Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   PROBLEM - 2 WINDOWSY ;/ (https://forum.cdrinfo.pl/f101/problem-2-windowsy-81766/)

Gohan 06.03.2009 20:37

PROBLEM - 2 WINDOWSY ;/

Witam

Mam taki problem, otoz na poczatku mialem 2 dyski twarde i tylko na jednym windowsa i wszystko bylo ok. Jednak dzisiaj wracam ze szkoly wlaczam kompa i nagle dysk twardy zaczal "cykac" xD
wiec jak to zwykle robie - but na kompa ;p (dodam ze takie "cyaknie zdazalo mi sie wczesniej i powodowalo on chwilowe zawieszanie sie kompa.Zawsze moj sposob pomagal - komp sie odwieszal i mialem spokoj na kilka h ;p)
Dzisiaj jednak bylo inaczej. Po kopnieciu w komputer - wyskoczylo niebieskie okienko i komunikat ze jesli widze to okno pierwszy raz to zebym restartnal komputer. No to restartuje kompa i tu nagle komunikat "Failure system boot disk. Please Insert system disk and press ok" jakos tak to bylo ;p
Odlaczylem ten dzialajcy dysk i wlozylem plyte do napedu, instalacja winda, i wzialem opcje napraw, a tu komunikat ze nie znaleziono zadnego dysku twardego LOL.
Wiec zainstalowalem windowsa na nowo, tyle ze na tym sdzialajacym dysku, na tym starym nie chce poniewaz mam wazne dane na tym dysku i nie chce ich starcic o ile juz ich nie stracilem.A wiec zainstalowalem 2 winda na dzialajcym dysku.

I teraz moje pytanie, co mam zrobic aby usunac windowsa z tego nie wlaczajacego sie dysku, ale zeby dane znajdujace sie tam zostaly i zebym mogl z nich korzystac?

Z gory thx =D

scalak77 06.03.2009 21:25

Słownik by ci się przydał.

Z twojego opisu wygląda że padł dysk i odszedł do krainy zmarłych, nic z niego już nie odzyskasz bo w 99,9% padła mechanika odpowiedzialna za pracę głowic ewentualnie padł mechanizm napędzający talerze (silniczek ewentualnie łożysko) to twoje "kopanie" w komputer tylko go dobiło :rozga: , mi tak padł dysk po 3 miechach od kupna tylko że nie dawał objawów wcześniej, po włączeniu parę stuknięć i to wszystko.... poszedł na gwarancję 2 tyg się męczyli i oddali mi kase.

Dobra rada to trzymaj kopie ważnych dokumentów, plików czy czegoś innego na nośnikach DVD, przecież sama płytka nie jest aż tak droga a spokój jaki masz w momencie padnięcia dysku nie do opisania :fiu:.

Kolejny problem osób takich jak ty to że jak padnie cokolwiek to dopiero się szuka po forach :help: odpowiedzi ( a dysk już dawał oznaki że się wykańcza) i zostaje płacz i zgrzyt zębów bo miałem cenne dane i co mam zrobić, odzyskiwanie przez firmy w tym specjalizujące się kosztuje co najmniej sumę 4 cyfrową, więc może to będzie nauczka dla ciebie jak zabulisz kilka tys. zł za parę plików.

Reetou 06.03.2009 22:56

Co to za metoda - kopanie w komputer?

Wyobraź sobie Boeinga 757 lecącego metr nad ziemią - tak w skali wyglądają głowice sunące nad powierzchnią dysku. A ty robisz trzęsienie ziemi? Wspominałeś coś, że zależy ci na danych?

rycho 07.03.2009 08:00

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1009287)
Co to za metoda - kopanie w komputer?

Wyobraź sobie Boeinga 757 lecącego metr nad ziemią - tak w skali wyglądają głowice sunące nad powierzchnią dysku. A ty robisz trzęsienie ziemi? Wspominałeś coś, że zależy ci na danych?

Bardzo dobra sprawdzona metoda.
Skuteczna.

ed hunter 07.03.2009 11:00

Nie wiem jak się sprawdza przy Boeingach, ale przy starych francuskich samochodach działa bezbłędnie. :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:44.