![]() |
no tak ale bez miernika tego nie sprawdzimy
a po tym co czytałem o tych zasilaczach na innych forach i po tym co sam mówisz myślę ze go po prostu wymienię :) mam tylko nadzieje ze dociągnie do wypłatki :) powiedzcie mi jeszcze czy taki skok napięcia czyli zacinka pozostawiona na dłużysz czas może spowodować przepalenie jakiś podzespołów zastanawiam się nad pozostawieniem włączonego kompa na noc |
Z jednej strony oczywiście mieści się w granicach tolerancji dla linii +12V +/-5%. Ale takie jest pierwsze podejrzenie - może któryś element ciągnie więcej prądu i zaczyna go brakować?
|
mimo ze się nie znam ale tez mnie to zastanowiło dlaczego 12v zasilacz daje 11,7
i masz racje temperatury to nie będą bo zacinki zdarzały się przy włączeniu po praktycznie 12 godzinnym postoju dopiero za którymś razem sie udało muszę go wymienić bo mi jeszcze główną przepali albo coś innego |
To nie temperatury - więc raczej któryś z elementów szwankuje. Obstawiam wstępnie zasilacz - te 11,7V nie wróży niczego dobrego.
|
a skąd ja ci miernik wytrzasnę :)
dane z biosu cpu temp 49 mb temp 37 do 41 cpu fan speed 1562 do 1634 system fan speed 0 V core VOLTAGE 1,20 3,3V voltage 3,26 5V in 5,05 12V in 11,7v opcje ktore pozwalaja na edycje cpu fan speed warning 800RPM cpu fan speed control enable start up temp 50 ful speed temp 70 start up PWM 60 slope select PWM/c 4 PWM/'C przy tej diagnostyce załapał zacinke będąc w biosie to chyba wyklucza dysk ? stawiając na zasilacz jaki byście polecali pod ten komp tylko cenowo mi tu nie szalejcie ;) |
Cytat:
|
ok uruchamianie poczyszczone
włącza się tylko java antyvirek i procesy systemowe to chyba niezbędne minimum obudowa otwarta:) oczywiście wszystko się kręci tu kolega Deckard wcześniej zauważył ze procesowy wentylator nawet za szybko się kręci teraz trochę go obciążę najlepiej jakąś grą;) i później zobaczę w tym biosie loki7777 Dysk nr 1 - SAMSUNG SP2504C (232 GB) karta to ATI Radeon X1300 LE / X1550 (RV515) Akcelerator 3D Reetou a zasilacz to MC Mode Com FEEL 350ATX http://www.arest.pl/index.php?inc=pr...d=14&grupa=171 dzisiaj go czyściłem tak jak i cały komp co jakiś czas |
Cytat:
|
Sprawdź temperatury i napięcia po pewnym czasie pracy w biosie, po restarcie, a nie w jakimś krzywym programie. Otwórz obudowę i zobacz, czy w ogóle wentylator na procku się kręci. Co to za zasilacz jest? Zweryfikuj napięcia w biosie -> hardware monitor.
|
Otworz nie zaszkodzi. Czy dysk to seagata albo karta graficzna gigabyte 7600?
Usunac poprzez start-msconfig-uruchamianie i tam odznacz antywirusa i inne z autostartu |
loki7777 czym to pousuwać te procesy ?:)
kizio czyli to całą noc będzie się mieliło ? poszukam programu drodzy państwo sprawa nabiera złego obrotu kolejna zacinka tym razem zakończona niemożnością uruchomienia dopiero po ochłodzeniu bądź tez dłuższym postoju ruszyło by wykluczyć ewentualne przegrzanie może otworzyć mu obudowę ? jak te zbędne procesy powywalać esyclener ich tam wiele nie znajduje |
zrób test RAMu memtestem - zostaw odpalony na całą noc
|
no naśmieciło się rano posprzątam :)
|
Bez obrazy ale masz od ch... procesow uruchomionych w tle. Fajnie by bylo jakbys zobaczyl zuzycie ramu i obciazenie procesora. Po 3 SP3 - tu bym sie tez zastanowil. Po 4 temp sa oki.
|
Kod:
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2Kod:
Pole Wartośćjak ustawić parametry wiatraczka ? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:41. |