![]() |
USB Advance a pen drive...
Witam
Sprawa ma się tak :) niedawno zakupiłem konsolkę ps2 (scph 77004) i zacząłem się bawić wszelakimi aplikacjami dostępnymi w pakiecie Free Mc boot ver 1.8b... i tu wrzucam swoje pytanie :) Mianowicie jaki pen 8gb będzie poprawnie rozpoznawany przez usb advanced odpaliłem jak do tej pory kingstone datatravler 2gb wersję, 4gb nie widzi, 1gb nie widzi... i mała ciekawostka kupiłem pendriva ocz rally2 8gb nie zdziwiłbym się gdyby nie działał wcale ale... po odpaleniu usb advanced'a na 2 sekundy następuje przebłysk zawartości pena wraz z wolnym miejscem i po tym przebłysku ponownie go nie wykrywa, dioda sygnalizuje, że połączenie (zasilanie) jest. Sms również nie widzi pena od ocz natmista uLunchELF w wersji 4.3 widzi zawartość pena i można ją dowolnie modyfikować... czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć o co mu tak własciwie chodzi :) czy jest może jakaś nowa wersja pliku USBHDFSD.IRX która ruszy go z miejsca. Z data travlera odpaliłem przez usb advanced Makai Kingdom ale na 2 gigowym penie niewiele co się zmieści. Konsola jest czysta i nie ma w bebechu żadnego chipa. Pozdrawiam i liczę na pomoc ;) |
Nowsze USBD to wychodzą co i raz, tyle że ten w USBA pamięta jeszcze 2006 rok (nie licząc tego hacku dla PS3, ale to jest pod kontroler USB w PS3). ;]
Nie chce Ciebie martwić, ale musisz szukać kompatybilnego. Mój nieśmiertelny Kingstone 1GB DTII jest kompatybilny. Tyle, że hmm... 1GB ;] Z nowszymi z kolei wiele nowych aplikacji ma poważne problemy. |
Cytat:
Szukanie kompatybilnego pena to dość droga sprawa ;) szczególnie teraz kiedy złotówka na dnie leży, już mam małą kolekcję 4 różnych penów z czego tylko 2gb DTII jest kompatybilny z USBA. Czy kompatybilność penów to, że tak to ujmę cecha osobnicza dla każdego ps2 czy dla każdej aplikacji? Uruchomiłem jeszcze raz USBA z 8 gigowym ocz i tym razem szybko "przeklikałem" start game... przeskoczył z ekranu wyboru do ładowania ale po chwili przestał ładować :) jak znjdę kompatybilnego pena to się pochwalę ;) |
Zależy od sterowników (modułów) do obsługi USB. To są scenowe aplikacje, pisane niemal od podstaw - niestety USBA to komercyjny program i m.in dlatego nie ma możliwości wczytania zewnętrznych. Stąd takie cuda i wianki. Na np. PC obsługą USB zajmuje się OS, a jego twórcy mają wsparcie producentów. W przypadku PS2 nie ma takiej komfortowej sytuacji.
Wiesz... nie wiem czy w ogóle warto się tym zajmować. To jest USB1.1. Gry, które są kompatybilne potrafią zgrzytnąć (w FMV to oczywiście norma). Swego czasu był pomysł aby napisać podobną aplikację, z tym że dla FireWire (400mb/s), w który było wyposażonych kilka modeli, a z tego co wiem to pomysł upadł. |
Cytat:
Cóż jeżeli chodzi o odpalanie przez usb to przy grach na cd daje radę [alternatywa dla ludzi bez chipa, korzystających z pakietu Free Mc boot, którym nie chce się kombinować z konwersją cd na dvd] co do gier na dvd nie sprawdziłem ;) jeżeli osiągnę jakieś rezultaty to dam znać, makai kingdom gierka na cd, chodziła bez zaciachów ;] płynnie dźwięk i animacje. Teoretycznie usb 1.1 wyciąga do 1.5 mb/s, przy czym wątpie żeby porty ps2 miały takie osiągi, ponieważ nie były tam montowane z tą myślą :] ale próbował będę dalej z czystej ciekawości ;] |
To nie jest takie samo USB1.1 jakie znamy z PC. Ale od biedy można tak przyjąć. Transfer chyba nawet taki sam.
|
Siemanko! Ja mam pendrive APACER'a 16 gb i 8gb - stosunkowo tanie i jak dla mnie dobre. eMPeTrójką KORR'a moja czarnulka także nie gardzi :D
|
teraz już zupełnie nie wiem od czego zależy którego pena widzi... pożyczyłem od kumpla DTI 4gb i jak najbardziej go widzi... co więcej odpaliłem z niego Front Mission 4 oczywiście w FMV nie daje rady ale w samej grze jest ok, chodzi płynnie i bez zaciachów scenki renderowane też bez zgrzytów...
|
Cytat:
Czarnulka czyli co konkretnie? W temacie jest mowa o USBAdvance. No chyba, że to taki był skrót myślowy. |
Witam ja posiadam Kingstone DT100/4GB i mi go Plejka wykrywa bez problemu, to samo SMS i USB Advance i wszystko na nim chula... CO do gier na DVD i grania w nie przez USB Advance to sprawdzałem Crash of The Titans i chula bez zaciachów.. ;) W dodatku przerobilem obraz tej gry z ponad 3GB na 1,2GB (w oryginalnym obrazie pliki zajmowaly okolo 1,1GB... a obraz zajmowal ponad 3GB :/ wiec gdzie reszta...? wyjalem wiec te pliki i utworzylem z nich osobny obraz dorzucajaz 100MB plik rar(bylejaki) zeby obraz zajmowal te 1,2GB bo mniejszego sie nie dalo rady utworzyc... chyba ze to ja cos knoce wtedy prosze mnie poprawic...no i potem po utworzeniu gry z owego obrazu przez USB Extreme wrzucilem ja na Pena i odpalilem w USB Advance i chula aż miło :)) dzięki czemu na pendrivie moge miec ze 3 takie gry :P (zawsze to jakas oszczednosc miejsca a w tym wypadku bardzo spora) jak mi sie znudza to je wrzuce na kompa na dysk i nagram Inne ;)
Przydała by sie lista gier kompatybilnych z USB Advance... spotkal sie ktos z was z takową może...? |
Użyj opcji szukaj, a takową wnet znajdziesz. :P
Cytat:
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...AQ/strona1.php |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:43. |