![]() |
podłączenie HDD do PS2
Witam.
Dostałem niedawno konsole PS2 grubą od znajomego.Konsola była przerabiana i obecnie czyta tylko płytki CD (tak mi powiedział gościu w serwisie).Słyszałem że możliwe jest instalowanie gier na HDD za pomocą PC i granie na konsoli.Moje pytanie jest takie czy można podłączyć HDD do konsoli bez (network adaptera). Z góry dziękuje. |
Nie można .
|
Mowa oczywiście modelach fat ;]
W V11/V12 można przylutować IDE do płyty głównej. W każdym natomiast podłączyć HDD przez USB, ale to już inna bajka i nie warto się tym bawić. |
Cytat:
A co to takiego to IDE (sorki jestem zielony).Dysponujesz może jakimś schematem jak podłączyć HDD do płyty głównej? |
Kolega wyżej pomylił modele,gdyż V11 to konsola FAT ,ostatnie wydanie grubaska ,dysk bez NA można podłączyć do v12/v13 Slim ,w tych modelach wymagane jest przylutowanie taśmy IDE do płyty konsoli.
Diagramy do modelu V12/V13 znajdziesz na psx-scene,co do IDE wystarczy wpisać w google:P |
|
Ale w dalszym ciągu nie wiem czy można podłączyć HDD bez network adaptera do mojej konsoli (mam grubą).
|
Nie można.
|
Nie,nie ,nie możesz ;]
|
Kupiłem sobie fat'a(SCPH-30003) z uszkodzonym napędem z zamiarem grania z dysku. Ku mojemu zdziwieniu z tyłu miał kieszeń na dysk zamkniętą takim czymś z napisem Expansion bay (wcześniej myślałem, że faty tam już mają z tyłu). Rozumiem że muszę dokupić Network Adapter, aby tam włożyć dysk? Kupię to gdzieś jeszcze dzisiaj poza allegro? I przy okazji jaki modchip jest najlepszy żeby z HDD współpracował i czy mógłby ktoś napisać jak wie gdzie w Poznaniu można taki kupić?
|
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...aq/strona7.php
Modchip, w zasadzie każdy od trzeciej generacji (ATAD Patching w locie), wcześniejsze nie wymuszą na PS2 obsługi HDD większych od bodajże LBA28 (~127GB) - HDL z patchem na LBA48 też nie pomoże bo to ograniczenie sprzętowe. A NA kosztuje koszmarnie dużo (od około 120zł do 200zł...). Nie kupuj w Polsce, ani okolicach. Ze stanów to koszt mniej więcej 80zł z przesyłką. Jak dolar kosztował 2zł to nawet 40, ale kiedy to było... |
Panowie jak nie mozna jak mozna kupujesz karte z przerubką free mc boot i programem w niej zawartym usb advance uruchamiasz gre z pendriva a z dysku nastepująco:
Kupujesz usb adapter podłączasz do niego dysk twardy podpinasz pod usb ps2 i po przerobieniu gry programem usb extreme , właczasz program usb advance i grasz. Niekture gry sie czasami na filmikach przycinaja ale idzie grac. |
Mowa jest o IDE, a nie USB. Co z tego, że możesz podłączyć taki dysk w np. kieszeni jak i tak interface'm docelowym będzie USB 1.1. Po za tym USBAdvance to już się nie używa. ;)
|
Moje pytanie jest takie czy można podłączyć HDD do konsoli bez (network adaptera). takie było pytanie to odpowiedziałem bez network adaptera
|
No tak, będąc dosłownym na pewno - to jednak był skrót myślowy. Po za tym w trzecim poście napisałem i o usb. ;]
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:31. |