Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Kieszeń na dysk (https://forum.cdrinfo.pl/f113/kieszen-dysk-81757/)

yahol 26.09.2009 22:57

Cytat:

Napisany przez Nor94 (Post 1048853)

Jak myslicie, dobry wybor? Nie bedzie problemem ze ta kieszen jest kierowana glownie do napedow optycznych?

Wybor dobry.
Nie jest kierowana :)
Tylko musisz pamiętać o dokupieniu maski na przód i szyn montażowych dla dysku.

Nor94 26.09.2009 22:35

Witam, moj pierwszy post na forum :)

Przymiarzam sie do kupna dysku Western Digital Caviar Black WD6401AALS 640 GB + kieszen Welland ME-340J 5.25'

Jak myslicie, dobry wybor? Nie bedzie problemem ze ta kieszen jest kierowana glownie do napedow optycznych?

Wawelski 06.07.2009 15:04

Można ręcznie, można automatycznie (nie wiem do końca jak działa automatyka, bo nie używam).

andrzejj9 06.07.2009 13:27

Ok, z kartą najwyżej zaryzykuję (w sumie to teraz nawet żadnej SDHC nie używam, ale nie chciałbym w przyszłości mieć z tym problemu).

Jeszcze jedno pytanie - czy panel posiada możliwość regulacji obrotów wentylatorów? Chodzi mi o możliwość spowolnienia ich ręcznie, bo jest też inny panel, który mi się podoba (AeroCool CoolPanel III), ale jest tam tylko automatyczna regulacja. W sumie to nawet nie jestem pewien na jakiej zasadzie to działa - czy ustawia się graniczne wartości temperatury po przekroczeniu, których wentylatory automatycznie przyspieszają?
Też dobre rozwiązanie, ale wolałbym mieć tu dowolność w bieżącej regulacji.

Wawelski 06.07.2009 13:10

Nie mam dużej karty SDHC. Za bardzo nie walczyłem, ale tego alarmu chyba nie da się wyłączyć (wystarczająco cicho działają mi wiatraki na 600+ obrotów - ale jak znajdziesz sposób, to chętnie skorzystam). W sumie, to jak dla mnie alarmu na obroty być nie powinno a panel powinien nawet umieć zatrzymać wiatraki, jak jest wystarczająco chłodno.

andrzejj9 06.07.2009 11:54

No właśnie muszę się tym programem w końcu zająć, bo czytałem o nim sporo, ale jeszcze nie testowałem. Może rzeczywiście będzie to lepsze rozwiązanie.

Backup'u systemu nie przewiduję, bo nie do tego ma ten dysk służyć (choć wiem, różne sytuacje losowe się zdarzają), ale faktem jest, że dzisiaj przy sprzęcie tej klasy i pojemności brak dodatkowych wyjść do poważna wada. Może decydująca..

Co do panelu to jakbyś jeszcze mógł przy okazji sprawdzić zwykłą kartę SDHC (niby micro przez adapter to to samo, ale wolałbym mieć pewność). Akurat cena chwilowo nie jest wadą, bo na tej aukcji można je kupić po 99 zł (zwykle sporo więcej):

http://www.allegro.pl/item678765354_...cja_fv_gw.html

Ewentualnie tylko te dwa kanały to trochę mało, no i alarm poniżej 600 obrotów (chyba, że da się go wyłączyć). Ja mam właściwie wszystkie wiatraki wolnoobrotowe i podejrzewam, że w typowym ustawieniu chodzą wolniej (nie mogę tego sprawdzić, bo są podłączone bezpośrednio do zasilacza). Chociaż generalnie najbardziej zależy mi na karcie graficznej, a ten na niej może i chodzi trochę szybciej. Będę to musiał sprawdzić.

Wawelski 06.07.2009 11:25

Szyfrować zawsze możesz true cryptem - nie wierzę, że zabezpieczenie z tej obudowy jest równie pewne i mocne.
Szybkość - jak zechcesz zrobić backup czy odzyskać system, to na USB przy 32GB Win7 czy Vista zrobi się ponad pół godziny - z weryfikacją x2. Dla mnie nieakceptowalne. A jak na szybko zechcesz zrobić backup wszystkiego, żeby porządnie pomieszać partycjami to trzeba zapuszczać na noc.
Teraz dysku może i nie potrzebujesz - ale z
czasem... Do tego przy stacji dokującej można w obudowie trzymać tylko potrzebne do pracy dyski - ciszej, chłodniej, mniejsze zużycie prądu.

Jedynkę - przed chwilą jeszcze się upewniłem, włożyłem 8GB micro SD SDHC Kingstona w adapterze - działa bez problemu (szybko i pewnie). Jak go kupowałem, to najpierw wziąłem Aerocool Coolpanel 2 - ale oddałem do sklepu, bo miał tak wlutowane gniazda SATA, że nie dało się włożyć kabla (i wszystkie w tym sklepie tak miały). Jego bajer, to wyciągana kieszonka z czytnikiem - czyli może być włożona w panel, a może działać jako niezależny czytnik podpinany przez mini USB - tutaj o tym pisałem
Polecam ten panel. Ma oczywiście kilka wad:
- cena
- tylko dwa kanały do wiatraków
- alarm załączany <600 obrotów (nie da się niżej ustawić - więc wolnoobrotowe wiatraki mogłyby chodzić jeszcze wolniej i ciszej)

andrzejj9 06.07.2009 10:11

No akurat kilka dysków mi potrzebnych nie jest (wolę jeden, pojemniejszy), ale na brak czegokolwiek poza USB też zwróciłem uwagę. Generalnie ja tu kopiować za dużo nie zamierzam (tzn. trochę na pewno, bo po coś mi to jest potrzebne, ale raczej jednorazowo, żeby zapisać i sporadycznie coś przenieść z powrotem), ale fakt, że tempo może z czasem radzić.

Najbardziej podobają mi się funkcje szyfrujące, bo czegoś takiego szukałem. Ale.. może jeszcze poszukam ;)

Napisałeś, że masz Akasę All in One (zakładam, że 'jedynką') - próbowałeś może odczytywać na niej karty SDHC? Szukam cały czas jakiegoś panelu z reulacją wentylatorów i pomiarem temperatur (oraz koniecznie czytnikiem kart), ale każdy ma jakąś wadę. Już myślałem, że Akasa będzie tym optymalnym, ale wszędzie pisze, że tylko karty SD..

Wawelski 06.07.2009 09:45

Ja jestem na nie:
1. Tylko USB - więc przy tej pojemności to będzie koszmarnie wolno. Brak eSATA czy chociaż FW.
2. Skoro to tylko USB, to po co 7200RPM i 32MB buforu? Żeby było droższe i bardziej się grzało?
3. Wybrałbym "zwykłą" obudowę. A jeszcze chętniej stację dokującą i zmiana dysku w kieszenie to jeden "klik" - i można mieć na półce rząd dysków ;)

No, ale ja mam panel do którego mogę podłączyć dysk SATA bezpośrednio - zwykłym kablem sygnałowym i zasilającym SATA (Akasa All In One)

andrzejj9 06.07.2009 08:03

Odłożyłem na razie kupno obudowy, bo muszę jeszcze trochę rzeczy nakomputerze zrobić i wygodniej będzie mi mieć dysk podłączony na stałe, natomiast trafiłem na informację o ciekawym dysku zewnętrznym Samsunga:

Samsung STORY Station 1TB
http://www.vobis.pl/aktualnosc.aspx?id=3000387

Muszę przyznać, że spodobał mi się: 1TB pojemności (przyda się na pewno, bo na tym, który miałem wyciągać z komputera, już mam ponad połowę miejsca zajętą), dobre chłodzenie i cicha praca, ładny wygląd i przede wszystkim ciekawe mechanizmy szyfrowania, które od początku mnie interesowały.

Warto dać za coś takiego ok. 400 zł. czy lepiej poszukać czegoś innego? (tzn. jeśli bym kupował to też za jakiś czas, ale wstępnie chce się rozeznać, co jest dostępne).

icemac 29.06.2009 12:37

mam jakieś tanie kieszenie z allegro, jedną na 2,5 drugą na 3,5 - ta druga ma wsadzone 200GB jako backup - zero problemów

a tu jakieś koledzy problemy sobie robią ;)

:piwo: pod te talerze, coby się dobrze kręciły

andrzejj9 29.06.2009 11:11

To chyba to samo, co ostatnia z poprzednio wymienionych tylko jeszcze z dodatkowym podłączeniem Firewire. W sumie też by się przydało, bo mam wejście, ale nie jest niezbędne.

Dobra, w takim razie pewnie się na którąś zdecyduję. Zakładam, że żadnych problemów z przegrzewaniem się nie będzie (wcześniej nawet o tym nie myślałem), chociaż nie myślałem wcześniej, że dłuższe podłączenie dysku może być problematyczne.

Wezmę więc pewnie albo ten model z sata albo ze SMART.

----
EDIT

A co w ogóle się w obudowach grzeje? Chodzi o sam dysk i jego pracę, czy jakieś mechanizmy w samej obudowie?

yahol 29.06.2009 11:05

Uzywam tego modelu, zamiennie na PC i na Macu, albowiem potrzebuje FW.
Od kiedy go mam, przestalem miec jakiekolwiek problemy z montowaniem, przenoszeniem, bacupem.
Dla jasnosci - mam takie 3 kieszenie - z 320, 250 i 500 GB. Rozmawialem z dystrybutorem (FENem) i teoretycznie mozna wlozyc tam 1TB, nawet dla klientow tak robilem, ale sam nie mam odwagi :)
Ogolnie, jest to jedyna obudowa, ktorej nie boje sie uzywac dluzej niz 2-3 godziny. Kiedys pracowala 12 godzin i nic sie nie spalilo. Spróbuj to z La Cie :)

Edit: i uwazam, ze w obudowach, najwaniejsza jest elektronika i chlodzenie dysku - i tego bede sie trzymal.
Aha do dyskow >1TB polecam Wiellandy 5 i 1/2 cala.

andrzejj9 29.06.2009 10:44

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1032832)
Z powodu serwisu, szybkiego i bezproblemowego.
Z powodu niezawodnosci.

Zakładam, że z tych punktów interesować mnie będzie tylko jeden :>

Ale ok, i tak nie widzę specjalnie nic innego sprawiającego solidne wrażenie (myślałem, że może Chieftec, ale w różnych opiniach widzę, że dyski się w nim przegrzewają, a nawet potrafią spalić..).

Masz jakieś opinie (lub ktokolwiek inny) na temat któregoś z modeli, które wymieniłem?

yahol 29.06.2009 10:03

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1032830)
3.5' SATA USB WELLAND ME-740PS OTB APEX24
Tu natomiast chyba jest interesująca mnie możliwość podłączenia przez e-sata. Chyba, bo w opisie jest, ale złącza jak dla mnie są inne.

To jest eSATA wtyczka jest wieksza, i grubsza :)
Kabelek tez ma inne zakonczenia.
I do tego dziala.
Wada: kabelek jet krotki, chyba 80 cm. Podobno sa dluzsze, ale nie spotkalem.

Ogolnie: dlaczego Welland.
Z powodu elektroniki, ktora montuje sie bez problemow na kazdym sprzecie.
Z powodu serwisu, szybkiego i bezproblemowego.
Z powodu niezawodnosci.
(z moich doswiadczen 10:1)
(LaCie 3:1 -dodatkowo LaCie używa dysków Samsunga, a to juz jest zgroza, WD 5:1, inne wynalazki 10:10)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:09.