Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Network Attached Storage (NAS) (https://forum.cdrinfo.pl/f119/)
-   -   [ARTYKUŁ]Recenzja QNAP TS-101 Turbo Station (https://forum.cdrinfo.pl/f119/artykul-recenzja-qnap-ts-101-turbo-station-81577/)

Bartez 18.02.2009 11:01

[ARTYKUŁ]Recenzja QNAP TS-101 Turbo Station

Cytat:

Napisany przez CDRinfo.pl
Serwery NAS powstały z przeznaczeniem do użytku w firmach, lecz zmniejszające się koszty produkcji
elektroniki oraz aktywna konkurencja spowodowały równoczesny spadek cen urządzeń dla odbiorcy końcowego.
Spadek cen z kolei pociąga za sobą popularyzację tego typu rozwiązań w zastosowaniach domowych. Dużą rolę
w propagowaniu NAS'ów...

Zapraszamy do lektury artykułu.

Reetou 18.02.2009 12:26

To ile wynosi ten pobór mocy?

I co to za określenie jest 'średnio początkujący'? ;)

Ten performance sieciowy jakiś podejrzany jest - niby Gb, a chodzi w większości jak 100Mb.

pops 18.02.2009 19:25

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1005559)
To ile wynosi ten pobór mocy?

Specyfikacj techniczna:
pobór mocy: 6.6 wat iddle, 14.4 wat podczas pracy

Cytat:

I co to za określenie jest 'średnio początkujący'? ;)

No już nie początkujący, a jeszcze nie średnio ;)
Cytat:

Ten performance sieciowy jakiś podejrzany jest - niby Gb, a chodzi w większości jak 100Mb.

Nie ma się co spodziewać rewelacji, to jest najtańszy model QNAPa.

Reetou 18.02.2009 20:07

Rewelacji się nie spodziewam, ale zastanawiające jest czemu w większości transfery na Gb są o połowę niższe niż u mnie na 100Mb...

To po co wsadzili tam ten niby Gb? Może jakieś kłopoty z kabelkami? ;)

pops 18.02.2009 20:16

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1005689)
Rewelacji się nie spodziewam, ale zastanawiające jest czemu w większości transfery na Gb są o połowę niższe niż u mnie na 100Mb...

A podłączałeś u siebie ten serwer ? Tutaj ograniczeniem nie jest infrastruktura sieci tylko możliwości hardware'u danego NASa.

BTW, naprawdę uważasz, że redakcja CDRinfo miałaby problemy z kabelkami ? :> ja tam im ufam :P

Reetou 18.02.2009 20:30

Cytat:

Napisany przez pops (Post 1005697)
Tutaj ograniczeniem nie jest infrastruktura sieci tylko możliwości hardware'u danego NASa.

Możliwe. Więc po co ten Gb? ;)

Cytat:

Napisany przez pops (Post 1005697)
BTW, naprawdę uważasz, że redakcja CDRinfo miałaby problemy z kabelkami ? :> ja tam im ufam :P

Nawet nie wiedziałem, że redakcja ma jakąś redakcję i kabelki. Sądziłem, że ktoś dostaje kawałek sprzętu, bierze pod pachę i testuje we własnym zakresie do artykułu ;)

Swoją drogą męczyło mnie do kogo adresowany jest ten artykuł :hmm:

czechoj 18.02.2009 21:02

na TS -101 można odpalić klona emule - mldonkeya po zainstalowaniu QPKG :)

Misiek4 20.02.2009 01:25

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1005704)
Możliwe. Więc po co ten Gb? ;)
Nawet nie wiedziałem, że redakcja ma jakąś redakcję i kabelki.

Redakcja ma kabelki i nawet sieć gigabitową (jakieś 40 gniazdek w ścianach), ale switch główny tylko 16 portowy. ;) Sprzęt dla pewności jest testowany przez dwie osoby na dwóch odzielnych konfiguracjach sprzętowych. Do testów UPnP wykorzystywany jest XBOX 360 oraz Playstation 3 podpięte do 70 calowego telewizora full-hd Sony. I tak jak jest napisane, serwer podczas testów podpięty był bezpośrednio do komputera testowego jak i również za pośrednictwem switchów. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:06.