Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   [PROBLEM] - błędy zapisu dla dysków sata przy kopiowaniu (https://forum.cdrinfo.pl/f101/problem-bledy-zapisu-dla-dyskow-sata-przy-kopiowaniu-81467/)

Human 12.02.2009 23:23

podobno systemy maja problemy z partycjami primary i dlatego wszystko zaklada extended. ja od 17 lat zakladam zawsze primary i mam 3 uzyte,vista 64,xp pro 32 i stuff.
6.5,3 i 477gb. kiedys 4ta poswiecilem na extened by uzywac linux i swap.
i nigdy nie mialem problemow. od zawsze tez uzywa pqmagic.

takze nigdy nie mialem z kompami problemow i naprawde jakby mi sie takie cos przydazylo to bym sprawdzil wszystko to co podalem.

choc moze Kubaman ma pecha i wsie jego plyty byly i sa uszkodzone.
albo go nie lubia:P
z wlasnego doswiadczenia moge to powiedziec. na starym ga-7zxe na via kt133 z athlon xp 1700+ zawsze uzywalem alt+enter by przejsc na fullscreen, przez 5 lat jego zycia zanim nie oddalem go kobiecie nigdy nic sie nie stalo, za to ona przy przelaczaniu przez 5 lat juz z 30 razy miala tak ze kernel32.dll sie wywalal i vplayer crashowal.
i jak to dopiero ocenic. niektorych ludzi kompy nie lubia:)

yahol 11.02.2009 20:52

Cytat:

Napisany przez Kubaman (Post 1003497)
BTW, racjonalizmu w tym rozwiązaniu nie ma za grosz, komputery zachowują się nie jak maszyny, ale jak rozwydrzone panienki - trzeba sposobem i zaklęciami ;)

Nie do konca. IMHO:
Systemy maja problem z dyskami, na ktorych jest wiecej niz 4 partycje (o ile dobrze pamietam).

Kubaman 11.02.2009 19:09

zrobienie jednej partycji na dysku i włączenie trybu ahci na razie wydaje się pomagać. Skopiowałem sporą ilość danych i błędów nie znalazłem. POnadto zainstalował mi się crysis z DVD na sata, czego wcześniej zrobić nie mogłem. Oczywiście stawiałem system od nowa na ahci.

Popróbuję jeszcze z drugim dyskiem i może problem się skończy. BTW, racjonalizmu w tym rozwiązaniu nie ma za grosz, komputery zachowują się nie jak maszyny, ale jak rozwydrzone panienki - trzeba sposobem i zaklęciami ;)

Human 10.02.2009 05:54

ja akurat mam dyski w emulacji ide, bo seagate 7200.10 w ide lazi szybciej niz w ahci.
ponadto w ide moge wlaczyc buforowanie zapisu bez zabawy z rejestrem.
przy sata nie wlaczymy normalnie bo sata wprowadzila hotswap cos jak z podlaczaniem pod usb ale na kabel sata przy wlaczonym kompie(a zapewne znajdzie sie ***** co glowny dysk odlaczy przy chodzacym kompie)

coz z usb jest taki problem, jak podlacze komorke pod usb ale nie wybiore opcji czy tel czy widoczne jako dysk i zrobie reboot, to bios tez wisi.
z pendrive czy czujka pada x360 nie ma problemu.

Kubaman to ze zasilka ma 500W i wszystko chodzi nie znaczy, ze daje ona stabilne napiecie. plyta glowna ma kondensatory polimerowe oraz stabilizatory napiec, ktore jakby cachuja napiecie bo dzisiejsze procki niestety sa podatne nawet na 1% wachania napiecia. a akurat hdd juz tego nie ma i od wachan napiec moga byc bledy.
podane przez nas wskazowki sa po to co moze sie dziac a nie musi.
a czy ty to sprawdzisz to juz twoja sprawa.
probowales moze zmienic klawire na ps2 a nie usb? z nimi zawsze byly problemy.
kopiowanie na pen strasznie spowalnia kompa.

kolejne sproboj moze powylanczac zbedne usb w menadzer urzadzen, ja akurat mam 10 z czego na plycie sa tylko 4 i wylaczylem 6 z czego 2 porty maja support zalaczony tylko do usb 1.1 i 4 porty na usb 2.0 i kazde urzadzenie ma swoje przerwanie a nie dzieli ich z hdd,vga itp.

Kubaman 09.02.2009 23:03

konia z rzędem temu, kto by zgadł: znalazłem gdzieś na jakimś forum anglojęzycznym, żeby wypiąć wszystkie kable usb. Zostawiłem tylko klawiaturę i myszkę. I poszło!
Vista się instaluje w trybie ahci. Jedna trzecia sukcesu.

Kubaman 09.02.2009 22:06

fatum i przekleństwo ((((((

Dysk 160 gb sobie wyczyściłem i zrobiłem jako jedną partycję. Włączyłem AHCI w biosie. Zachowałem domyślne ustawienie 35 sekund na uruchomienie z CD.

Wkładam płytę vista 64 home premium do napędu Samsung DVD na SATA, i zero reakcji. Null. Nic się nie dzieje. Po 35 sekundach pojawia się komunikat, żebym włożył prawidłowy dysk.

P.S. cały soft na kompie mam oryginalny.
P.S2> oczywiście na IDE odpala natychmiast bez problemów.

yahol 09.02.2009 11:20

I tego sie trzymajmy :)
Choc byle jaki zasilacz 500W, moze dawac realnie nie wiecej niz 300-350W.

Ps: edit:
-jak pamiętam podobne historie mialem przy partycjach FAT32, bodaj 6 czy 7 na jakimś kompie z MM.
Ale to bylo dawno, pod 98SE.

Kubaman 09.02.2009 10:49

nie no chwila. Jak kopiuję pliki, to cały zestaw ciągnie z 300watów, to nie może być powodem złego kopiowania plików. Zresztą ja właśnie mam zasilacz wedle tej rekomendacji. Napięcia są OK.

Myślałem, że może ktoś wie co się dzieje.
Problem jest raczej innej natury, bo jak pisałem występował w zbyt wielu konfiguracjach, w zbyt długim czasie. Na razie mam tylko pomysł, żeby dawać jedną partycje na dysk. Drugie to włączyć AHIC i zainstalować system od nowa.

Human 09.02.2009 03:56

jako ze sprawdzales rozne plyty juz, wiec problem z nia odpada

kolejne sprawdzilbym na superpi i 32M pamieci, jak nic nie wykryje to memtest na cala noc, takze sprawdz czy napiecia masz na pamieci 2.1-2.3V jak te cl4 lub 1066mhz chca

kolejne jakas zasilka 600W, do 8800gtx polecali kiedys 500W stabilne minimum, a ty masz pewnie stare GTX260 na 65nm nie 55nm

kolejne czy tylko explorer czy tez kopiowanie w total commander daje te same efekty

kolejna sprawa procek o ile mnie pamiec nie myli intel jak amd przy przelazeniu na 45nm mial problemy z cache i bledami, moze by to a moze masz nowsza rewizje.

ja ogolnie stawialbym na zasilke. asus daje czy cos takiego jak asus pc probe gdzie podawane sa napiecia, jak nie hwmonitor ze stronki cpu-z

A GeForce GTX 260 requires you to have a 500 Watt power supply unit at minimum if you use it in a high-end system. That power supply needs to have (in total accumulated) at least 38 Amps available on the 12 volts rails.

Kubaman 08.02.2009 22:07

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1002519)
obniż częstotliwość pracy pamięci

robiłem to już. Obniżałem do 800mhz i nic nie dawało, błędy kopiowania wielkiej ilości danych występowały.

Wydajnościowo problem nie istnieje imho, mogę grać na max ustawieniach demo crysisa i nawet się procek nie zagrzeje, PS CS4 obrabiam pliki po 150 mega i nie ma problemu.

Co do tych partycji. Na innym forum tez mi dzisiaj ktoś poradził, żeby może dawać jedną na dysk. dziwaczne, ale może spróbuję.

yahol 08.02.2009 17:51

Cytat:

w sumie 6 partycji
I masz zawsze te 6 partycji???
A moze sprawdz jak sa nie wiecej niz 4?
A najlepiej max. 3. (dwie na TB, 1 na 160)

Wawelski 08.02.2009 16:37

Jak wszystko wymieniałeś, to archiwum X. No, chyba że jeszcze nie zmieniałeś czegoś, albo zawsze robisz coś tak samo (co szkodzi).

Ale dla pewności jeszcze potestuj:
- Pamięci jakimś memtestem przez kilka godzin
- zapuść nagrywanie, 3dmarka, prime 95 i duże kopiowanie między dyskami - obserwuj temperatury i napięcia - jak zrobi się 3dmark to podaj jakie w tym czasie były minimalne i maksymalne napięcia (3.3, 5 i 12 V) i temperatury (Procka, płyty, dysków). MBM może pomóc, bo fajnie potrafi zapisywać do pliku odczyty i nawet jak się wykrzaczy komp, to masz zapisane.

- Deckard - 08.02.2009 15:57

obniż częstotliwość pracy pamięci

mjq666 08.02.2009 15:41

Cytat:

Napisany przez Kubaman (Post 1002504)
wykryć wykrył, tylko instalka nie poszła

OK, jeśli ktoś wie jak pomóc, to bardzo proszę.

Zapytam w między czasie o to samo ale inaczej:
rozumiem, że pod windą gdy chcecie skopiować powiedzmy 5000 plików, które maja dajmy na to 20 gb to klikacie, czekacie i nie ma problemu?

Instalacja nie poszła, czy nie odnalazła dysku twardego? Co do kopiowania to nie powinno być żadnych problemów. Co prawda ja nie korzystam z eksploratora systemu windows tylko z total commandera.

Kubaman 08.02.2009 15:16

wykryć wykrył, tylko instalka nie poszła

OK, jeśli ktoś wie jak pomóc, to bardzo proszę.

Zapytam w między czasie o to samo ale inaczej:
rozumiem, że pod windą gdy chcecie skopiować powiedzmy 5000 plików, które maja dajmy na to 20 gb to klikacie, czekacie i nie ma problemu?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:00.