Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Vista, a wypalanie płyty... (https://forum.cdrinfo.pl/f15/vista-wypalanie-plyty-81510/)

Thiago83 12.02.2009 01:10

Vista, a wypalanie płyty...

Witam wszystkich forumowiczów jako nowy użytkownik owego forum :)

Zwracam się do Was moi drodzy z następującym problemem. Otóż w grudniu zmieniłem kompa i obecnie działam na systemie operacyjnym Vista. Wczesniej miałem XP pro.

Korzystając z programu Nero nagrywałem filmy (dvd rip) na płyte by móc kompa pojawił się problem. Po nagraniu płyty (Nero Essentials ) mój domowy DVD nie czyta płyty... Sprawdzałem ową płyte na dwóch jeszcze innych stacjonarnych DVD i również płyty nie odczytuje z tą tylko różnicą, iż można wejść w menu płyty, lecz po próbie odpalanie danego filmu nic się nie dzieje... Nie wiem czy dobrze kojarze zmiane systemu jako powód problemu, ale na pierwszy plan to właśnie mi się nasuwa...

Jak można temu zaradzić by domowe dvd czytało mi płyte z filmami nagranymi pod Vistą?

Może zmiana jakiś ustawień? Programu do wypalania?

Proszę o pomoc i wyrozumiałość ;)

Pozdrawiam :)

ed hunter 12.02.2009 01:17

Płyty nagrywane jako DVD-Video, czy jako dane? Bo jak ta druga opcja, to mają prawo nie działać.
Jakie płyty, jaka nagrywarka, itd....

Thiago83 12.02.2009 02:18

Płyty nagrywane jako "dane"... Rozumiem,ze w nero jest opcja DVD-video?

Moja nagrywarka to DVD+/-RW Samsung SH-S223f Sata bulk

nimal 12.02.2009 02:35

tak i tej opcji (kompilacji) musisz uzyc
latwiej (tak na przyszlosc) od razu ripowac dvd-video do pliku obrazu .iso - wtedy na pewno nagra sie potem dobrze

swoja droga i przy okazji - radze nagrywac na dobrych nosnikach (np Verbatim) z rozsadnymi predkosciami (np 8x - nie za wolno, nie za szybko)

Thiago83 12.02.2009 02:45

Hmm ale rozumiem, że owa funkcja jest przydatna w przypadku nagrania filmu w formacie DVD, a nie w Divx? Jak nagrać filmy w formacie divx by odtwarzacz stacjonarny je rozpoznawał. Przy windowsie xp nagrywałem filmy w formacie divx jako dane i nie było problemu z ich odtworzeniem.

nimal 12.02.2009 03:02

a widzisz - to co innego
to nie zalezy ani od systemu ani od programu
odtwarzacz moze nie wiedziec plyty w ogole bo jest kiepsko nagrana (duza ilosc bledow - najczesciej wynika z uzycia podlego nosnika)
albo po prostu nie ma kodekow do danego filmu
wtedy trzeba pobrac i zgodnie z zaleceniami producenta zainstalowac update firmwaru odtwarzacza
albo (jezeli powyzsze nie pomoze) skonwertowac film na format odtwarzany przez urzadzenie

i w takim przypadku faktycznie kozysta sie z nagrywania jako dane

zorg 12.02.2009 03:04

vista nero

Ilość załączników: 1
divx nagrywasz jako dane:taktak:
oczywiscie plytka musi byc zamknieta ! powinno byc ok.

ps. czasem sie zdarza ze odtwarzacz moze nie rozpoznawac pewnych nosnikow ! sprawdz inne .

Thiago83 12.02.2009 03:10

Dziękuję bardzo za wszystkie porady oraz wskazówki :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:19.