![]() |
Dysk zewnętrzny i konfiguracja komputera.
Witam!
Czy aby w pełni korzystać z dodatkowego dysku zewnętrznego,należy zmodyfikować jakieś ustawienia BIOSu albo systemu?Próbowałem znaleźć coś na ten temat na forum i nie tylko,ale nic nie ma... |
Dysk w kieszeni po USB lib FW? - nic!
System musi wykrycelektronike kieszeni, rozpoznac dysk i OK> Nic sie nie ustawia. |
.. ale pod warunkiem, że dysk był wcześniej formatowany.
Jeśli jest nowy należy wejść w narzędzia administracyjne, znaleźć zarządzanie dyskami (lub użyć jakiegoś Partition Magic'a) - będzie widoczny jako szary blok. Rozwijasz na nim opcje, formatujesz np. jako NTFS. Po zakończeniu procesu podłączasz pod jakiekolwiek komputer i cacy będzie. |
Cytat:
|
Cytat:
Przy okazji mam ciekawostkę : chciałem go podzielić na partycje z poziomu zarządzania dyskami,ale nie da się.A na stronie pomocy technicznej mikroszitu piszą,że się da...Czemuż to tak się dzieje:wow:?!Od razu dodam,że mam uprawnienia administratora - Win XP Home. |
Cytat:
Ewentualnie jakimś zewnętrznym programem dasz radę, bez usuwania odejmiesz miejsce na nową partycje i wtedy utworzysz nową. |
PPM na Moj Komputer (na twoim pulpicie dla jasnosci :) ) -zarządzaj dyskami-PPM na dysk-usuń partycje-potwierdź-nowa partycja (podaj rozmiar) i tak tyle razy ile partycji.
Osobiście na dyskach zewnętrznych nie zakładam partycji to sie mija z celem, wystarcza foldery. |
Cytat:
P.s. To jest dysk 1 TB,więc chce go podzielić dla łatwiejszego przeszukiwania. |
Cytat:
|
Cytat:
-znaczy to dokładnie tyle, ze zakładam jedna partycje, niezależnie od wielkości dysku. Nie dziele dysku na partycje, bo dla mnie partycje na zewnętrznym dysku, mijają sie z logika (moja - dla jasności)Nikt z tym poglądem nie musi sie zgadzać i stosować. To wolny wybór każdego usera. I nikogo nie zamierzam do stosowania tego rozwiązania przekonywać. Ad vocem: słowo partycje w poprzednim poście. zastosowałem w liczbie mnogiej. To gwoli rozwinięcia. |
Pytalem , bo balem sie ze montujesz partycje do katalogu.
Jak to w Unixach bywa. Tam to zdaje egzamin przy ntfs-ie, w windzie raz zamontowalem partycje pod katalog i myslalem ze mnie rozniesie :sciana: Tez jestem zwolennikiem jednej :D edit spac mi nie dawalo NFS-ie oczywiscie |
Cytat:
Cytat:
|
No jasne...
|
Musisz się przyzwyczaić, że na tym forum często tematy dryfują w zupełnie nieprzewidzianym kierunku. ;p
Oczywistym jest, że usunięcie partycji usuwa też jej zawartość - można jednak tego uniknąć stosując managery partycji, tylko odradzam partition magic - nie jest pewny, potrafi się sypnąć. Dużo pewniejszy jest darmowy, bootowalny gparted. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:42. |