Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   P³yty ze srebrnym spodem (jak t³oczone) (https://forum.cdrinfo.pl/f2/plyty-ze-srebrnym-spodem-jak-tloczone-8151/)

Plemnik 06.06.2002 03:24

P³yty ze srebrnym spodem (jak t³oczone)

Moja siostra ma wie¿e Akai która nie odczytuje nagrywanych p³ytek. Probowa³em ju¿ p³yt z ciemno niebieskim spodem (s³yszalem opinie ze plytki MetalAZO sa '³atwiejsze' do odczytania przez wybredne czytniki), niebieskim, zielonym, z³oto-zielonym nawet p³ytek z czrnym spodem;-) Zosta³y mi ju¿ tylko srebrne heheh... jak my¶licie s± szanse ¿e te p³ytki bêd± odczytywane? Pytam bo teoretycznie powinny byæ '³atwiejsze' ;-)

Adik 06.06.2002 07:12

je¿eli takowe znajdziesz, to daj znaæ gdzie i za ile, bo sam ich szukam

-Sid-The-Rat=> 06.06.2002 07:43

jest spore prawdopodobienstwo ze szansa jest zerowa
niektore typy juz tak maja - to jak z czytaniem RW - nie wszystkie to umieja
na offtopic byl post nt. 'podkrecania lasera', czyli uzycia potencjomatra kalibrujacego przy glowicy czytnika w celu zwiekszenia jego 'latwosci' i 'uleglosci' wzgledem nowinek technicznych

grzeniu 06.06.2002 12:34

Coz....obawiam sie ze Sid ma racje, ale zycze powodzenia :-) Ja kazdemu kto kupuje sprzet muzyczny doradzam zeby wzial do sklepu na proby nagrane cdr i cdrw i sam to sprawdzil przed kupnem, bo sprzedawcy albo nie maja o tym pojecia albo nie chca powiedziec czy bedzie odtwarzac.

Dudi 06.06.2002 16:56

U mnie jest tak ze moje wysluzone radyjko najgorzej czyta wlasnie plyty cdr ze srebnym spodem. Juz lepiej ida esperanzy silver-blue

Plemnik 09.06.2002 18:23

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. niestety nie mialem wplywu na wybor wiezy choc teraz oczywoscie chca zebym siorze plyty wypalal tak zeby jej wieza czytala heheh. Zamowilem srebrne plytki, zobaczymy.

Ice 10.06.2002 00:06

A z jak± prêdko¶ci± nagrywasz muze ? Ja kiedy¶ jak nagrywa³em p³ytkê kumplowi szybciej ni¿ 2X to mia³ wielkie k³opoty z ich odczytem. Je¿eli nagrywasz w wiêkszej prêdko¶ci to nagraj np. 1x - mo¿e to pomo¿e.

bgn 10.06.2002 12:12

ja bym raczej zajal sie wieza niz kolorem nosnika. Wyczyscic czytnik, bo po dobrej imprezie i wkaldaniem plyt z podlogi z majonezem ( tylko bez skojarzen) kazdy czytnik mozna zalatwic

Plemnik 10.06.2002 12:15

hmmm to dosc nowa wieza a przynajmniej prawie nieuzywana. Siora sporadycznie czegos na niej slucha. CDR nie odtwarzala od nowosci

jelonkowo 11.06.2002 23:15

podaj mi konkretne namiary na te podkrecanie glowiczki lasera, nie moge znalezc. mam wieze aivy i chyba tylko to jest w stanie mi pomoc z gory dzieki

-Sid-The-Rat=> 12.06.2002 07:55

na off topic - jakies 3-4 tygodnie temu, dosc dlugi post - ale BEZ lasera w temacie - nie mam w tej chcili czasu na szukanie - sadze ze znajdziesz opcja 'szukaj' (na gornej belce, 4 od lewej)

Qamereq 13.06.2002 19:18

podpbne problemy ze home theater sony :((

cb 13.06.2002 22:05

Na wierzach z czytnikiem MASH dobrze chodz± ESPARANZY BLACK - mimo, ¿e s± czarne!!!

Warto spróbowaæ.

areksc@o2.pl 17.06.2002 14:37

Cytat:

cb (13-06-2002 22:05):
Na wierzach z czytnikiem MASH dobrze chodz± ESPARANZY BLACK - mimo, ¿e s± czarne!!!

Warto spróbowaæ.
Na wiezach z MASH(chyba wszystkie Panasonic) bywa roznie, jeden model czyta srebrno-zielone, a inny czyta, ale utworow nie mozna przelaczac, bo wieza nie potrafi znalezc poczatkow, a jak leci cala od poczatku to jest dobrze, ale czasem przeskskuje o pare sekund. Takie rzeczy dzieja sie na plytach BTC, a na Princo w tym samym kolorze(srebrno-zielone) wszystko dziala bez zarzutu na obu wierzach. Na tych dwoch Panasonic'ach bez zarzutu chodza w/w Princo w wersji 48x nagrane nawet z predkoscia 40x. Czarne plyty Dysana tez dobrze chodza.

qpa 17.06.2002 22:29

Chcia³bym dorzuciæ swoje trzy grosze na ten temat. Te¿ mam problemy z przeskakuj±cym laserem w wierzy, który gubi pocz±tki piosenek na wypalanych p³ytach. Moje wnioski s± nastêpuj±ce oprócz koloru p³yty, u mnie im ja¶niejszy tym lepszy najlepiej sprawdzaj± siê zielono - ¿ó³te Platinium, bardzo wa¿ny jest jednak model nagrywarki np. BTC 4x tak pali³a, ¿e czasem nawet w trakcie utworów laser potrafi³ zgubiæ ¶cie¿kê, LG 8x pali³ znakomicie natomiast na LG 24x siê kasztani³o. Nie wiem, od czego to zale¿y, ale wypalarka która teraz posiadam Liteon 24x pali tak samo dobrze jak stary LG. I na koniec ciekawostka na mojej wierzy oryginalna p³yta Kazika ***8222;Melodie Kurta Weill***8217;a i co¶ ponadto***8221; jako jedyna ze srebrnych t³oczonych nie dzia³a i by móc j± normalnie s³uchaæ musia³em j± sobie wypaliæ. P³yta próbowa³em wymieniæ w sklepie (uda³o siê), choæ nie bez problemów, bo w sklepie oczywi¶cie dzia³a bez zarzutu jednak u mnie nadal gubi ¶cie¿ki przy przewijaniu oraz pocz±tki utworów.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:46.