.02.2009 22:10

Daj log z nero - poczytamy sobie. :pisze:

A co do verbów - w zasadzie to jedyne przyzwoite DLki. :tak!:

donQuijote 04.02.2009 23:35

Ilość załączników: 1
Raport z Nero dodaję jako załącznik.

Bródka 04.02.2009 23:42

No i wszystko wiadomo "KEY_MEDIUM_ERROR" oznacza ze nagrywarka nie ma strategi zapisu dla tak badziewiastego nosnika jak memorex, kup porzadne plyty Verbatima i bedzie dobrze :taktak:

joujoujou 04.02.2009 23:43

DMA - OFF (ma być ON).

Key Medium Error - wbij w forumową szukajkę, nie chce mi się powtarzać tego samego. :D

donQuijote 05.02.2009 18:13

Dzięki serdeczne za pomoc :spoko:.

Próbowałem jeszcze nagrywać programem UltraIso. Myślałem, że nastąpił przełom, ponieważ program nie marudził co do strategii zapisu, tylko zaczął zapisywać. Jednak zapisana płyta (przy drugiej nagrywanie udało się doprowadzić do końca) nie wczytuje się poprawnie :sciana:.

W tym tygodniu daję już sobie (i nagrywarce) spokój. Odświeżę temat, kiedy zakupię i wypróbuję Jedyne-Słuszne-Płyty.

suchyjastrzab 04.04.2009 09:38

Pozwolę sobie odświeżyć.
http://www.allegro.pl/item592422924_..._promocja.html
Warto kupić te płytki. Kasy mało, a potrzebuję kilka DL`ek.
Ewentualnie coś innego z oferty tego sklepu do 3PLN/szt.

Szczota 04.04.2009 16:53

Nagrywalem na tych plytkach. Sa ok :) Wszystkie nagrane dzialaja. Akurat jedna nagrywalem predkoscia x2.4 i dosc slabo to wyszlo. Przy wypalaniu x8 bylo juz dosc dobrze :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:08.